Dante Exum, la gran novetat del Barça en el clàssic de demà contra el Madrid
El Barça posa en joc demà al Palau (21 h) el lideratge de l’Eurolliga davant de l’etern rival, el Real Madrid, que és segon amb el mateix balanç que els blaugrana: 11-2. L’equip català arriba al duel amb dèficit en el joc exterior per les lesions de Calathes, Higgins i Abrines, però amb el reforç de l’australià fitxat aquesta setmana amb un contracte temporal fins al 28 de febrer Dante Exum (26 anys i 1m96), que estarà a disposició de Saras Jasikevicius. Dimarts va superar la revisió mèdica i ahir es va exercitar per primera vegada amb els seus companys. Es tracta d’un jugador polivalent i amb talent però que ha estat castigat per les lesions en el seu pas per l’NBA després d’haver estat escollit en el número 5 del draft. “Té talent i és versàtil. Teníem un calendari molt atapeït i encara que l’aportació dels joves ha estat i seguirà sent important, necessitàvem un reforç exterior i hem trobat el millor en aquesta posició”, explica el mànager general del Barça Juan Carlos Navarro, que destaca que Dante “és un noi educat que sap on va” i que té clar on s’ha ficat: “Debuta en un clàssic i ja li hem explicat què significa i estarà al cent per cent.” El Barça també va reforçar a misses dites la posició exterior el curs passat, concretament al gener, amb l’arribada del base francès Leo Westermann, que va tenir una aportació interessant en la copa, sobretot en defensa, i després va desaparèixer de les alienacions. En aquella ocasió, però, el motiu va ser el conflicte amb l’ara base del Madrid Thomas Heurtel, un altre al·licient per al públic del Palau. L’altre blanc amb passat recent al Barça és l’exterior hongarès Adam Hanga, que li ha donat més consistència defensiva
És evident que per vèncer el Madrid, el Barça haurà de millorar el pobre rendiment que va oferir diumenge quan va perdre a casa en l’ACB davant del Baskonia, que li va arrabassar el pa del cistell, i que el factor Palau serà imprescindible.
A Europa, en canvi, el darrer precedent és més que encoratjador, amb un triomf de prestigi en la pròrroga a la pista de l’Efes (93-95), el vigent campió, en el millor partit del pivot turc Sertac Sanli, que es va enfrontar per primer cop als seus excompanys. L’èxit va representar el cinquè triomf seguit en la competició. El Madrid ha guanyat els últims sis partits. En la darrera jornada, va vèncer el Maccabi amb penes i treballs (72-70).
El record fatídic
Serà el segon enfrontament del curs contra el Madrid. El primer du mals records. El Barça duia un avantatge còmode 19 punts en el tercer quart en la final de la Supercopa i va sucumbir inexplicablement. Si tirem més enrere, al curs passat, l’equip de Saras, amb Pau Gasol de center aturant les torres bessones blanques, va conquerir la lliga ACB. En el que va de segle, el Barça i el Reial Madrid estan empatats a 14 victòries en els duels europeus, després que el conjunt blaugrana derrotés el conjunt de Laso en els dos partits de la passada temporada (79-72 i 76-81).
Anotadors
El màxim anotador dels blancs a Europa és el francès Yabusele Guerschon (12,5 de mitjana), seguit del gegantí pivot de 2m20 de Cap Verd Walter Tavares (12,3 punts i 7,2 rebots). Al seu costat hi ha el francès Vincent Poirier (2m13), que acredita 7,8 punts i 6,3 rebots. Tots dos conformen un tàndem temible i intimidador en el joc interior.
Al Barça, evidentment, el canoner és Nikola Mirotic, tercer màxim anotador de l’Eurolliga amb 16,5 de mitjana i 5,5 rebots. El Barça és l’equip més anotador de la competició amb 80,4 punts per partit i el Madrid és quart amb 79,6. S’enfronten les dues millors defenses. El Barça rep 71 punts per partit i el Madrid n’encaixa 71,1 i ha experimentat una millora notable respecte de versions d’altres temporades també amb Pablo Laso a la banqueta, quan l’aposta era més descaradament ofensiva.