S’acabarà el cicle blanc?
El Madrid no sembla tan superior com en anys anteriors, amb el Barça reforçat per canviar el domini blanc i el València i l’Unicaja com a candidats
Objectius: Penya, copa i ‘play-off’; Baxi i Girona, no patir, i Lleida, la permanència
És el Madrid el gran favorit? Doncs no és tan clar. Com a mínim ara com ara. La pèrdua de Poirier i Yabusele ha estat coberta per dos jugadors semblants: Ibaka i Garuba, que no generen com els seus antecessors. En la direcció, Feliz no té res a veure amb Sergio Rodríguez, i Abalde tampoc amb Rudy. Però la pregunta és: amb qui es reforçarà el Madrid? El Barça de Joan Peñarroya té prou ingredients per canviar l’hegemonia blanca. Falta encaixar peces, però de talent n’hi ha molt. Aquesta temporada, el València, sense Eurolliga, podrà treballar amb més calma per intentar, amb Pedro Martínez, tornar a fer-la grossa, perquè ja va guanyar l’ACB amb ell a la banqueta. Però també s’hi suma un Unicaja que la sensació que hi ha és que o ara o mai, tot i que estan pendents de la sanció d’Osterowski. El Baskonia, amb Laso, hauria d’estar a dalt, i el Tenerife, amb l’històric Huertas (40 anys), tindrà bon equip, com el Múrcia, el Gran Canària, el Saragossa o l’Andorra. Pels catalans, la Penya ha fet un equip per estar a copa i play-off; el Baxi Manresa està a un nivell brutal a les odres de Diego Ocampo, i el Bàsquet Girona no vol haver d’arribar patint al tram final. L’Hiopos Lleida es vol fer fort a casa per evitar unes últimes dues places de descens, on ara mateix hi hauria, pel que s’ha vist, la Corunya i un grup d’equips incògnita: el Bilbao, el Breogán o el Granada. L’ACB arrenca la mateixa setmana que fa un any. On hi haurà bufetades per tornar a l’ACB és a la LEB Or, anomenada primera FEB. L’Obradoiro, l’Estudiantes, el Betis, el San Pablo Burgos, el Fuenlabrada, el Palència o el Tizona, entre els candidats.
Noves normes d’arbitratge
De les més importants: que després de temps mort els entrenadors podran escollir camp atac o defensa i 14 o 24 segons de possessió, tot i que a FIBA es mantindrà només en els últims dos minuts. Els tècnics només podran revisar fores de banda i de fons en l’últim minut dels tres primers quarts i dos minuts de l’últim quart, i tampoc revisió d’acte de violència; només ho poden fer els àrbitres. A l’ACB enguany hi haurà set àrbitres del Comitè d’Àrbitres de la FCBQ: Yasmina Alcaraz, Jordi Aliaga, Alberto Baena, Andrés Fernández Carretero, Juan de Dios Oyón, Arnau Padrós i Òscar Perea. Tots dirigits per José Antonio Martín Bertrán.
Barris Nord, ACB 20 anys després
Lleida viu una autèntica bogeria amb el retorn de la ciutat a l’elit després de dues dècades. Es van fer 4.000 abonats en pràcticament tres dies i no se’n van poder fer més perquè s’han de deixar unes entrades lliures per cada partit. El Lleida va estrenar nou patrocinador, Hiopos; va mantenir dues peces dels herois que van fer pujar l’equip a l’ACB: Rafa Villar i el nord-americà amb passaport austríac Hasbrouck, i ha fet també diverses apostes. El factor Barris Nord ha de ser determinant per a un equip dirigit pel rookie Gerard Encuentra, el més jove de l’ACB (34 anys).
13 dels 18 ACB juguen a Europa
Jugar competició europea cada temporada sembla més factible perquè hi ha quatre competicions i els clubs ACB prefereixen tenir doble partit per setmana. A l’Eurolliga hi haurà el Barça, el Madrid i el Baskonia; a l’Eurocopa, el Joventut, el Gran Canària i el València; a la FIBA Champions League hi haurà el vigent campió, l’Unicaja; el Múrcia, el Baxi Manresa, el Tenerife i el MoraBanc Andorra –que no ha passat la fase prèvia– mentre a l’Eurocopa FIBA hi haurà el Saragossa i el Bilbao que està fent la lligueta prèvia. Tretze dels divuit clubs són a Europa.
Homenatge a Rudy amb Ricky i Marc Gasol
El Madrid va fer ahir un homenatge a Rudy, una llegenda blanca, amb qui ha guanyat 26 títols. A l’acte, presidit per Florentino Pérez, hi havia futbolistes blancs, família i excompanys i amics seus, com Ricky o Marc Gasol.