ACB

Jordi Vizcaíno

TÈCNIC DEL JOVENTUT

“Tenim una identitat de joc”

Vizcaíno elogia la Penya actual: “Tindrem menys jugadores de les que volen venir”

Jordi Vizcaíno (Llo­ret, 18/07/1977) va tenir l’opor­tu­ni­tat de debu­tar a l’elit fa uns anys amb el Femení Sant Adrià, que va por­tar a la Lliga Feme­nina. Però no va poder ser. Un temps després ho ha acon­se­guit a la Penya.

S’ha gene­rat tanta expec­tació amb el pro­jecte femení de la Penya que l’exigència és bru­tal.
Dependrà de l’entorn. Des del club i a nivell intern tenim clar l’objec­tiu. Aquest pro­per curs la per­manència és essen­cial.
Com recorda quan es va que­dar a les por­tes de l’elit amb el Femení Sant Adrià?
Guardo un record amb una decisió presa abans de final de tem­po­rada i quan vaig pujar sabia que era molt maco per Sant Adrià de Besòs, però tenia clar que no seguiríem junts i vaig mar­xar recon­for­tat per la feina feta. No estic ni amb por ni pressió, tot al con­trari. Amb res­pon­sa­bi­li­tat perquè hi ha un escut històric al dar­rere.
Satis­fet d’un premi a una tra­jectòria perquè suma molts anys en el bàsquet català.
L’experiència te l’has d’anar gua­nyant. La volun­tat és, tot i fer 20 anys que entreno, seguir fent pas­sos ara a l’elit.
L’esport femení està fent un salt, però hi ha prou juga­do­res de nivell per a tants equips?
Mono­po­lit­zar el món femení és un pro­blema. Tot­hom ha de tenir el seu espai. Ho dic a nivell de club i a nivell de juga­do­res. Com més n’hi hagi de diver­si­fi­ca­des, millor, perquè juga­ran més i tin­dran més experiència i apre­nen­tatge i quan arri­bin a sèniors tin­dran més nivell. Que apa­re­guin clubs a nivell femení que vul­guin fer les coses ben fetes és bo i la Penya s’ha de dife­ren­ciar en aquest sen­tit, que n’hi hagi tants ens ha de fer millors i hem de tre­ba­llar per millo­rar les juga­do­res de la base.
Com a pare, per què li diria a la seva filla que jugués a la Penya?
Perquè és un pro­jecte nou i quan una cosa és nova hi ha una il·lusió i una moti­vació tre­menda res­pecte a d’altres estruc­tu­res que s’han anat per­dent. L’estruc­tura del club és molt bona i tenim l’equip a Lliga Feme­nina que ser­veix com a mirall per a les més peti­tes per saber que si fan les coses bé poden tenir opor­tu­ni­tats d’arri­bar-hi.
Què han de fer per no patir?
Les juga­do­res han de saber que jugar a la Penya no és una pressió, sinó que és moti­va­dor. Tenim una iden­ti­tat de joc, aquest any l’hem començat a tenir. Quan ens veies reco­nei­xies el joc d’un equip agres­siu: pres­si­o­nant tota la pista, amb un cap dur i tenir un segell propi és clau.
Ja ha anun­ciat dues reno­va­ci­ons (Dem­belé i San­tibáñez) i un fit­xatge (Gel­dof). Quan­tes d’aquest curs con­ti­nu­a­ran?
El 90% podrien seguir perquè el nivell de l’equip era molt alt a Cha­llenge, però hem de fer can­vis. Llui­tem per tenir al màxim de juga­do­res del bloc i crec que la mei­tat seran de l’equip d’aquest curs que ha ascen­dit.
La Penya a Lliga Feme­nina atrau juga­do­res de fora?
El retorn que tenim és bo. En els dar­rers dos o tres anys hi ha juga­do­res que volen venir perquè l’estruc­tura és bona i pro­fes­si­o­nal i tenim un pavelló fantàstic. El millor de la lliga. Tin­drem menys juga­do­res de les que volen venir.
És bo que els clubs ACB facin equips feme­nins, com ara el Sara­gossa, el València?
Les estruc­tu­res mas­cu­li­nes et donen una qua­li­tat que només amb la feme­nina a vega­des no tens. Això ens està retro­a­li­men­tant, tenim mol­tes faci­li­tats.
El sènior ha pujat molt de pressa a l’elit. La base neces­sita més temps?
Podem anar més ràpids o més lents, però pre­fe­reixo un terme mitjà. No es tracta de fit­xar mol­tes juga­do­res d’altres clubs o estran­ge­res. Crec que a Cata­lu­nya n’hi ha mol­tes per fer una bona estruc­tura a la base.
Arriba de Llo­ret a Bada­lona. Com és el bres­sol del bàsquet per algú que ve de fora?
És el quart club on entreno i et puc dir que a fora fa molt fred. Des del pri­mer dia recordo que ets entre­na­dor i res més. La res­pon­sa­bi­li­tat és de gestió i també de posar-te a pista. En altres llocs és molt difícil o gai­rebé impos­si­ble ser entre­na­dor i prou. Has de fer mol­tes altres fei­nes.
El direc­tor espor­tiu Jordi Mon­to­liu ha estat clau en la cons­trucció del bàsquet femení. Com fun­ci­o­nen?
A nivell de staff som cinc o sis per­so­nes i recol­zem en la figura del Jordi, a qui diem jefe. Li fem con­si­de­rar coses i després les con­sen­suem. Inten­tem que tin­gui tota la infor­mació perquè deci­deixi, però ens deixa tre­ba­llar.
És cert que amb l’ascens vostè estava reno­vat?
No. Abans de la fase d’ascens havíem con­ver­sat i la sen­sació era que podíem seguir junts. No espe­rar si la pilota entrava o no. Teníem l’estruc­tura dibui­xada. Un cop vam pujar en el tren de tor­nada ja vam par­lar dels pas­sos a fer i del pres­su­post que podríem tenir. La reno­vació no va ser automàtica.
Notícies com la renúncia del Barça a Lliga Feme­nina no aju­den a poten­ciar la com­pe­tició.
Si volem que hi hagi seri­e­tat al bàsquet femení, renúncies com la del Barça ens fan mal. Segur que al dar­rere hi ha raons i expli­ca­ci­ons que són com­pren­si­bles, però a nivell femení ens afec­ten. Tot­hom vol que les estruc­tu­res siguin for­tes i sobre­tot que siguin llar­gues en el temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)