Lliga femenina

LAURA ANTOJA

ASSISTENT DE L’SPAR GIRONA

“Sempre m’enganxen”

“Conec l’Alfred perquè venim de l’escola badalonina, sé què busca i intento cohesionar més el grup”, diu la capitana de l’equip fa deu anys

“Hi ha anys que tot flueix i aquest no ho és, però, malgrat tot, tothom està proactiu”

Patrocini
Vaig trobar-me un equip molt professional, però amb inseguretat. Hi havia una manca d’energia

Laura Antoja (1,66 m, 1977) és el braç dret d’Alfred Julbe a la ban­queta de l’Spar Girona, després d’arri­bar-hi abans de Nadal com a assis­tent. Capi­tana de l’Uni les dues pri­me­res tem­po­ra­des a la Lliga Feme­nina (2009-2011), una oferta de l’Ave­nida va fer que Sala­manca fos la seva dar­rera des­ti­nació en una dila­tada tra­jectòria de gai­rebé dues dècades –Uni­ver­si­tari, Hos­pi­ta­let, la Seu, UB Barça, Hon­dar­ri­bia, Rivas i Sara­gossa– diri­gint els equips des de la pista amb un joc elèctric. De seguida va tor­nar a Fon­ta­jau l’any de la pri­mera lliga, com a fisi­o­te­ra­peuta, la pro­fessió que ha apar­cat aquests mesos tan­cant la con­sulta que té a Argen­tona. Pre­sent en el debut de l’Uni a la copa, com a rival (71-67 el 10 de març del 2012 en la semi­fi­nal), parla del final de curs i del dubte de si con­ti­nuarà més temps.

Ter­cera etapa a l’Uni. Com va?
El club, des que deixo de jugar, con­tacta amb mi habi­tu­al­ment perquè cre­uen que puc ser vàlida. La meva posició per­so­nal i pro­fes­si­o­nal, durant molts anys, fa que no hi pensi, a entrar en un cos tècnic. Aquest any els calia una per­sona que s’integrés ràpida­ment, que conegués el club i que con­nectés amb les juga­do­res, per fer de vin­cle entre elles i els entre­na­dors. I aterro, tenim l’Àlex lluny [De la Vega, pre­pa­ra­dor físic] i, com que tinc noci­ons i soc recu­pe­ra­dora, començo al gimnàs i, alhora, a la pista: conec l’Alfred perquè venim de l’escola bada­lo­nina, sé què busca i intento cohe­si­o­nar una mica més el grup.
Amb la sor­tida de David Muñoz, que era el segon entre­na­dor...
Arri­ben a aquest acord i agafo més pro­ta­go­nisme tècnic. Hi ha una par­cel·la en què la per­sona ha de ser espe­cial, perquè on no arriba un... Pots anar dema­nant gent, però tenim recur­sos limi­tats. I has de ser pro­ac­tiva, i si vols que fun­ci­oni has de ser així. Ente­nem el bàsquet d’una manera sem­blant, amb l’Alfred, tot i que ell té una experiència bes­tial a la ban­queta i pot­ser l’ajudo en la comu­ni­cació amb la juga­dora. N’estic apre­nent molt.
S’espe­rava arri­bar a aquest nivell? Estava pre­pa­rada?
No [riu]. No ho estava. Tenia la vida a Argen­tona amb la meva con­sulta, la meva família i el meu temps. Però quan el bàsquet truca a la porta se’m remo­uen coses. Sem­pre m’engan­xen, per aquí. Ara tinc una vida opo­sada a la que tenia i em sento con­tenta, el que passa és que és molt exi­gent i no sé quina con­tinuïtat tindré. Perquè m’agrada, però no puc viure així: he hagut de tan­car la meva feina. És el meu món i m’ho passo bé, tinc il·lusió. Quan em posen a la pista m’encanta. M’ho he de poder plan­te­jar, el juga­dor té un sou que li per­met de viure dotze mesos i quan ho tens tot cobert pots dir si t’agrada o no.
Arriba el desem­bre. Com el troba, l’equip? Sabíem que el canvi de tècnic va afec­tar-les.
Vaig tro­bar-me un equip molt pro­fes­si­o­nal, tot­hom acata la situ­ació i fa un pas enda­vant. Però amb una mica d’inse­gu­re­tat, el grup una mica baix i hi havia una manca d’ener­gia. Tot­hom tre­ba­llava bé, en el seu lloc, i no pots recla­mar res més, però, alhora, fal­tava un punt més per si vols llui­tar de veri­tat per poder aspi­rar a les coses. Era com una injecció, pun­xar una mica.
Un estímul. I com que ni vostè ni jo hi érem no ho direm, però feia l’efecte que el ves­ti­dor vivia prou bé fins al novem­bre.
L’any ha estat molt dur. Amb la Covid, ja pel que fa a fun­ci­o­na­ment intern tota la gent que tre­ba­lla al club ha fet esforços per con­ti­nuar. En l’aspecte mèdic, també, perquè es fan coses que no s’han fet mai i, per a les juga­do­res, també n’és molt, de dur: jugar sense públic, tenir aspi­ra­ci­ons d’acon­se­guir coses sense aque­lla empenta de la vida social que neces­si­tes després de tanta pressió i tanta tensió... Jo em llevo el bar­ret de com tre­ba­llen i amb l’exigència que pot­ser ha apor­tat l’Alfred estan a l’altura, s’espre­men.
En el par­tit a València veiem un equip molt just física­ment, infe­rior. I, sense Gray, té una pos­sessió per a la pròrroga o per gua­nyar. Com arri­ben a la copa?
L’equip és cons­ci­ent que les peces estan molt defi­ni­des i la rotació de la Chel­sea és molt impor­tant. Serien cinc minuts menys de des­cans per a cada exte­rior, que, si ho comp­tes bé, en el moment de sor­tir d’un blo­queig o d’aixe­car-te per enca­rar un tir et dona una força i una pre­cisió que amb ella ja en tindríem prou. No vol dir que canviés el resul­tat, sinó que hauríem tin­gut més oxi­gen. El par­tit va ser molt seriós, vam fer unes apos­tes que ens van sor­tir molt bé i, al final, som plan­ti­lles que ens podem mirar de tu a tu i que ja ens tor­na­rem a veure.
La diferència és el paper de Leti­cia Romero, la novena o desena juga­dora, que els fa els matei­xos punts que Sonja Vasic?
Aquí hi ha la pro­fun­di­tat de ban­queta i és una cosa que no podem can­viar. Sí, és així. Com les mit­ja­nes d’edat. Tot té coses bones i dolen­tes. I si no surt ella ho fa Tra­han Davis pot­ser.
I l’Ave­nida? El València perd allà a la pròrroga i encara pot aca­bar pri­mer a la lliga regu­lar. Vostè coneix aque­lla casa.
És un equip que amb en Roberto Íñiguez segur que li exi­gei­xen des de dins i que és tre­ba­llat. Estu­dia bé els rivals i el club mateix és ambiciós. Hi ha el fit­xatge... No mira­ran qui es posa al davant, van a totes i amb un caràcter molt gua­nya­dor que amb en Roberto aquí ja vam veure. Dia a dia en els par­tits veus que no es rela­xen i el llistó és molt alt. Què pot pas­sar, en un par­tit? Juguen més fac­tors i crec que poden estar una mica per sobre, sobre­tot veient com entra aquesta nova juga­dora. Però hem de jugar.
L’eli­mi­natòria de l’Euro­lliga, a Sala­manca i a doble par­tit en tres dies. Pot fer molt mal?
Tal com està anant la tem­po­rada i amb la repas­sada que ens van fer a Sala­manca, per mi estan una mica per sobre. Sem­pre, la pro­fun­di­tat de ban­queta, mana molt en aquest tipus de par­tits. Però tenim una experiència en el nos­tre ves­ti­dor que ho pot subs­ti­tuir per­fec­ta­ment.
Es poden tro­bar a la copa, en la semi­fi­nal. Hi ha els dos par­tits a Europa i el de lliga a Fon­ta­jau en tres set­ma­nes. I encara que­da­ria un hipotètic ‘play-off’...
Hi ha la con­fi­gu­ració de la plan­ti­lla i, amb el que tenim, mira­ria de no enfo­car-nos gaire en això i de pen­sar en el dia a dia. Estem aga­fant una dinàmica cons­truc­tiva, molt sòlida, i ja veu­rem qui ens tro­bem i com pre­pa­rem cada par­tit i què passa l’endemà. Serà un joc d’escacs força diver­tit i l’equip, per tot el que ha hagut d’anar superant, el veig men­tal­ment fort. A mi em gua­nyen. I pel que fa a club i a plan­ti­lla, se cerca fer un pas més. Hi ha anys que tot flu­eix i aquest no ho és, però, mal­grat tot, tot­hom està pro­ac­tiu. I, amb el tipus de per­so­na­li­tats que hi ha, no aflui­xa­rem. Que ens gua­nyin!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)