NBA

Bàsquet

Mor la llegenda de l’NBA Jerry West

Campió el 1972 amb els Lakers, és el jugador que dona forma al logotip de la lliga professional

Un dels jugadors més mítics de l’NBA, Jerry West (1938, Virgínia), la silueta del qual dona forma al logotip de la lliga professional, ha mort als 86 anys, segons han confirmat els Clippers de Los Angeles, franquícia on treballava actualment. Va guanyar un anell amb els Lakers, el 1972, equip on era un autèntic símbol ja que també va ser-ne entrenador i l’executiu clau perquè l’equip deixés de ser un històric perdedor. Va entrar al Saló de la Fama el 1980 després de ser escollit deu vegades en el millor cinc inicial de la lliga i votat el 1996 com un dels 50 millors jugadors de la història.

La trajectòria del llegendari base i escorta va ser triomfal ja des de la seva etapa com a universitari. Va guanyar la NCAA el 1959 amb la universitat de West Virginia i posteriorment va ser seleccionat pels EUA pels Jocs de Roma, dels quals va tornar amb la medalla d’or el 1960. Aquell any va ser seleccionat en el número de 2 del Draft pels Lakers.

Era conegut sobretot pel seu llançament exterior elegant i infal·lible, fet que el convertiria posteriorment en el logo de l’NBA. Tot i que els Lakers, amb ell a l’equip, van aconseguir aixecar el títol del 1972, quan ja tenia 33 anys, moltes temporades van ser frustrants per la presència dels totpoderosos Celtics de Bill Russell. Va jugar nou finals, en sis de les quals va perdre contra l’equip de Boston. Va acabar jugant 14 temporades a l’equip de Los Angeles. A la final del 1969, tot i la derrota, va ser nomenat l’MVP.

Poc després de retirar-se, els propis Lakers el van col·locar d’entrenador, però més enllà de portar l’equip als play-off la franquícia no va donar el salt que s’esperava. Als despatxos, ja com a director general, es va sentir més a gust. Va construir un equip al voltant de Magic Johnson, Karem Abdul-Jabbar i James Worthy, el trio que va liderar els quatre anells dels anys vuitanta (1982, 1985, 1987 i 1988) en algunes finals memorables un altre cop contra el seu adversari de tota la vida, els Celtics.

El 1995, ja com a vicepresident, va ser escollit millor executiu de l’any. Va construir un equip fiable i va assolir els drets d’un joveníssim Kobe Bryant, que havia estat escollit pels Hornets. També va fitxar com agent lliure Shaquille O’Neal i va recuperar per a les banquetes Phil Jackson, el llegendari entrenador dels Bulls de Jordan. La combinació va ser letal per als rivals: tres anells seguits.

El 2002 va fitxar pels Memphis Grizzlies i va tornar a ser nomenat millor executiu de l’any ja que l’equip, liderat per Pau Gasol, va guanyar per primer cop 50 partits en la seva història. Tot i que a Los Angeles el mateix Kobe Bryant va pressionar perquè West tornés al club, la història d’amor ja s’havia acabat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)