Lliga femenina

Una aposta guanyadora

El primer lloc en la fase regular i el retorn a l’Eurolliga de l’Spar Girona fan bona la reestructuració de la plantilla i el cos tècnic amb Íñiguez al capdavant a l’estiu

El setzè pro­jecte de l’Uni en la lliga feme­nina va asso­lir abans-d’ahir el punt àlgid quan l’Spar Girona obte­nia la 25a victòria en 29 jor­na­des i s’asse­gu­rava ser el campió de la lliga regu­lar per pri­mer cop. Un èxit sense tro­feu però que té el premi d’asse­gu­rar la presència en la pro­pera edició de l’Euro­lliga, i sense prèvia. En dues de les cinc par­ti­ci­pa­ci­ons va haver de superar-la, el 2020, amb el Sepsi a un par­tit, i el 2022, amb el Ville­neuve, a dos, tot just després d’alçar el dar­rer títol FEB, la super­copa. L’equip acaba pri­mer de la regu­la­ri­tat sense ser en els llocs cap­da­van­ters pel que fa a recur­sos, amb el València men­jant a part i el Jai­ris plas­mant-lo amb la copa, el campió de la qual pot ser d’Euro­lliga si el pri­mer de la lliga regu­lar arriba a la final d’aquí a un mes.

Fets con­su­mats

Vuit fit­xat­ges, sis de les quals no havien jugat en l’àmbit FEB. Un any després d’haver-ne fet una desena, amb algun que ni tan sols arri­ba­ria a tre­pit­jar Fon­ta­jau –Ain­hoa López arriba el 2023 per Nate Higgs encara a l’agost– i la juga­dora franquícia i refe­rent a la WNBA mar­xant a la tar­dor, abans de des­ti­tuir Laura Antoja i tor­nar a recórrer a Roberto Íñiguez. Una aposta gua­nya­dora en bona part per la rees­truc­tu­ració del cos tècnic lide­rat pel vitorià, amb Laia Palau d’assis­tent jun­ta­ment amb Jordi Sar­ga­tal i, sobre­tot, la pre­pa­ra­dora física i el fisi­o­te­ra­peuta a temps com­plet. De facto, el que per­met girar full després de dues tem­po­ra­des mar­ca­des per les lesi­ons i els con­tra­temps. Cinc juga­do­res –Touré, Hris­tova, Cane­lla, Lund­quist i Bibby, que es perd la lliga cata­lana per un cop a l’espat­lla en la pre­tem­po­rada– juguen tots els par­tits de l’àmbit FEB i d’Euro­copa. San­dra Ygue­ra­vide només es perd el pri­mer després de la copa i, amb la inter­venció de Natasha Mack un cop aca­bada la seva par­ti­ci­pació en la lliga nord-ame­ri­cana, el club ha de reforçar el joc inte­rior amb Vio­nise Pierre-Louis per la lesió de Carol Guer­rero, l’únic fit­xatge que venia d’un altre equip de la lliga (Barça CBS) i que en la seva estrena a l’àmbit euro­peu es fa mal con­tra el Cam­po­basso en el pri­mer par­tit a casa. La marxa de Maya Caldwell, nord-ame­ri­cana amb un paper secun­dari, la cobreix Imani Tate, amb experiència a la lliga i que acaba sent titu­lar a diferència de l’exes­corta del Gran Canària, en un canvi de for­mat de la plan­ti­lla perquè Marta Cane­lla dei­xant de cobrir la rotació inte­rior des de la segona fines­tra FIBA, quan ja havia mar­xat Iva Jakub­cova , arriba Mack i l’equip només perd un par­tit a la lliga, a casa con­tra el València (80-88); amb la sanció de 7 par­tits al tècnic, el pri­mer dels quals acaba amb la sisena victòria giro­nina a Sala­manca en 34 visi­tes a l’Ave­nida. Chloe Bibby, que com Mor­gan Bertsch l’any abans aterra a l’Uni havent-hi fet grans par­tits com a rival –l’aus­tra­li­ana amb el Gor­zow polonès a l’Euro­copa i la cali­for­ni­ana, ara al Jai­ris, amb el Mali­nes i sent la quarta màxima ano­ta­dora de l’Euro­lliga– és qui exer­ceix el seu lide­ratge des­ta­cant en les estadísti­ques però també posant-hi l’esforç al dar­rera, on la punta de llança i qui marca el to és Klara Lund­quist.

No s’ha aca­bat

La 30a jor­nada de lliga és dis­sabte amb horari uni­fi­cat i a banda de saber si el Celta, l’Araski o l’IDK acom­pa­nyen l’Ardoi cap a la Lliga Cha­llenge, s’ha de defi­nir si el vuitè seguirà sent el Fer­rol, que visita el Gran Canària, o el Joven­tut; que és setè i rep l’Ave­nida, ter­cer i que ha de gua­nyar i espe­rar que el València perdi a casa amb el Celta per superar-lo a la clas­si­fi­cació i tenir el fac­tor pista a favor en una hipotètica semi­fi­nal que pot dei­xar un dels dos equips sense Euro­lliga el curs que ve. L’Spar visita el Jai­ris, que jugarà els quarts amb el Casa­de­mont amb la tor­nada a Sara­gossa. I, després de veure’s les cares amb el seu botxí a la semi­fi­nal de copa, l’Uni viat­jarà a Fer­rol –hi encaixa la ter­cera de les 4 der­ro­tes a la lliga (72-70) o Bada­lona dijous que ve amb a tor­nada dels quarts per la More­neta a Fon­ta­jau.

LES DADES

5
jugadores
no s’han perdut cap partit: Touré, Hristova, Canella, Lundquist i Bibby. Ygueravide, només un.
6
debutants
en l’àmbit FEB en els vuit fitxatges de l’estiu, dues de les quals van marxar a l’hivern.

Klara Lundquist, en el cinc ideal de la competició

Klara Lundquist (1,73 m, 1999) és una de les tres jugadores escollides en la línia exterior del cinc ideal de la lliga femenina, que completen Aina Ayuso (Jairis) i Leti Romero (València). La FEB va començar ahir a desgranar les vencedores dels premis, el període de votacions del qual es va tancar divendres passat i que en les seves nominacions va tenir la controvertida absència de Roberto Íñiguez, fetes públiques la setmana passada i quan l’Uni tenia el primer lloc a una sola victòria, tot i nominar 4 entrenadors a la categoria de millor tècnic. La base titular de l’Spar Girona és la quarta del rànquing de la competició en valoració, amb 16,3 de mitjana, en una llista de la qual la també jugadora de l’equip gironí, Chloe Bibby, n’és segona (19,72) darrera Mariam Coulbaly. “Vull donar les gràcies a tothom per aquest premi, que m’ha fet molt feliç. Envio un missatge d’agraïment a tots els que m’han votat perquè és una lliga amb molt nivell i està plena de jugadores magnífiques, així que n’estic molt feliç” assegura la sueca, que no s’ha perdut cap partit en tot el curs i que en l’àmbit FEB acredita 10,4 punts, 5,5 rebots, 2,7 assistències i 1,5 recuperacions en 24 minuts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)