Eurocopa

La il·lusió europea

L’Spar Citylift inicia avui, contra el Gernika a Fontajau, el seu quart trajecte continental amb la pretensió de tornar a fer soroll en el torneig

L’Uni Györ hongarès i l’União Sportiva portuguès completen un grup en què l’equip gironí ha de fer valer la seva densitat de talent

Sembla que va ser ahir, però han passat 231 dies des que l’Spar Citylift va veure com se li tancaven les portes de la semifinal de l’Eurocopa, de manera abrupta i a Fontajau. Ha passat l’estiu, s’ha injectat qualitat a dojo en el roster, s’ha regenerat la il·lusió i avui, precisament en el mateix escenari, l’equip torna a iniciar el periple europeu –el quart de la seva història–, amb el propòsit que el trajecte arribi, com a mínim, tan lluny com la temporada passada.

Amb galons

El pas del temps ha enfortit el prestigi gironí a Europa i aquest any aquest fet s’ha vist reforçat amb arribades com ara les de Murphy o Palau, peces amb un ofici i recorregut de primer ordre. Això l’assenyala com a favorit en el seu grup, l’F, en la primera fase tot i que s’haurà de plasmar després sobre el parquet. La garbellada per a la següent eliminatòria no és exigent –passen els dos primers de cada grup i els quatre millors tercers; en total, 24 equips de 40 que inicien el torneig–, però la mirada gironina ha d’anar més enllà. Les de Surís no només han de buscar el primer lloc, sinó també ser un dels vuit millors per coeficient (victòries i basket-average general). Això exigeix filar prim i no patinar en tota la primera fase –acaba el 12 de desembre–, però el premi és grandiós, ja que l’eximiria d’una eliminatòria gens còmoda a principi de gener.

El primer escull, avui a Fontajau (19 h, Esport 3 i TV Girona), possiblement sigui el més dur. El Gernika és un dels cinc imbatuts en la Lliga Femenina (3-0) i va superar amb molta suficiència la prèvia contra el Namur belga (+63 de diferencial). Èric Surís fa dies que adverteix que, ara mateix, els avantatgen en rodatge: “Tenen molts recursos, sobretot en atac. En posicions tres, quatre i cinc, disposen de jugadores versàtils i atlètiques, amb bon tir de tres punts. I, per l’exterior, Dietrick és elèctrica.”

El potencial basc, però, està minvat a Europa perquè ha de prescindir d’una de les tres extracomunitàries (Dietrick, Roundtree i Gwathmey). L’última actua a Lliga Femenina com a cotonou –té el passaport de Puerto Rico–, però la FIBA, en les seves competicions, no diferencia entre passaport cotonou i no europeu. El Gernika està treballant perquè Roundtree obtingui aviat la nacionalitat espanyola. En tot cas, Surís ha insistit a “recuperar la química amb l’afició” de la passada edició, si bé és conscient que l’horari d’avui no és l’òptim per a una bona entrada. Més enllà dels altres dos rivals –a priori, amb molts més arguments l’Uni Györ que l’União Sportiva–, caldrà gestionar el desgast de combinar les dues competicions amb un equip curt, de vuit jugadores, després de la baixa de Bea Sánchez per l’hèrnia discal. Amb la decisió de no anar al mercat per reforçar-se –almenys, de moment–, qualsevol petita lesió pot suposar un maldecap més greu del que es podia pensar en primera instància.

Candidats

És impossible predir quins equips aspiren al títol, bàsicament perquè, a partir dels quarts, n’hi entraran quatre d’Eurolliga que hi tindran molt a dir. A hores d’ara, es pot destacar el Galatasaray, el campió, a més d’equips que van caure de l’Eurolliga en la prèvia. Entre aquests el Wisla Cracòvia de María Conde i Leo Rodríguez o el Cukurova turc d’Astou Ndour.

La 1a jornada

Grup A

Spartak - Södertälje

17 h

Bydgoszcz - Gorzgow

18 h (demà)

Grup B

Galatasaray - Niki Lefkada

16 h

MBA Moscou - Energa T.

18 h (demà)

Grup C

Wisla - Inventa Kursk

18.30 h

Besiktas - Tsmoki Minsk

18 h (demà)

Grup D

Mersin - Orman Genclik

17.30 h

ACS Sepsi - Enisey

18 h (demà)

Grup E

A3 Basket - Botas Spor

19 h

Cukurova - Beroe

17 h (demà)

MoraBanc - Brèscia

110 - 91

Grup F

Uni Györ - Uniao Sportiva

18 h

Spar Citylift - Gernika

19 h

Grup G

DVTK Miskolc - Brno

18.30 h

Venècia - Nantes

19.30 h

Grup H

Szekszard - Celje

18.30 h

Nymburk - Ruzomberok

19 h (demà)

Grup I

BLMA - Asvel

20 h

Ceglèd - Keltern

18 h (demà)

Grup J

Friburg - Tarbes

19.30 h

Landesa - Katelijne-Waver

20 h

Primera experiència a Europa. Punts, físic i bona visió de joc.

LA PRÈVIA

Volem recuperar la química amb l’afició, que l’any passat ens va ajudar a arribar lluny a Europa. Hi havia un caliu molt especial a Fontajau

DADES

L’objectiu és anar pas a pas. El primer és classificar-se per a la següent fase i, un cop assolit això, anar avançant tantes fases com sigui possible
El Gernika arriba llançat. Nosaltres estem en progressió ascendent, però encara no tenim el millor que podem arribar a tenir
Serà un partit molt físic. Tenen poder en el joc interior i nosaltres anem limitades. Ho hem de compensar en bloc
Èric Surís
13
campions
en 16 edicions ha tingut l’Eurocopa, que es va instaurar l’exercici 2002/03. Només l’han guanyat en més d’una ocasió el Dinamo Moscou (3) i el Galatasaray (2).
6
equips
aporta Turquia, el que més (Galatasaray, Besiktas, Mersin, Orman Genclik, Cukurova i Botas Spor). També n’hi ha cinc de francesos i quatre de polonesos i russos.

Campió a Portugal, ventafocs a Europa

L’União Sportiva, situat a Ponta Delgada, a l’oest de l’illa de São Miguel de les Açores, té una història curta, però intensa. És el gran dominador del bàsquet portuguès –tres de les últimes quatre lligues, i aquest any ja ha alçat la supercopa–, tot i que això queda en paper mullat a Europa. El curs 2016/17 ja va enfrontar-se a l’Spar Citylift en l’Eurocopa, amb dos triomfs còmodes per a les gironines (54-81 i 89-67). Amb Ricardo Botelho comandant l’equip des de la banqueta, es basa en una rotació de set peces. Sense nord-americanes, destaquen la brasilera Raphaella Monteiro i la maliana Kankou Coulibaly, totes dues interiors. Ara és segon a Portugal (3-1) després de perdre contra el Lombos Quinta (4-0).

A l’ombra del Sopron, a Hongria

Amb un bagatge consolidat en competicions europees –fins i tot ha participat quatre cops en l’Eurolliga–, l’Uni Györ ha perdut pes en els últims temps. També a Hongria, on s’ha quedat fora de les finals en els dos últims anys. En aquest és setè en la lliga (2-2) i el cap de setmana passat va rebre de valent a la pista del Sopron de Roberto Íñiguez (71-52), el jerarca actual del bàsquet hongarès. L’italià Sandro Orlando és des del març passat el tècnic d’un equip que té com a pals de paller el duet nord-americà –Lexie Brown (Duke, NCAA) i Reshanda Gray (S-Birds, Corea)– i Artemis Spanou. La grega, que va jugar dos anys a Girona (2015-17), va guanyar la lliga polonesa el curs passat amb el Polkowice.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)