Barça

Deu maneres de malbaratar

La «due diligence» va revelar un alt volum de despeses injustificades

«No hi ha hagut usos fraudulents, però sí poc ètics», afirmava Rosell

L'argument que sostenia legalment la demanda de responsabilitat civil anava lligat a un càlcul comptable força complex, i els socis van recalcar un i altre cop que no disposaven de la suficient informació per valorar-lo. Ara bé, el que sí que va quedar clar és que els resultats de la due diligence assenyalaven la junta de Joan Laporta amb dit acusador. I va ser aquesta sensació de malbaratament la que va acabar provocant el cop de càstig de l'assemblea. «No hem trobat que ningú s'hagi ficat diners del club a la butxaca, però sí despeses poc ètiques que fan pensar», explicava Rosell. Minuts abans, Ferran Garcia Ferrer, tècnic de l'auditoria KPMG, havia exposat els continguts de la due diligence. A banda d'operacions poc rendibles com els fitxatges d'Ibra, Henrique i Keirrison, la compra dels terrenys de Viladecans, i les gestions deficitàries de Barça TV i la Masia argentina, també es van detallar algunes despeses no documentades o justificades:

Entrades per a ús intern.

La directiva de Laporta va gastar 631.000 euros a comprar unes 15.000 entrades per a la final de la Champions de Roma, a banda de les que ja hi havia adjudicades per als socis. Un any després, va invertir 177.000 euros en la final a quatre de bàsquet de París. La due diligence també va detectar el pagament de 90.000 euros per comprar 1.644 entrades del concert que el grup U2 va fer al Camp Nou.

Detectius privats.

Uns 2 milions d'euros van ser invertits en el període 2005-2009 en detectius privats que van realitzar investigacions informàtiques, seguiments a persones alienes al club i les famoses auditories de seguretat als vicepresidents Joan Boix, Joan Franquesa, Rafael Yuste i Jaume Ferrer ordenades en el seu dia per l'exdirector general Joan Oliver.

Seguretat especial.

Es van registrar 516.000 euros invertits en seguretat privada del president Laporta i del seu habitatge particular només durant l'últim exercici.

Regals, perfums, discoteques...

Durant l'exercici 2009/10, la targeta Visa de l'escorta de Laporta va registrar despeses per valor de 53.000 euros, algunes de les quals corresponien a càrrecs en hotels, restaurants, perfums, regals, locals nocturns...

Despeses sense justificar.

La due diligence també va detectar una despesa de 26.000 euros d'un vicepresident –ahir no se'n va fer públic el nom– sense factures, justificada a través d'una carta firmada pel directiu en qüestió. Sí que hi havia càrrecs a un hotel de Dubai, un de Qatar i un altre de Londres.

Vols privats.

Durant la temporada 2009/10, el Barça va finançar fins a set vols privats, valorats en 362.000 euros, i només dos van correspondre a esdeveniments merament futbolístics. Els altres cinc van ser per a directius.

Càterings de partits.
En l'últim exercici, el club es va gastar 663.000 euros en càterings, fet que suposa una mitjana de 20.000 euros per partit. Una dada que els gestors actuals consideren excessiva.

Viatges no esportius.
El club va gastar 5,7 milions d'euros en viatges no esportius, a càrrec de directius. «Hi ha despeses que em semblen èticament censurables. Que es gastin 150.000 euros en un viatge a Centreamèrica per un acte de la Fundació, per exemple, a mi no em sembla bé», afirmava Javier Faus.

Pòlissa de responsabilitat.
L'ambient a l'assemblea es va escalfar especialment en conèixer que tot just abans d'abandonar la junta, la directiva de Laporta va renovar fins al 2016 una pòlissa de responsabilitat civil amb una prima de 84.000 euros –pagada pel club– que cobreix actes d'incompliment del deure, incompliment d'obligacions legals, negligències, errades... Això significa que si l'acció de responsabilitat prospera, la junta de Laporta podria reclamar que l'asseguradora es fes càrrec de la sentència fins als 25 milions d'euros.

Rosell, investigat per la junta anterior

Rosell també va revelar durant l'assemblea que ell va ser una de les persones a les quals va investigar la junta anterior. Segons el president, l'auditora ha trobat el seu nom i «el d'alguns periodistes» en alguns documents que parlaven de persones investigades, però no han pogut aconseguir els informes sobre aquests seguiments, ja que ja no eren al club.

Justos per pecadors

Tot i que la junta no va voler fer pública tota la due diligence, sembla que bona part del malbaratament detectat es concentra al voltant de les despeses de Laporta i d'alguns dels seus directius. Rosell, de fet, va admetre que li sabia greu que haguessin de pagar «tots per un», i fins i tot en va excusar alguns com ara Jaume Ferrer, Josep Anton Colomer, Joan Boix, Jordi Torrent i Alfonso Castro. «I segur que n'hi ha més, però aquests són els que jo he conegut.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)