Barça

AQUEST ANY TAMBÉ

TONI BROSA

La via Bojan

Bojan Krkic va arribar massa aviat a la primera línia i segurament se'n va massa tard, però quan un futbolista té 20 anyets i el gol a les venes no es pot dir que la seva història estigui ja escrita. Al Barça terminal de Rijkaard i Ronaldinho, Bojan va ser més important del que tocava i del que podia assumir amb 17 anys. Molts aficionats el veien llavors com «el 9 titular del Barça per a una dècada». Ara predominen els que creuen que «és un bon jugador, però no per al Barça». I, com passa sovint en el món blaugrana, entre el titular triomfalista i el catastrofista hi ha una realitat feta a còpia de matisos.

És obvi que Bojan no ha satisfet l'expectativa que havia generat. També ho és que quan ha tingut certa continuïtat, ha demostrat que pot ser vàlid i fins i tot valuós per a l'equip blaugrana. Per exemple en la copa 2009 i encara més clarament en l'últim terç de la lliga 2010. La decepció amb Bojan va estretament lligada a la seva falta de continuïtat. I l'estancament en relació amb la seva meteòrica progressió en el futbol de base ho està a la falta de minuts suficients en una etapa (17-20 anys) en què jugar cada diumenge és vital per desenvolupar tot el potencial.

El Barça ha guanyat supercopa, la lliga i la Champions, però el repte per a la pròxima temporada és la quarta lliga consecutiva, el primer doblet en la història de la Champions, el mundial de clubs, les supercopes, la copa... L'exigència és superlativa i l'obligació de l'entrenador i del club és buscar els sostres de rendiment i competitivitat de l'equip amb vista als 65 partits que l'esperen la pròxima temporada.

Per al Barça potser no és imprescindible traspassar Bojan, però sí fitxar un altre davanter que ofereixi més competència als titulars, més alternatives a l'entrenador i més nivell a la plantilla. En canvi, perquè Bojan es pugui convertir en el que s'esperava fa tres anys, sí que és imprescindible deixar enrere l'espiral de desconfiança que genera una suplència prolongada. Com? Competint cada setmana i sent important en el seu equip. Potser haurà d'aparcar un somni, però només així completarà la seva formació i creixerà com a futbolista.

Qui coneix avui el Bojan real? Jo diria que ningú, ni ell mateix. Està per descobrir i al Barça de Messi, Villa, Pedro, Afellay i probablement Alexis Sánchez, ho té molt més difícil que al Roma de Luis Enrique. Encertarà el Barça assegurant-se la clàusula de recompra. No per si endevina la tecla per casualitat o per maquillar un fracàs del planter. Sinó perquè Alexis Sánchez vindrà amb 22 anys de l'Udinese; Rossi (Vila-real) en té 24, els mateixos que Cesc (Arsenal), o Piqué, que va tornar amb 21 per triomfar. Bojan –ho repetiré– té el gol a les venes i només 20 anys. Té possibilitats reals de convertir-se en el fitxatge ideal (bo i barat) del Barça l'estiu del 2012 o el 2013. Tot depèn d'ell, del seu talent, la seva fe en si mateix i el seu treball els pròxims mesos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)