Els secrets de la número 1
El badaloní Xavi López, tècnic i reclutador d’Oregon Ducks, explica les claus de l’èxit de Sabrina Ionescu: com és la seva vida, els seus orígens i com entrena aquesta ídol i icona mediàtica
Sabrina Ionescu (6/12/1997, Califòrnia, 1m80) ha estat escollida la nova número 1 del draft de la WNBA. Una killer d’origen romanès que ha trencat tots els registres amb 26 triples dobles, rècord de la història de l’NCAA masculina i femenina i sent la primera a arribar als 2.000 punts, 1.000 assistències i 1.000 rebots. Prové de la Universitat d’Oregon Ducks, que ha col·locat tres jugadores entre les vuit millors: Satou Sabally (2) i Ruthy Hebard (8).
I qui és un dels seus tècnics i responsable de reclutament de jugadores? Xavi López (Badalona, 4/4/1983). Parlem amb ell i ens explica la seva relació amb Ionescu: “Fa quatre anys que entreno amb ella, la vam reclutar entre tots els entrenadors però directament ho va fer Mark Campbell, que és el nostre primer ajudant amb qui ens repartim la feina. Ell és considerat el millor reclutador dels Estats Units.”
El tècnic badaloní fa anys que és als Estats Units –hi va anar a jugar en etapa estudiantil– i explica una de les seves funcions: “Faig treball específic amb les exteriors i Ionescu, que juga d’1 i de 2, és fixa. Durant quatre anys hem fet moltes sessions de vídeo i d’entrenaments i ella té molt clar des del primer dia que vol ser professional. Té una mentalitat com Drazen Petrovic, d’entrenar a totes hores, hores intempestives, de fer-ho a primera hora del matí, fer-ho amb l’equip després, venir al vespre a entrenar-se sola... una mentalitat obsessiva d’anar al límit per trobar maneres de continuar millorant.”
Segons Xavi López, la seva humilitat i l’experiència de la família han estat clau: “Ella atribueix aquesta mentalitat forta a la de l’immigrant, els seus pares van venir als Estats Units de Romania quan tenien uns 20 anys, Ionescu és nascuda a San Francisco i valora el que han hagut de fer els seus pares. Té una mentalitat assassina que jo no havia vist mai per intentar humiliar esportivament el rival, no és gaire normal i s’ha creat un fenomen, un seguiment i una repercussió mediàtica que tampoc havia vist en bàsquet femení.”
‘Boom’ mediàtic, 11.000 al pavelló
Segons Xavi López l’explosió definitiva va ser a l’octubre en un amistós d’Oregon contra la selecció nord-americana. “És curiós perquè no destaca per la seva capacitat atlètica perquè no salta, no és la més ràpida però té una capacitat competitiva molt bèstia i és propera a la gent i això l’ha fet la número 1, una ídol.” Ionescu ha situat la Universitat d’Oregon al primer pla als Estats Units: “Ha representat un boom mediàtic per a les Ducks, sortim cada dia a l’ESPN. En els nostres partits aquí a casa tenim una mitjana d’11.000 espectadors i molts dies no queden entrades en un pavelló amb capacitat per a 12.500 espectadors. Som, amb South Carolina, qui més gent arrossega. L’equip masculí d’Oregon –en què juga el seu germà–, que també és bo, té una mitjana de 6.000 o 7.000.”
Ha estat una llàstima la suspensió del campionat de l’NCAA perquè el curs passat Ionescu va decidir quedar-se per guanyar el títol després de quedar-se’n a les portes: “Quan s’acaba la Final Four les jugadores tenen 24 hores per decidir si volen quedar-se o fer el salt a la WNBA. Ella tenia 21 anys, s’havia graduat en tres anys i va decidir fer un màster per quedar-se un any més per guanyar l’NCAA.” No ha pogut ser però ha aconseguit ser el número 1. Un número 1 compartit amb un català com és Xavi López.