Fotis Katsikaris
Entrenador del Bàsquet Girona
“La lliga ACB és la més dura i cruel”
“Tenim una plantilla jove en edat i experiència a l’ACB. Necessitem un jugador que tingui un lideratge en uns moments crítics. Birch? Ha de ser un referent, sí”
“Hem de ser més forts mentalment. Cap de nosaltres es pot permetre donar la imatge oferta a Andorra”
Davis és un noi molt treballador, però té altres problemes que no controla, ha de canviar
La relació amb en Marc es basa en l’honestedat, a l’estiu ja parlarem de la meva situació
Volia un projecte en el qual es cregui. Treballem amb honestedat i a l’estiu ja ho valorarem tot
Firmo quedar en la setzena posició perquè no pots mai controlar el que passarà...
Pots fer un partit dolent, però el que menys m’agrada és que l’equip accepta ràpid que perdrà
Fotis Katsikaris (Nikea, 1967) va agafar les regnes del Bàsquet Girona el passat gener després de la sortida de Salva Camps. El tècnic grec ha entrenat l’Unicaja, el València, el Tenerife, el Múrcia o el Gran Canària, entre molts altres. Amb una motxilla plena d’experiències des que va iniciar la carrera a les banquetes el 1998 a l’AEK Atenes, Katsikaris té l’objectiu de capgirar la situació del Girona a l’ACB.
A Andorra va dir que hi havia feina per fer. Com va el projecte?
És clar. És una situació complicada de la temporada, la plantilla no l’has construït tu i haig de conèixer les virtuts i mancances d’aquest equip. Després de la dura derrota, has de revalorar una mica les coses. Cap de nosaltres es pot permetre donar la imatge que vam donar.
Què li preocupa més?
Tots els equips poden perdre de 30 punts, sona fort, però sí que pot passar un partit dolent. Ara bé, el que a mi menys m’agrada és que l’equip accepta molt aviat que perdrem. Això és una cosa que estic treballant cada dia amb el grup. Hem de ser més forts mentalment per afrontar millor situacions com les d’Andorra.
Devia tenir marcada al calendari l’aturada...
Sí, sí, hi ha moltes estadístiques que l’equip ha de millorar i ara ens anirà bé. Primer és el nombre de pèrdues, que ho puc entendre amb la manera com estava jugant l’equip, amb moltes possessions, camp obert, moltes transicions, un estil de joc, té el seu cost. A mi m’agrada el joc ràpid, però s’ha d’equilibrar. Després hem de millorar el rebot ofensiu i els números en el tir de dos. Som l’equip que menys percentatge té.
La plantilla ha d’estar definida abans del 3 de març?
Sí, segur que sí. És una setmana complicada, la que hem passat. Tenim Marcos i Goloman amb les seleccions, i Fjellerup entrenant-se al marge. Khem Birch ja està ben integrat, al cent per cent, i ens queden només deu jugadors a les sessions. Ara falta un exterior [Caicedo], per completar l’equip. És un jugador jove, amb talent i que té físic. També s’ha incorporat Kenny Chery.
Amb Caicedo són catorze fitxes. S’haurà de fer espai?
Bé... Ara cal crear una competència entre nosaltres a l’entrenament. Vull veure amb qui vaig a la guerra. Ara ja no puc fer tantes rotacions com al principi. La competitivitat serà bona per a l’equip i ens prepararà millor en tots els partits. Si som 14, som 14.
I la situació amb Corey Davis com està?
És una llàstima, la veritat. És un noi molt treballador a la pista, però té altres problemes que no controla. Jo tenia paciència, parlava amb ell, però bé, hi ha una cosa que ha de canviar. És un motiu completament disciplinari i no vull comentar res més.
El mal rendiment dels americans ha marcat el rumb del curs?
Jo no puc contestar-ho, perquè no vaig ser aquí. Cada entrenador té la seva filosofia de joc, veu el perfil del jugador que li encaixa per fitxar. Hem de dir i admetre que el mercat és complicat. És més clar que mai que has d’encertar el perfil a l’estiu, has de fer el millor, perquè si esperes durant la temporada, ho tindràs molt complicat.
Khem Birch ha de ser un referent?
Sí, jo crec que sí. Enrere i endavant, eh. És molt intel·ligent, té talent i uns hàbits molt bons. Les tàctiques en defensa, com fa servir les mans, el seu cos, el joc a la pintura i en els bloquejos directes, taponar. Saps que té una presència notable a sota el cèrcol que no teníem abans. Veureu que ha millorat el seu tir, de sis metres, fins i tot de fora de la línia. Serà una referència important per a nosaltres.
Troba a faltar un líder a la pista?
Sí, és una plantilla jove, en dos sentits: d’edat i d’experiència a l’ACB. Si tornem a Andorra, tenen Luz, Tyson o Llovet, que saben com va això. Com han d’enganxar i fins i tot els àrbitres, no és cap excusa, és una realitat. Ells ens feien faltes amb duresa i nosaltres estàvem veient-les passar. Llavors sí que necessitem un jugador que tingui un lideratge en uns moments crítics, clau. Necessitaràs un jugador així, durant un partit.
Ha dit que vol mirar amunt. Ara, amb dues victòries de marge, li preocupa la classificació?
No, no és el meu tarannà mirar cap avall, el que sí que miro és cap amunt, quantes victòries per estar a dalt. Evidentment soc realista, la lliga ACB és la més dura i la més cruel que hi ha a Europa. No faig càlculs i així ho transmeto a l’equip.
Ho firma, quedar en setzena posició?
Sí, perquè poden passar moltes coses que no controlem, com ara una lesió o altres factors. Això és una marató i ja estem arribant al tram final i crec en la feina que estem fent. No em serveix de res comparar plantilles, amb l’Andorra, el Granada o l’Obradoiro. Jo crec molt en el meu equip i crec que podem millorar on som ara mateix.
Torna a l’ACB després d’uns anys. Ha canviat la lliga?
Hi ha alguna diferència, sí, però res que em cridi gaire l’atenció. Sempre és una lliga molt competitiva on has d’estar preparat; si no, estàs mort. Això ho he après amb els anys. Aquí a l’ACB els entrenadors preparen molt bé el partit, amb l’scouting i tot. Això et fa millor entrenador, sense cap dubte.
Venir sol ha estat difícil?
Ah, sí, bé, aquest és el timing que m’ha tocat. Amb en Miki Fuentes i amb Àlex Formento ja estem treballant a la perfecció. Els nois també estan fent un esforç, necessitem trobar una química que és important per aconseguir el millor resultat.
Com veu el tècnic de la casa, Miki Fuentes?
És un entrenador amb ganes, molt atent i un bon receptor. Sempre vol saber com ho veig i parlem i passem moltes hores junts, amb el cos tècnic. Des de molt aviat al matí fins després de l’entrenament. Per arribar a conèixer millor l’equip, necessito gent com ell. Coneix els hàbits dels jugadors millor que jo i té més detalls. En Miki té uns bons fonaments de bàsquet i sap transmetre les idees que li venen.
I com es treballa amb Xus Escosa?
Amb en Xus tenim una bona comunicació. És una persona fantàstica i té molta experiència, fa molts anys que el conec. Era un dels millors preparadors físics de la lliga. Ell és al dia a dia, sap com funcionem, però el tema del mercat el gestionem amb en Marc.
I la relació amb en Marc Gasol president, com és?
Ens entenem molt bé. El respecto molt i vull saber la seva opinió sobre algun jugador. Té molts de coneixements i és una gran ajuda. Ha tingut una carrera fantàstica i l’ha fet ser molt intel·ligent. Estic molt content de treballar mà a mà amb en Marc.
Es veu més enllà del juny a Girona?
Sí, per què no? La vida d’un entrenador, sobretot aquí a l’ACB, passa per moments que estàs de moda; això a Grècia no passa. Aleshores sempre vols estar al nivell més alt si pots i és normal i és bo també per a un entrenador tenir ambició i tot. He estat a l’NBA, he entrenat seleccions i grans jugadors. Ara tinc clar que vull estar en un projecte en el qual es cregui. Avui en dia quasi tots els equips es carreguen els projectes ràpidament, no se’ls creuen. Cal que hi hagi química a l’equip, malgrat que en el curs hi hagi onades de resultats. Hi ha exemples a Europa que aconsegueixen obtenir resultats, amb paciència.
Té alguna clàusula de continuïtat o no?
Sí, la tinc, però jo crec que la manera com hem parlat amb Marc es basa en l’honestedat. Més que la meva situació, és el treball amb l’equip. S’ha de tirar endavant tot això. A l’estiu ja ho valorarem tot.
Què aportarà Kenny Chery?
Ha arribat bé físicament, he parlat amb ell i ja estava treballant individualment per trobar noves oportunitats a la lliga. Ara tenim una setmana per preparar el partit amb ell. És un jugador que coneix la lliga, té experiències i sabem les seves virtuts i mancances. El més important és que encaixi amb l’equip per treure’n el màxim.
I ara Michael Caicedo...
És un jugador jove que té molt de talent. Ens anirà bé per reforçar el tir, el que necessitava l’equip, i també té molt de físic per entrar.
Amb ell es tanquen les entrades?
Sí, jo crec sí. Mai se sap què pot passar amb el tema de les lesions, però bé, de moment sí.
Canviant de tema, l’ha sorprès el nivell de clubs esportius a la ciutat de Girona?
És molt curiós, no? Quan vaig estar a Màlaga, per exemple, també ho vaig notar, el bàsquet era el club de la ciutat i també hi havia el futbol, que és el rei de l’esport a Europa. Fins i tot a Grècia, el meu país. Girona és encara més petit i tot això és molt bo per a la gent. Gaudeixen amb la temporada extraordinària del futbol i amb les noies jugant a Europa i també l’hoquei...
Ha descobert la ciutat?
Sí, i m’agrada molt, m’encanta, sempre des del primer dia que vaig poder venir a la ciutat. M’agrada molt el centre històric, el riu i el menjar.
Ara la deu poder visitar més bé, sense estar en hotels de concentració..
És clar, amb els equips anaves a fer una volta, menjaves en un restaurant, a l’hotel i anaves a conèixer Darryl Middleton [riu] a Fontajau. Per cert, vaig poder entrenar-lo al Sant Petersburg. També vaig venir el 2004 i el 2005 per jugar amistosos a Platja d’Aro, després amb l’Akasvayu, etc.
I les comarques gironines?
La província no l’he pogut conèixer encara. Tothom me’n parla molt bé, que hi ha moltes escapades, i a més tinc molts amics que ara vindran de Grècia. Ja han fet un estudi per saber què visitar. Cadaqués, Portlligat, per veure tot el relacionat amb Salvador Dalí, i també Figueres. Tota la costa gironina.
Finalment, amb tota l’experiència que té, ja tocava Catalunya, no?
Sí, és veritat [riu], gent de bàsquet diuen que és el bressol d’aquest esport. És veritat que han sortit molt bons entrenadors, jugadors i hi ha clubs amb molta història. Segur que el bàsquet català és molt bo per a la lliga ACB.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024