Pedro Martínez
TÈCNIC DEL BAXI MANRESA
“Un psicòleg bo et pot canviar la vida”
Pedro Martínez ha fet del Baxi Manresa un equip admirat pel seu estil propi de joc ràpid, intens i treballat
“No descarto entrenar fora d’Espanya”, avisa el tècnic amb 1.010 partits dirigits en l’ACB
Pedro Martínez (29-06-1961) ha tornat a fer del Baxi, dos anys després, un dels equips de moda, quan el curs passat patia per no baixar. Intentem saber la fórmula màgica del tècnic badaloní, que ha superat els 1.000 partits en l’ACB (1.010), només darrere d’Aíto (1.111).
Té corda per estona?
Visc al dia. Quan vaig començar no pensava que estaria tants anys entrenant. No penso a llarg termini. Crec que l’any que ve entrenaré.
“Pedro entrena fort.” És una llegenda o és realitat?
Es diu molt. No hi estic d’acord. No ens entrenem més que cap altre equip. El preparador físic també marca les càrregues. El que no porten bé els jugadors és l’exigència mental. Amb això sí que soc exigent. Vull que el jugador estigui al cent per cent des de 10 minuts abans de l’entrenament fins al final. I això, a alguns jugadors, els és un problema. Quan tinc la sensació que un jugador no està intens i concentrat, no m’agrada i li ho faig saber. I això no tothom ho porta bé. Puc entrenar un jugador que no defensa gaire bé? Sí, si em demostra que està donant el màxim. Però si n’hi ha un que crec que no, no hi estic a gust.
Sent pressió encara?
Més que pressió, em continuo posant nerviós abans dels partits. I m’agrada més això que no sentir res. Els entrenadors sempre hem estat criticats. Les crítiques que em fan mal realment, si respecto la persona que em critica, són les que es fan quan l’equip està en bona dinàmica. La pressió et ve donada pels objectius que tens amb l’equip. Si els teus objectius només són resultats, t’ho jugues tot a una carta. A mi em posa pressió com ens entrenem. Si ho estem fent bé, tot va millor.
Li agradaria entrenar fora de l’ACB?
Estic obert. L’entrenador espanyol està valorat fora. M’agradaria, professionalment i personalment. Però és difícil si tens opció d’entrenar en l’ACB marxar fora. Només ho fas si són de nivell i d’aquestes no n’he tingut. Però estic obert que passi.
Li hauria agradat ser en l’NBA?
Ni tinc el somni ni m’ho plantejo. Jo soc entrenador europeu. Tinc analitzat el bàsquet d’aquí. L’NBA és un altre reglament, una altra mentalitat i una altra manera de competir. No hi estic preparat ni és l’objectiu.
Com veu entrenar un equip i una selecció a la vegada?
Em costaria molt. A vegades tinc algun problema personal que m’obliga a dedicar-li temps i ja em fa la sensació que no arribo al partit ben preparat. No em veig capacitat per fer-ho. Scariolo, però, m’han dit que té una gran capacitat de concentració. Màxima admiració.
És important per a un tècnic saber anglès?
A l’escola estudiava francès. Vaig estudiar anglès quan vaig entrenar al júnior de la Penya. El director general, Francesc Cairó, em va dir que em pagarien poc, no era professional, però que em pagarien tots els professors que volgués d’anglès. No parlar millor anglès m’ha penalitzat, però m’hauria agradat sobretot per les relacions humanes, per tenir empatia i comunicar-me bé, perquè, si no, alguna cosa es perd en les relacions i en el rendiment.
Diuen que li han de fer una estàtua a Manresa. Què li sembla?
No m’agrada i no hi estic a gust. M’agrada que valorin com juga l’equip i que l’afició del Manresa, que és brutal, hi estigui enganxada i il·lusionada. No m’agrada que es personalitzi. Si va bé el Baxi, és per molta gent que hi ha al darrere.
Prefereix no jugar a Europa?
No. Les setmanes es fan molt llargues. L’Eurolliga no sé si és bona, perquè és duríssima i llarga. Però jugar només 34 partits d’ACB és poc.
Dani García i Sagnia són dos exemples que treballant s’arriba a l’elit?
Els joves s’ho han de guanyar. A vegades fem de la necessitat una virtut. No els regalem res. Musa Sagnia i Dani García es mereixen fer-se un lloc en la lliga perquè han treballat amb molt bona mentalitat sempre.
És necessària una ampliació del Nou Congost?
Sí. És un pavelló fet el 1992, i la ciutat i el moment actual de l’equip, que omple, fan que estigui viu, i està bé que l’Ajuntament encapçali el projecte.
Expliqui’ns com és Xevi Pujol, el director esportiu.
És supertreballador i vol tenir la màxima informació dels jugadors. És una persona freda i això li permet tenir una visió amb certa distància en els moments de nerviosisme que sempre hi ha als clubs. Té un tarannà tranquil. I això és positiu. És un gran company de viatge. Ajuda que la dinàmica sigui bona. La seva mentalitat m’equilibra. Li tinc molt de respecte.
Parlem d’entrenadors: el va sorprendre la destitució a Girona de qui va ser el seu ajudant, Salva Camps?
Molt sorprès. Això sí, sense conèixer-ne les interioritats. Van fer una primera volta molt bona, van tenir les lesions de Juani i de Sergi Martínez, que eren bàsics, i van entrar en dinàmica perdedora. Tampoc es pot fer un drama d’una destitució, perquè forma part de la vida, i és una mala notícia compartida: per al tècnic, per al que el va fitxar i per al club.
Té amistat amb Tuomas Lisalo, tècnic del París. D’on li ve la relació?
Fa tres o quatre anys, un amic comú em va dir que hi havia un entrenador jove a Alemanya a qui li agradaria parlar amb mi. Vam tenir comunicacions per Zoom i per Skype i es va crear una relació en què parlàvem de bàsquet. No és gaire habitual, però a vegades passa. Parlem sovint, sobretot de bàsquet, de tendències de bàsquet ACB, alemany... La relació la va crear ell, perquè tenia admiració per com jugaven els meus equips, però ara ja és mutu. És jove, treballador, humil i té grans idees.
Grimau es va retirar amb vostè?
Venia de ser capità del Barça i va ser un impacte la seva humilitat. Mai va inflar el pit ni va voler deixar de fer feina bruta que havia fet al Barça tot i estar en un equip pitjor. Va ser clau.
El va sorprendre l’aposta del Barça per ell?
Quan ell jugava ja volia ser entrenador. No del Barça, sinó entrenador. No li ha vingut de nou. Ja s’estava preparant. Va entrenar el JAC Sants i categories inferiors del Barça i els que manen allà li han vist que tenia condicions. No és el seu primer any entrenant. Ja fa anys que ho fa. Coneix el club, la mentalitat dels jugadors del Barça... i s’ha preparat. Li desitjo el millor.
I a Jordi Fernández (Kings), el coneix? Com valora el que fa?
Em va convidar deu dies a Sacramento quan hi va fitxar. Un detall, perquè era nou als Kings. Va ser un impacte el domini absolut que tenia de la situació. Com parlava amb els jugadors, com portava els entrenaments... Tinc admiració per les passes increïbles que fa. Un altre nivell.
Duran ha acabat un cicle a la Penya. Què creu que hi ha aportat?
Ho ha fet molt bé durant molt de temps i això no és fàcil. Han jugat amb un segell recognoscible. Des de la distància m’hauria agradat una sortida millor.
En bàsquet, renovar-se o morir?
Sens dubte. El bàsquet està en contínua evolució. Pots conservar idees matriu, però al final el bàsquet d’ara és diferent del de fa 10 o 20 anys, i diferent de com serà. I això és perquè hi ha gent al món que està pensant com el pot millorar. Hi ha coses que deixen de funcionar perquè s’hi troben antídots. Has d’estudiar sense canviar la teva filosofia. Els entrenadors hem d’estar en formació constant.
Què ha canviat sobretot des dels temps en què va començar?
Els jugadors són millors físicament i tècnicament, i tenen més capacitat per entendre aspectes tàctics del joc. Més ràpid que abans.
Hi ha jugadors que creuen que han de jugar 30 minuts. Què li sembla?
El jugador ha d’estar preparat per ajudar l’equip. Si són 30 minuts, bé. Però si en són 5, també són clau. A vegades ajuda més qui juga 5 minuts al màxim que qui en juga 25 a mitges pensant que n’hauria de jugar 35.
En la fórmula de l’èxit, quin percentatge atorga al físic i al talent?
Equilibri. Un jugador que tingui físic sense tècnica no té gaire futur. I si té tècnica però no té un mínim de físic, el seu sostre serà el que serà. Si no té mentalitat forta, no arribarà lluny. L’entorn també és clau, i la capacitat de concentració.
Abans es veien vídeos de 30 minuts i ara s’han d’escurçar per falta de concentració?
Ara es juguen més partits i ha canviat; no es pot entrenar matí i tarda. Els entrenaments ara són més llargs, però només al matí, buscant també la conciliació familiar. Abans tothom feia gimnàs, tècnica individual... Ara s’individualitza. Passa a Europa, potser perquè ve de l’NBA, perquè creuen que és més eficient.
Es pot ser dur amb els joves avui dia com a tècnics?
Sí que és veritat que les relacions han canviat entre entrenador i jugadors, entre el que mana i els que obeeixen. La societat és diferent. Jo no he vist falta de respecte. Ara es parla diferent i es crida menys que abans. A vegades per faltar al respecte no cal cridar. Hi ha límits que no es poden superar.
El desespera la mentalitat dels joves en general d’avui dia?
Estic entusiasmat amb els joves, tenen una grandíssima mentalitat. Dubto que siguin pitjor que abans. El que em desespera, abans i ara, és quan no tenen un entorn bo. Ara passa més i em frustra i em desespera.
Les universitats americanes s’enduran els joves. Què en pensa?
Entenc el pare que vol enviar el fill o la filla als Estats Units a formar-se com a jugador i en els estudis. Com a jugador no tinc clar que allà es formi millor, però segur que té condicions acadèmiques millors. Els diners també hi influeixen.
Els representants de jugadors manen en el bàsquet?
Els que prenen les decisions són els clubs. Si un club no pren bones decisions i deixa que persones de fora decideixin, vol dir que el club no està fent bé la seva feina. A Manresa nosaltres decidim sempre. Amb bona intenció o sense bona intenció i amb altres interessos, els de fora no poden decidir.
Què en pensa, dels jugadors que fingeixen faltes?
És molt difícil per a l’àrbitre veure-ho. Soc partidari que es pugui analitzar quins jugadors fan flooping i que se’ls pugui castigar. No els que ho fan un cop, sinó els que ho fan habitualment. Una cosa és ser llest i l’altra, enganyar.
Va viure una experiència fent d’àrbitre. Hi té empatia des de llavors?
Els tècnics i jugadors només tenim relació amb els àrbitres en moments de màxima tensió. Ens vam relacionar fora d’aquell context i va estar molt bé. Un objectiu meu és tenir més empatia amb els àrbitres.
Era actiu a les xarxes socials, però ho està deixant?
Cicles de la vida. Era una novetat i hi vaig participar més. Després hi vaig trobar menys gràcia. Són èpoques. Potser hi torno.
Per dirigir, corbata, polo, camisa...?
Anar còmode és fonamental. Després representem un club i hem d’anar uniformats.
Quin format prefereix: Eurocopa o FIBA Champions League?
El de la FIBA m’agrada molt perquè et permet treballar durant el curs. L’Eurocopa del curs passat no m’agradava. Aquest any m’ha agradat més. Però prefereixo la FIBA.
Quina competició té més nivell?
Els equips que arriben al final tots tenen nivell. Els vuit millors de les dues competicions són semblants.
Critiqui els periodistes d’avui dia.
Ara tothom, a la seva manera, pot fer de periodista. I cadascú marca la seva línia.
Què pensa de la psicologia?
Un bon psicòleg et pot canviar la vida. La psicologia és clau.
N’ha tingut, vostè?
En l’àmbit personal, no. En algun club, sí. Crec que acabarà sent una figura dins dels staffs. Tot i que no és fàcil trobar la persona que tingui el punt just per interactuar.
Va entendre Ricky?
Sí, és clar. Molts anys amb una exigència personal i professional molt gran. Això et va deixant ferides. A vegades no hi dones importància perquè la vida no s’atura i comença una nova temporada, però portes les pedres a la motxilla. Em sembla molt bé que hagi demanat ajuda per recuperar la il·lusió. És un gran exemple. També em preocupa qui no té les facilitats econòmiques per superar moments difícils. M’agradaria que la societat donés possibilitats a les vides difícils. Sense ajuda van a pitjor.
Els clínics s’estan perdent?
Han de canviar el format. Entre tots ens els hem carregat. Tu fas un clínic a Logronyo i el graven i tothom el pot veure potser dos anys després. S’ha perdut l’interès d’anar-hi. Quan jo vaig començar, o hi anaves o t’ho perdies. Havia anat per tot Espanya. Ara vas a alguns en què hi ha deu persones. Perquè la mentalitat és que ja ho veuran. Però el clínic no només és veure’l, sinó interactuar i retroalimentar-se entre els entrenadors. Això s’ha perdut. En la meva etapa al Sant Josep, ens trobàvem entrenadors i això ens retroalimentava.
Com a pare ha estat igual de dur que com a tècnic?
Sí, he estat dur. Exigent.
Es manté en forma. Encara corre?
Ara ja no corro perquè em fa mal el genoll. Ara faig pilates. L’esport és important, perquè després de fer-ne veig les coses diferent. T’oxigena i enfoques millor.
El seu gos és protagonista a les xarxes. D’on li ve l’afició?
Sempre m’han agradat, però no havíem agafat un compromís familiar. Em preocupa el maltracte animal. No m’agraden els toros, ni els correbous; em sembla lamentable la gent que es diverteix així.
Eurolliga, ACB, Eurocopa, FIBA Champions League, NBA, europeu, mundial... Com està el calendari!
Fa falta una regulació, però no és fàcil. Cadascú té el seu interès i això fa impossible arribar a acords.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024