Eurolliga

En defensa pròpia

Eurolliga. El Barça de Saras, que ha rebut menys de 73 punts per partit, vol trencar la tradició dels darrers anys en què els millors atacs s’han imposat en les finals a quatre

No s’espera una revo­lució tàctica ni del Barça ni dels seus rivals en la final a qua­tre que arranca demà. Saras Jasike­vi­cius ha des­ta­pat totes les seves car­tes en la seva pri­mera tem­po­rada, i fins i tot ha sabut enca­bir Pau Gasol en el seu rígid esquema tot i l’inici titu­be­jant del veterà pivot, que s’ha gua­nyat també pel seu rol un paper relle­vant a Colònia. El lituà entén que gua­nyar títols –con­cre­ta­ment aquest títol– passa, per sobre de qual­se­vol cir­cumstància, per la defensa. És l’equip que menys punts ha encai­xat (72,8), i hi ha dades que encara són més relle­vants. Quan el rival ha ano­tat 80 punts o més, el balanç és de 2-6 i quan l’ha dei­xat per sota dels 70, és de 10-1. Un món.

La prova del Zenit

Aquest exer­cici cons­tant indi­vi­dual i col·lec­tiu va arri­bar al seu màxim expo­nent en l’eli­mi­natòria con­tra el Zenit, en què els blau­grana van tas­tar la seva pròpia mede­cina i van haver de mos­se­gar lite­ral­ment pols per sobre­viure. Quan el talent super­la­tiu en l’àmbit ofen­siu dels seus juga­dors va fer figa, van sor­gir els reco­ne­guts intan­gi­bles, que tots sumats van aca­bar sal­vant l’equip i por­tant-lo a la pri­mera final a qua­tre des del 2014.

Con­tra la història

En els últims anys, els equips que han gua­nyat els títols con­ti­nen­tals –CSKA, Real Madrid i Fener­bahçe–sem­pre han estat els que més punts han fet. Ras i curt. El Barça també haurà de tren­car aquesta nova cul­tura, impor­tada de l’NBA, en què els ano­ta­dors, sobre­tot els com­pul­sius, reg­nen per sobre de qual­se­vol estratègia. Què pots fer per atu­rar Larkin i Micic quan estan endo­llats? Jasike­vi­cius ha fet creure al seu equip que cal reduir al preu que sigui l’efec­ti­vi­tat dels juga­dors rivals, i de fet ho ha acon­se­guit en la majo­ria de par­tits. Con­tra el Barça, els equips només ano­ten 0,911 punts per pos­sessió –rècord de la com­pe­tició– però els blau­grana també pre­sen­ten xifres imba­ti­bles a Colònia en el per­cen­tatge de tirs que ano­ten els juga­dors rivals: menys del 44%.

Poli­valència

Com tots els col·lec­tius, el Barça no deixa de ser un grup for­mat per espe­ci­a­lis­tes. Però des del pri­mer dia aquí o fas de tot o no aca­bes fent res o pràcti­ca­ment res. Només cal recor­dar la situ­ació d’Heur­tel i l’ostra­cisme de les dar­re­res set­ma­nes de Wes­ter­mann. Abri­nes, per exem­ple, ha anat molt més enllà del seu rol de tri­plista. En la posició d’aler alt, s’ha hagut de bara­llar amb juga­dors més físics, anar al rebot, córrer a les aju­des i bus­car-se la vida, també, en les juga­des pen­sa­des en el seu tir obert. Miro­tic, el juga­dor franquícia en el sen­tit clàssic, està molt lluny d’aquell pivot que a l’NBA només jugava de cara i que bus­cava des­ca­ra­da­ment el tri­ple. Aquí no només s’ha hagut de fer fort en el rebot, sinó que també és el pri­mer en recu­pe­ra­ci­ons i Calat­hes l’ha bus­cat des­ca­ra­da­ment des del pri­mer dia en posi­ci­ons inte­ri­ors.

Dels equips de la final a qua­tre, el Barça és el que tira més de 2 i el que menys ho fa de 3, tot i que el seu per­cen­tatge (40,4%) és supe­rior al del temi­ble Efes (40,3). Un altre con­tra­sen­tit en el bàsquet modern, però enlloc està escrit que no acabi sent la fórmula d’èxit.

Una altra norma que també s’imposa i que els blau­grana, en aquest cas, sí que com­plei­xen és la capa­ci­tat de molts juga­dors d’ocu­par dife­rents espais i d’obrir el camp al davant i tan­car-lo al dar­rere. Hig­gins, Hanga, Smits, Cla­ver, Miro­tic, Davies –cada vegada més atre­vit en el tri­ple–, Gasol, el capità Ori­ola i Bol­maro, en estat d’efer­vescència, ente­nen el joc no només des d’una posició, tot i que amb Jasike­vi­cius saben per­fec­ta­ment qui­nes són les pri­o­ri­tats. L’obsessió del lituà per la defensa l’ha dut a por­tar al límit els can­vis d’hand­bol en mol­tes situ­a­ci­ons als finals de cada quart.

Les pèrdues

En atac la prin­ci­pal obsessió de Jasike­vi­cius encara són les pilo­tes per­du­des. És l’equip de Colònia que més pateix en aquest sen­tit (14,3), sobre­tot Calat­hes (2,6), que ho com­pensa sobra­da­ment amb les assistències (6,6). Amb tot, si aquests par­tits s’han de deci­dir i es deci­dei­xen sovint per detalls, aquest és un dels “grans” detalls, ja que les pos­ses­si­ons, així com el con­trol del rebot defen­siu, val­dran més or que no pesen, i més amb equips far­cits de cano­ners que no per­do­nen mai a la segona.

LA DADA

84,4
punts.
Són els que anota el CSKA, defensor del títol i l’equip més efectiu de cara a cistella.

Micic (Efes) pren l’MVP a Mirotic

L’escorta de l’Efes Micic ha estat escollit l’MVP de la temporada, segons els vots dels seguidors, els mitjans, els entrenadors i els capitans dels equips. El favorit era en principi l’aler pivot blaugrana Nikola Mirotic, jugador més valorat de la fase regular i membre de l’equip amb millor balanç, un altre punt que jugava a favor seu. Probablement el major impacte del serbi en el seu play-off contra el Real Madrid li ha valgut el guardó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.