ACB

Bàsquet

Copa

Conèixer és sorprendre

Jaume Ponsarnau, entrenador assistent del València, explica com es treballa l'‘scouting' en el club de la Fonteta i com s'utilitza per afrontar un torneig que podria ser de tres partits en només tres dies

“L'‘scouting' ésmolt important perquè et dona un grau de coneixement brutal, però a la vegada ho fa tot més relatiu i porta el bàsquet a ser més directe”

Avui hi ha par­tit i com sem­pre volem assal­tar-lo amb la millor de les pre­pa­ra­ci­ons. En un pla teòric, això sig­ni­fi­ca­ria que gràcies al nos­tre tre­ball previ sor­tiríem al camp havent anul·lat tota pos­si­bi­li­tat d'impre­vist, perquè hauríem tre­ba­llat i entre­nat la res­posta a cada una de les situ­a­ci­ons que plan­tegés l'esde­ve­nir de l'enfron­ta­ment. Però no som ende­vins i en la pràctica això és impos­si­ble i del que es tracta és que durant un par­tit la sor­presa es doni el mínim de vega­des pos­si­ble. Específica­ment, la sor­presa que ens plan­teja el rival.

El joc s'ha ver­te­brat sem­pre par­tint d'aquesta idea i l'evo­lució del bàsquet ha fet que en l'actu­a­li­tat l'scou­ting sigui l'eina prin­ci­pal que tenen els equips per modu­lar els moments incon­tro­la­bles dels par­tits. Tots els equips l'uti­lit­zen, sense excepció i amb una inversió de temps quasi malal­tissa, una rea­li­tat que ine­vi­ta­ble­ment ha tin­gut efec­tes en el joc. “L'scou­ting és molt impor­tant perquè et dona un grau de conei­xe­ment bru­tal, però a la vegada ho fa tot més rela­tiu. Com que saps que tot­hom té la infor­mació i el conei­xe­ment, al final has d'adap­tar el teu joc a aquest fet. I la millor manera és tenir coses, en la teva defensa i en el teu atac, que l'scou­ting detec­tarà però que saps que no neu­tra­lit­zarà”, explica Jaume Pon­sar­nau, tècnic assis­tent de Pedro Martínez al València. Ell, Juan Maroto i Ángel Cepeda, els altres assis­tents del con­junt de la Fon­teta, són els encar­re­gats d'arti­cu­lar aquesta esfera de tre­ball, seguint el cri­teri que marca l'entre­na­dor en un diàleg a qua­tre veus, de cos tècnic.

Tot se sap i per això tot és vul­ne­ra­ble. “El bàsquet ten­deix a tenir un punt més de sim­pli­ci­tat i ser més directe, encara que sigui més fàcil de veure. És més ele­men­tal, que no sig­ni­fica menys ela­bo­rat, i amb enganys i tram­pes. No importa que l'altre equip sàpiga que jugaràs així –això és ine­vi­ta­ble–. El que importa és crear-li dub­tes.” “Ara bé, no pots gua­nyar un par­tit només amb enganys”, remarca Pon­sar­nau. “Per gua­nyar neces­si­tes joc.” En aquest espai de la sim­pli­ci­tat agafa un paper cab­dal la figura del juga­dor. Fa uns anys –i la irrupció de l'scou­ting va tenir-hi molt a veure– el joc era molt més meca­nit­zat. Va haver-hi un des­ar­re­la­ment perquè s'havia arren­cat el joc de les mans del juga­dor. Ara és dife­rent. “Avui hi ha més rigor, però és un rigor molt més adap­tat al juga­dor. Fa uns anys aquest rigor s'adap­tava al con­cepte i al sis­tema, propi i del rival. Ara no, l'evo­lució de l'scou­ting està pen­sada per tenir un conei­xe­ment molt més alt dels juga­dors.”

El pla de par­tit és cre­a­ti­vi­tat

Es fa tre­ball de vídeo indi­vi­du­a­lit­zat i col·lec­tiu, de pre­par­tit i de post­par­tit. Es fa scou­ting propi i del rival. Tot el que es pot ana­lit­zar amb l'ajuda de les imat­ges és sus­cep­ti­ble de ser dis­se­mi­nat. Cada equip té la seva meto­do­lo­gia, i es tre­ba­lla en períodes llargs quan hi ha un par­tit per set­mana i en períodes curts quan n'hi ha dos o tres cada set dies. A la copa és dife­rent. Encara que no es volgués can­viar la rutina –alte­rar ruti­nes afe­geix sem­pre un punt de pressió addi­ci­o­nal, cons­tata la importància del moment–, el qua­dre de la com­pe­tició hi obliga –el València podria haver de jugar tres par­tits en només tres dies.

“A la copa hi has d'anar amb molt tre­ball avançat, amb molta infor­mació de tots els equips. Amb tots hi has jugat i amb algun fins i tot ho has fet dues vega­des”, relata el tècnic de Tàrrega. “Aquesta obli­gació encaixa amb la nos­tra filo­so­fia. Som un equip que el que vol és gua­nyar el màxim de par­tits durant la tem­po­rada, i per això és clau apro­fi­tar cada par­tit per com­pe­tir. Per fer-ho has d'uti­lit­zar cada par­tit per créixer i, en aquest cas, la infor­mació que et dona haver jugat con­tra tots els pos­si­bles rivals et ser­veix per detec­tar quins pro­ble­mes o desa­jus­ta­ments hi ha en la teva filo­so­fia. I les vir­tuts, és clar. Aquesta és per nosal­tres la millor infor­mació que ens pot donar l'scou­ting del rival.” La copa no fa can­viar la meto­do­lo­gia de tre­ball que té el València amb l'scou­ting. “El que can­via és la defi­nició, el pla de par­tit. Per a nosal­tres la defi­nició va sem­pre asso­ci­ada a la cre­a­ti­vi­tat.” Evi­tar sor­pre­ses tot cre­ant-ne de noves.

Al juga­dor no se l'enterra d'infor­mació i fins avui només ha fet scou­ting de l'Her­ba­life, però l'anàlisi de l'equip de Casi­miro es fa ser­vir també per con­so­li­dar i enfor­tir el con­cepte propi de joc. “Dins la nos­tra filo­so­fia de crei­xe­ment hi ha el fet d'apro­fi­tar cada par­tit per enri­quir el nos­tre joc i evo­lu­ci­o­nar. Els incon­ve­ni­ents que ens pro­posa el rival els apro­fi­tem per enfor­tir la nos­tra filo­so­fia con­cep­tual, tant de defensa com d'atac.” Òbvi­a­ment això no vol dir que no es posi èmfasi en les vir­tuts i les feble­ses de l'Her­ba­life, “però sem­pre amb la idea que fer-ho ens ser­virà també per afron­tar amb garan­ties la següent eli­mi­natòria en cas que es doni”.

No hi ha secrets entre els equips. Tot es veu i quasi tot es pre­veu, a mesura que avança la tem­po­rada, en un grau més acu­sat. Per això la intro­ducció cons­tant de mati­sos en el joc és gai­rebé obli­gada. Mati­sar és sofis­ti­car, pre­ci­sar. L'entre­na­dor pro­posa i el juga­dor defi­neix, en un acte com­par­tit de cre­ació. Es tracta d'anar modu­lant el to del con­cepte essen­cial de joc, dotar-lo de nous colors. I de sor­pren­dre, espe­ci­al­ment en un tor­neig com aquest. “És un moment de la tem­po­rada amb un ele­vat nivell de conei­xe­ment dels equips, i has d'afi­nar una mica més. L'scou­ting en aquest sen­tit ha de pen­sar a sor­pren­dre, més que en un par­tit diguem-ne nor­mal. I aquí és molt impor­tant la infor­mació de la filo­so­fia defen­siva que es té de l'altre equip”, acaba Pon­sar­nau.

1a
temporada
de Jaume Ponsarnau (Tàrrega, 1971) al València com a tècnic assistent de Pedro Martínez. Primer entrenador des del 2007 fins a la temporada passada (Manresa i Guipúscoa), Ponsarnau és assistent de la selecció espanyola des del 2013
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)