Lliga femenina

Un pessic de vida i de bàsquet

Ainhoa López i Laia Palau comparteixen reflexions sobre l’esport d’elit i el seu recorregut vital

El públic de l’audi­tori era divers, com diver­ses són les moti­va­ci­ons que duen una cin­quan­tena de per­so­nes a pre­sen­tar-se un dilluns plujós de març en una tro­bada amb la juga­dora de l’Uni Girona Ain­hoa López i l’exju­ga­dora i mem­bre del cos tècnic Laia Palau. Una acti­vi­tat impul­sada per l’enti­tat bancària que patro­cina el pri­mer equip de Lliga Feme­nina, Cai­xa­Bank, que gene­rava un espai de tro­bada entre usuàries de l’Onco­lliga Girona, el grup Iris de Figue­res, afi­ci­o­na­des, i cli­en­tes i tre­ba­lla­do­res de l’enti­tat. I com mol­tes vega­des passa també a la vida, hi va haver un gir de guió i una con­versa emmar­cada en l’anual rei­vin­di­cació de la igual­tat en l’esport –que surt a pas­se­jar cada vegada que s’apropa el 8 de març amb grans rei­vin­di­ca­ci­ons que sovint es dis­si­pen quan es gira la fulla de l’agenda– ahir també va can­viar de rumb.

Al cap de trenta minuts de diàleg envers l’evo­lució de la indústria del bàsquet, la rei­te­rada recla­mació de més inversió per garan­tir el crei­xe­ment de l’esport perquè les dones també es puguin pro­fes­si­o­na­lit­zar i la posada de l’accent en els pri­vi­le­gis i la con­ca­te­nació de cir­cumstàncies que per­me­ten a una de les 138.267 per­so­nes que tenen una llicència feme­nina (dades de la Fede­ració Espa­nyola de Bàsquet, 2024) entrar en l’exclu­siu cer­cle de con­ver­tir-se en una de les 150 juga­do­res de la màxima cate­go­ria del bàsquet femení, hi va haver una pre­gunta. Una d’aque­lles pre­gun­tes que gene­ren petits espais de silenci. “Què t’ha ense­nyat, el càncer?”, la ver­ba­lit­zava una assis­tent, que alhora com­par­tia amb el públic el seu diagnòstic de metàstasi i volia conèixer el parer d’Ain­hoa López, que va superar un lim­foma de Hodgkin. I López res­po­nia: “N’he après mol­tes coses. Crec que el que més m’ha ense­nyat és a valo­rar el pre­sent. No ens parem a pen­sar ni agrair el que tenim, és ine­vi­ta­ble tenir expec­ta­ti­ves i plans de futur, però això no et pot fer obli­dar el que vius ara. És molt difícil, vaig tenir el càncer amb 24 anys i aquest estiu també va ser com­pli­cat, i és clar que pen­ses en la mort... I aprens a valo­rar el moment pre­sent i a ser rela­tiu amb allò que et passa.”

I el públic, sobirà, va con­ti­nuar amb la pre­gunta d’una jove que com­par­tia un neguit: “Jo jugo a bàsquet i enguany m’he can­viat d’equip, acabo d’arri­bar a Girona, feia molts anys que estava a l’equip del poble... I bé, crec que ho vull dei­xar. Us ha pas­sat?” I ara qui res­po­nia era Laia Palau, alçant la mà i fent el gest d’ajun­tar les pun­tes dels dits: “Així de vega­des! Tia, no ho dei­xis. Tia, és que el bàsquet és molt guai. Et dona l’opor­tu­ni­tat de tenir col·legues i anar a fer cer­ve­ses, això es fa en equip. Et sents sos­tin­guda i això és molt guai. Per tant, ves, juga i crea vin­cles.”

La vida li va robar el pro­ta­go­nisme al bàsquet en una jor­nada que va posar punt final dei­xant clar que siguis estu­di­ant, espor­tista d’elit o jubi­lada, ningú pot esca­par dels par­tits en què cal jugar amb rivals que plan­te­gen rep­tes que cal afron­tar. I pot­ser pre­ci­sa­ment per això és més relle­vant que mai la frase del poeta Joan Mar­ga­rit: “La vida té el sen­tit que tu hi vul­guis donar.”

Dues lligues
ACB
Les dades.
En la màxima categoria del bàsquet masculí el sou mínim se situa en 28.000 euros bruts. Les temporades consten de 34 jornades de lliga regular que disputen els 18 equips que formen la lliga.
LF
Les dades.
En la màxima categoria del bàsquet femení el sou mínim se situa en 16.000 euros bruts. Les temporades consten de 30 jornades que disputen els 16 equips que formen la lliga.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)