Barça

Engrandint la figura

Aitana Bonmatí reflexiona sobre la consecució de la seva segona Pilota d’Or, alhora que fa una defensa aferrissada de la llengua catalana

Aitana Bon­matí con­ti­nua engran­dint la seva figura. Dilluns va reco­llir al Tea­tre Châtelet de París la seva segona Pilota d’Or. El premi a una tem­po­rada imma­cu­lada, sent una fut­bo­lista cab­dal en la con­se­cució d’un pòquer històric de títols amb el Barça. Enmig d’aquesta set­mana pletòrica, en què ha tor­nat a tocar el cel, la de Sant Pere de Ribes va aten­dre ahir alguns mit­jans, entre els quals aquest diari, per refle­xi­o­nar de manera més repo­sada sobre tot el que està vivint: “Ara mateix no hi dono gai­res vol­tes. Sé que des de fora pot sem­blar extra­or­di­nari, però miro de viure-ho amb molta natu­ra­li­tat. Segu­ra­ment, d’aquí a uns anys, quan esti­gui a casa ja reti­rada, donaré molt més valor a això que estic i estem acon­se­guint. Sem­pre m’agrada par­lar del col·lec­tiu.”

A diferència de la gala de l’any pas­sat, enguany Aitana no sabia si tor­na­ria a ser guar­do­nada com la millor fut­bo­lista del moment. La incògnita es va man­te­nir fins al final. Això sí, tenia clar que inde­pen­dent­ment del resul­tat havia d’estar pre­sent a la gala “per res­pecte”. Amb un ves­tit blanc, que havia esco­llit feia una set­mana després de veure algu­nes pro­pos­tes, va reco­llir el guardó de les mans de l’actriu Nata­lie Port­man. “És un orgull que me’l donés la Nata­lie, i l’any pas­sat va ser el Novak Djoko­vic. Són figu­res molt impor­tants en el seu àmbit. Em va fer molta il·lusió, són coses que recor­daré per sem­pre”, va asse­gu­rar Aitana, que també va adme­tre que aquest cop no s’havia pre­pa­rat tant el dis­curs com l’any pas­sat, tot i que tenia unes pau­tes del que volia dir: “Anava amb cau­tela i pre­caució. No tenia clar que jo fos la gua­nya­dora, per això m’ho vaig pre­pa­rar d’aque­lla manera. Vaig pen­sar: «Que surti el que hagi de sor­tir.» I així va ser.”

En el seu par­la­ment, va mes­clar el català –gai­rebé tot el dis­curs–, el cas­tellà, l’anglès i, fins i tot, es va atre­vir amb alguna paraula en francès. El fet que uti­litzés la seva llen­gua materna no va agra­dar a tot­hom. Va gene­rar molt rebom­bori a les xar­xes, on hi ha per­so­nes a les quals els va sem­blar prou motiu per insul­tar. “No m’he posat a mirar els comen­ta­ris, però sé que he rebut crítiques. No em sorprèn perquè és una cosa que ja dono per fet. Pel que sigui, el català no és ben rebut a algu­nes zones, però jo no can­viaré. És la llen­gua amb la qual em sento més còmoda, m’expresso millor i m’agrada més par­lar”, va dir. “Crec que no ens hem d’estar jus­ti­fi­cant cada vegada que par­lem en català perquè quan ho fem en anglès ningú diu res. A més, com més llengües par­lis i com més llengües sàpigues, millor per a tu. És una qüestió cul­tu­ral”, va afe­gir-hi la ribe­tana, que va ater­rar a París el mateix dilluns després de pas­sar uns dies “en una casa” amb els seus “amics a la Gar­rotxa la mar de tran­quil·la”. “L’any pas­sat estava més ner­vi­osa. Era la pri­mera vegada que em plan­tava allà, amb la flor i nata del fut­bol. Era una cosa nova per a mi. Després, una va apre­nent”, va con­fes­sar.

El seu homòleg en el premi mas­culí va ser Rodri, a qui també va voler lloar, rei­vin­di­cant la figura del mig­cam­pista. “Em va fer molta il·lusió com­par­tir aquest premi amb ell perquè és un fut­bo­lista fora del que és habi­tual. Trenca amb els este­re­o­tips. És un noi nor­mal, amb estu­dis i no té xar­xes soci­als. Ja no només per això, sinó també pel tros de fut­bo­lista que és. En aquesta gala es va rei­vin­di­car la figura dels mig­cam­pis­tes, que mol­tes vega­des, jun­ta­ment amb els defen­ses, que­dem a l’ombra. Però real­ment el motor de l’equip són els mig­cam­pis­tes”, va asse­gu­rar.

La gala va tenir clar color blau­grana, sobre­tot pel que fa a l’equip femení. A més de ser reco­ne­guda com la millor del món, el podi de la Pilota d’Or va estar for­mat per juga­do­res del club, amb Caro­line Gra­ham i Salma Para­llu­elo. Una imatge que evoca la que es va viure en l’edició del 2010, amb Messi, Ini­esta i Xavi. És l’únic club del món que ha acon­se­guit aquesta fita. “Va ser un gran dia per al bar­ce­lo­nisme i, sobre­tot, per al Barça femení. Aquesta repre­sen­tació al podi és un clar exem­ple que les coses es van fer molt bé el curs pas­sat. És un orgull com­par­tir podi amb les meves com­pa­nyes. Estic molt agraïda per poder jugar al cos­tat de grans juga­do­res que m’aju­den a ser millor fut­bo­lista. Si estigués envol­tada de juga­do­res amb menys nivell, no seria la juga­dora que soc.” En la cate­go­ria mas­cu­lina, el gran tri­om­fa­dor va ser Lamine Yamal, que un cop aca­bat l’acte li va pre­gun­tar: “Hi ha escrit el teu nom a la Pilota d’Or?” “Jo li vaig con­tes­tar que creia que sí. També li vaig dir si la volia tocar, però em va dir que no”, va reve­lar.

Amb 26 anys, Aitana ho ha gua­nyat pràcti­ca­ment tot, però con­ti­nua tocant de peus a terra. Sap com ges­ti­o­nar una fama que, cada vegada, va a més. “Ribes m’ajuda a ser la mateixa per­sona que fa 15 anys. A vega­des parlo amb la meva amiga Maria i em diu «Uau» per tot el que estem acon­se­guint. Ho valoro, però ho porto amb molta natu­ra­li­tat perquè és el que m’ajuda a seguir tran­quil·la. És cert que ara pel car­rer em conei­xen més, però intento posar bona cara, tot i que tin­gui un mal dia.” “Tinc per­so­na­li­tat i soc prou res­pon­sa­ble per saber com vull ser i com vull actuar. No he neces­si­tat que ningú em donés unes pau­tes. Òbvi­a­ment, l’entorn t’ajuda, i jo tinc la sort de tenir un bon entorn tant fami­liar com de colla d’amics i de tre­ball”, va afe­gir-hi.

La millor juga­dora del món va reconèixer que ha d’apren­dre a saber gau­dir de tots aquests moments “únics i efímers”, alhora que vol con­ti­nuar millo­rant: “No soc per­fecta i tinc punts dèbils”, com ara atre­vir-se a “xutar més des de fora de l’àrea”. Ara bé, va dei­xar una cosa clara: “Quan jugo i entreno no tinc al cap gua­nyar la ter­cera Pilota d’Or. No és una cosa que em pre­o­cupi. M’enfoco a no abai­xar el meu ren­di­ment i donar la meva millor versió dins del camp. Els pre­mis indi­vi­du­als són una con­seqüència del tre­ball col·lec­tiu.”

Sé que des de fora pot semblar extraordinari, però miro de viure-ho amb naturalitat. D’aquí a uns anys, segurament li donaré molt més valor
Sé que he rebut crítiques per fer el discurs en català, però jo no canviaré. És la llengua amb la qual em sento més còmoda
He d’aprendre a gaudir d’aquests moments únics i efímers. Passa tot molt ràpid i costa fer-ho
Aitana Bonmatí
jugadora del barça
En aquesta gala es va reivindicar la figura dels migcampistes, que realment són el motor de qualsevol equip
Els premis individuals són una conseqüència del treball col·lectiu. Quan jugo i entreno no tinc al cap guanyar la tercera Pilota d’Or

Martina, sis setmanes de baixa per lesió

El Barça va emetre ahir un comunicat mèdic en què informa que la jugadora del primer equip Martina Fernández serà baixa les properes sis setmanes a causa d’una parameniscitis externa al genoll dret. La central d’Ordis, de 20 anys, va disputar 15 partits de lliga el curs passat –13 com a titular– i ara viu la seva primera temporada amb fitxa del primer equip, però aquest curs només ha pogut disputar 20 minuts repartits en dos partits de lliga i ara es perdrà un mes i mig de competició arran d’aquesta lesió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)