Mundial

Els somnis no tenen límits

Ricky és un exemple de vida, de superació i de maduresa, una estrella que va debutar fa 14 anys com a nen prodigi, amb només 14 anys

La mort de la seva mare, la Tona, i del seu amic Guillem Raventós, així com la lesió, li van canviar la manera de veure la vida

Ricard Rubio era un xava­let nas­cut al Mas­nou fill d’un entre­na­dor. El millor juga­dor del mun­dial va començar a com­pe­tir i a superar-se amb el seu germà Marc, un boig del bàsquet. Com­pe­tien a l’habi­tació, a la cis­te­lla del ter­rat de casa la seva àvia. A can Rubio es vivia l’esport de la cis­te­lla i hi van engan­xar també la seva ger­mana Laia.

La Penya va fit­xar el seu germà Marc, que va debu­tar en l’ACB a l’històric pavelló de La Casi­lla, a Bil­bao. Era el més jove a debu­tar, amb 17 anys. Ell és el cul­pa­ble que Ricky hagi arri­bat fins aquí. En un cam­pi­o­nat d’Espa­nya infan­til, Marc Rubio va errar uns tirs lliu­res i van per­dre la final con­tra el Barça. Ricky, que era prein­fan­til, va anar al direc­tiu verd-i-negre Xavier Padrós i, veient plo­rar el seu germà i amb una madu­resa impròpia d’un nen, li va dir: “Tran­quil, que d’aquí a dos anys el gua­nya­rem, fitxo a la Penya.” I així va ser. Es va incor­po­rar al Joven­tut i, dos anys després, amb Marc Cal­derón de tècnic, va néixer una estre­lla: “Vam jugar la pri­mera mini­copa i va ser un reci­tal sense pre­ce­dents. Feia quàdru­ples dobles en punts, recu­pe­ra­ci­ons, rebots i assistències; era irre­pe­ti­ble.” Va com­plir la pro­mesa: va gua­nyar el cam­pi­o­nat d’Espa­nya. En edat cadet, Aíto va ser qui va apos­tar per ell. Segu­ra­ment, una cosa que si no hagués estat a la Penya hau­ria estat impos­si­ble. Una lesió ino­por­tuna de Huer­tas va fer que Aíto el con­voqués per debu­tar a Gra­nada al cos­tat de Ben­nett. El tècnic el va fer jugar. Només tenia 14 anys. “Tenia un nivell de madu­ració increïble i la seva intel·ligència li per­me­tia jugar con­tra homes tot i tenir cos de nen.” A par­tir de lla­vors, tots els focus l’han acom­pa­nyat per sem­pre.

La mort: Tona i Raventós

La pri­mera pata­cada de la vida va ser la mort del seu inse­pa­ra­ble amic Gui­llem Raventós –fill del segon entre­na­dor del Fuen­la­brada, Josep Maria Raventós–, epi­sodi que ja va fer refle­xi­o­nar Ricky. Lluirà el número 11 als Suns en recor­dança del seu amic. El direc­tor espor­tiu de la Penya Jordi Martí, res­pon­sa­ble del bàsquet de base 14 anys, valora el que els ha donat: “Sem­pre ha aju­dat la Penya, sem­pre ha recor­dat d’on va sor­tir i això l’honora.” El seu salt a l’NBA era qüestió de temps i es va pro­duir als TWol­ves. La mala sort va tor­nar a aparèixer quan en un par­tit con­tra els Lakers va xocar amb Kobe Bryant i es va tren­car els lli­ga­ments encre­uats. Casu­a­li­tat o no, l’exes­tre­lla cali­for­ni­ana era en l’entrega de l’MVP. Ricky es per­dia quasi tot el curs. A Min­ne­sota, els dies es feien durs i llargs per culpa del temps, i més quan ets lluny dels teus. Ricky va encai­xar un nou revés, aquest cop la mort de la seva mare, la Tona, per culpa d’un càncer. Ella havia estat far que l’havia guiat en moments durs per a un nen, fent de mare, mos­trant-li el camí, amb edu­cació. Fent-lo tocar de peus a terra. També se li va morir l’àvia, molt lli­gada a ell. El seu pare, l’Esteve, i la Tona li van gene­rar un bon entorn fami­liar, de club i d’amics que manté. No va fer cap entre­vista fins als 18 anys i mai va tenir un no per res­posta per a ningú.

Raül López, un mirall

Com si d’un camí traçat pel destí es tractés, Ricky va apro­fi­tar la reti­rada del base de Vic per dema­nar-li que l’entrenés. Raül també havia estat al seu dia un nen pro­digi. Segu­ra­ment el millor base de la història de la Penya, amb Ricky i Rafa Jofresa. El vigatà també va anar del Joven­tut a un club gran (el Madrid), igual que Ricky (al Barça). Tots dos dei­xant molts diners a Bada­lona. Tots dos sense mar­xar con­tents. Tots dos a l’NBA. Tots dos als Jazz. Tots dos amb lesió greu. Tots dos uns genis. Amb Raül ha gua­nyat velo­ci­tat, exe­cució, pun­te­ria, i tot això, defi­nit com a auto­con­fiança. El lema de Ricky és: “Els som­nis es poden com­plir. Els rep­tes són per com­plir-los; si tu pots, jo puc. Només ho has de foca­lit­zar, sense renúncies i amb molts esforços.” És el que ha fet, amb la seva gent, amb l’esta­bi­li­tat de la seva pare­lla, pun­tal en la seva vida, i refu­giat en els moments deli­cats en la medi­tació, en la qual ha tro­bat ener­gia quan no en tenia. Quan li va pas­sar pel cap dei­xar el bàsquet, allò que tant l’apas­si­ona. I gràcies a tot això, Ricky s’ha con­so­li­dat no només com a millor juga­dor del món, títol més que meres­cut, sinó també com un exem­ple de vida a seguir, com una icona. La vida tenia un deute amb ell.

LES DADES

11
és el número
que lluirà als Suns en recordança del seu gran amic Guillem Raventós, que va morir en un accident de moto als 18 anys.
14
anys
tenia quan va debutar en l’ACB a Granada, el 15 de setembre del 2005. Va jugar 5 minuts i va fer 2 punts i 5 de valoració.

PERSONES CLAU

16,4
punts
ha fet de mitjana. En el seu millor any a la Penya, en va fer 10,5, i durant els anys en l’NBA, té una mitjana d’11,1.
Ja de petit es veia que estava tocat per una vareta; tenia classe, intel·ligència i un do especial
Jordi Martí
DIRECTOR ESPORTIU PENYA
Té memòria i sap qui l’ha ajudat en el seu camí. No s’oblida de ningú mai, i això parla molt bé d’ell
Marc Calderón
TÈCNIC RICKY INFANTIL I CADET
Quan va pujar al primer equip, ja parlava de tu a tu amb jugadors que li triplicaven l’edat
Aíto García Reneses
tècnic que el va fer debutar en l’acb

D’estudiar al Badalonès a endinsar-se en la meditació

Ricky va acceptar anar a la Penya i, com que el seu germà anava al Badalonès, ell també hi va anar, una escola on coincidia amb el seu gran amic Pere Tomàs. Tots dos van formar part de l’equip de l’escola, que va guanyar les sèries col·legiales amb el permís de la Penya. Va acabar el batxillerat a Barcelona en una escola per a esportistes. El seu nivell d’implicació en el bàsquet no li deixava temps per a res. Ara, ja madur, ha trobat en la lectura i, sobretot, en la meditació un bon aliat. En el mundial va ser clau un llibre que el va acompanyar, El poder de confiar en ti, de Curro Cañete.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.