Amb les mans al cap
Aficionats, tècnics i futbolistes continuen sense entendre l’error que va fer anul·lar el gol legal de Lewandowski a Sant Sebastià
El Comitè Tècnic d’Àrbitres manté que va ser un encert
El Barça hauria d’haver anat guanyant 0-1 en el minut 13 del partit a Sant Sebastià, és una realitat. Els de Flick van acabar perdent merescudament contra la Real Sociedad, fent un mal partit. Ningú se n’amaga, però això no ha d’impedir mostrar el desconcert i l’enuig que va generar el gol anul·lat a Lewandowski. El polonès va enviar al fons de la xarxa una pilota morta a l’interior de l’àrea, després d’un mal rebuig de la defensa local. L’acció es va produir a partir d’un xut des de la frontal de l’àrea de De Jong, moment en el qual, segons el sistema de fora de joc semiautomàtic, el famós SAOT, la punta del peu de Lewandowski estava en posició irregular.
El gol era legal, ha quedat més que clar a partir d’imatges del partit. El moment que es va mostrar amb el fora de joc semiautomàtic, i que va servir per invalidar el gol, era previ al contacte de De Jong amb la pilota. Va ser un error de Del Cerro Grande des del VAR, o de la màquina que ho executa, perquè existeixen les dues versions i ni tan sols els clubs ho tenen clar. Però, si s’hagués escollit l’instant adequat, el blaugrana tenia la bota darrere de la del central Nayef Aguerd, quedant habilitat.
Tot i que les imatges parlen per si soles, el Comitè Tècnic d’Àrbitres nega la realitat i defensa que va ser un encert. Carlos Clos Gómez, director de VAR del CTA, va reivindicar la tecnologia del fora de joc semiautomàtic: “Són 10 càmeres addicionals, una tecnologia capdavantera, i en aquest cas va funcionar perfectament. Es va avisar l’àrbitre, que va cancel·lar el gol. Cap novetat.” No van quedar aquí, les declaracions de l’exàrbitre: “Abans se’ns atacava per mil·límetres, es deia que hi havia conspiracions i que hi havia robatoris en partits. I ara encertant també es diu el mateix.”
L’escena va marcar el partit i va generar una incredulitat absoluta en aficionats i protagonistes. De fet, en temps de descans, Hansi Flick va demanar explicacions a l’àrbitre del partit, Guillermo Cuadra Fernández, que havia concedit inicialment el gol. “Tan sols li vaig dir que era gol, que la decisió final havia estat equivocada”, va explicar Flick, a qui Cuadra no va poder contestar, defensant que li ho van comunicar des del VAR: “Què puc fer-hi jo? Si em diuen que ho és, per què ens ho hauríem d’inventar?”
Però no tan sols el tècnic blaugrana es va referir a la jugada. Diversos dels jugadors, com Iñaki Peña i Casadó, van mostrar la seva estupefacció després del partit: “Si hi ha un possible error, un error tan clar i tan greu, que la Lliga investigui i que actuïn”, va comentar el porter alacantí. El migcampista, sense haver vist encara la jugada, va recalcar que “seria greu que anul·lessin un gol que en realitat era legal”. Raphinha no va parlar, però va optar per la ironia a través de les xarxes socials, publicant una imatge de l’acció i una altra amb unes sabates enormes i molt llargues, simbolitzant el peu que tindria Lewandowski segons les imatges del SAOT.
Davant d’aquesta situació, sense la intenció de queixar-se per l’arbitratge ni de denunciar o investigar l’acció, el Barça ha demanat un informe sobre com funciona exactament el sistema del fora de joc semiautomàtic i espera resposta del CTA.