Més bàsquet

LA CRÒNICA

El dia que el Barça va vèncer Espanya

Aquell 26 d’abril de 1972, en veure un Palau gairebé ple, l’‘establishment’ va pensar que potser no havia estat una bona idea

La tem­po­rada 1971-72 del bàsquet de clubs es va aca­bar aviat atès que la selecció espa­nyola havia de jugar al maig un preolímpic als Països Bai­xos bus­cant plaça per als Jocs de Múnic. Així doncs, a mit­jans d’abril lliga i copa esta­ven enlles­ti­des amb doblet del Real Madrid que entre­nava l’ala­cantí Pedro Ferrándiz. El Barça havia que­dat segon a la lliga i va caure en semi­fi­nals del tor­neig del KO davant els blancs.

Per pre­pa­rar la cita neer­lan­desa, la Fede­ració Espa­nyola de Bàsquet va mun­tar un tor­neig a Bar­ce­lona: el I Tro­feo Azul­grana, un qua­dran­gu­lar al Palau Blau­grana amb el Barça i les selec­ci­ons d’Espa­nya, Iugoslàvia i el Bra­sil. L’ambi­ent que envol­tava aquells dies la relació entre el bar­ce­lo­nisme i la selecció era força enra­rit: el tècnic esta­tal, Anto­nio Díaz-Miguel, no havia inclòs cap culer en la con­vo­catòria per anar al preolímpic quan era vox populi que juga­dors com Aíto García Rene­ses i Manolo Flo­res merei­xen haver estat cri­dats.

Això pro­met? Esta­blim els pre­ce­dents: el 5 de setem­bre de 1971, el Barça i Espa­nya ja s’havien enfron­tat en un par­tit d’entre­na­ment a la pista del Pica­dero, molt a prop del Palau Blau­grana, quan la selecció es pre­pa­rava per a l’Euro­basket d’Essen, un matx que va gua­nyar l’equip esta­tal per 79-80 i del qual Justo Conde escriu­ria: “Los afi­ci­o­na­dos bar­ce­lo­nis­tas se habían pasado todo el tiempo abuc­he­ando a nues­tros selec­ci­o­na­dos.” El cas és que mesos després l’orga­nit­zació d’aquell Tro­feo Azul­grana va pro­gra­mar el Barça-Espa­nya com a par­tit inau­gu­ral de la com­pe­tició. Aquell ves­pre del 26 d’abril de 1972, en veure un Palau gai­rebé ple, l’esta­blish­ment va començar a pen­sar que pot­ser no havia estat una bona idea repe­tir aquest par­tit vist el com­por­ta­ment del públic en el pri­mer duel; de fet, el pre­si­dent del FC Bar­ce­lona, Agustí Mon­tal, havia fet unes decla­ra­ci­ons pre­ven­ti­ves dei­xant clar que “la selección es el equipo de todos” i que “el público azul­grana demos­trará su depor­ti­vi­dad”. I no només això; una estona abans de començar el par­tit el pre­si­dent de la Fede­ració Espa­nyola, el madri­leny Enri­que Menor, tement pot­ser un resul­tat no desit­ja­ble, va entrar al ves­ti­dor del Barça per rega­lar unes cor­ba­tes a la plan­ti­lla i de pas­sada pre­gar a l’equip que “ajudés en el que pogués la selecció naci­o­nal”, però els juga­dors culers, l’entre­na­dor Xabier Añua i no cal dir l’afició no esta­ven per orgues, com escriu­ria Josep Maria Casa­no­vas en la crònica del matx a Mundo Depor­tivo: “Emoción indes­crip­ti­ble con un público entre­gado por com­pleto. Las canas­tas azul­grana se tra­ducían en explo­si­o­nes de júbilo, las del rival en mues­tras de des­en­canto.” Tor­nava a repe­tir-se el que havia succeït uns mesos abans i abans encara l’any 1969, quan en la final de la Copa d’Europa Real Madrid-CSKA de Mos­cou dis­pu­tada a Bar­ce­lona el públic català va fer cos­tat majo­ritària­ment als rus­sos, un fet que l’Espa­nya tar­do­fran­quista no va pair gens bé.

Tor­nant a aquell ves­pre de pri­ma­vera, amb un Palau bol­cat en l’equip, el Barça va sor­tir amb Aíto, Josep Maria Soler, Manolo Flo­res, Nor­man Car­mic­hael i Char­les Tho­mas. Els 40 minuts de joc van aca­bar amb empat a 64, igual­tat que es man­te­nia després de la pri­mera pròrroga (74-74). El segon temps extra es va jugar, segons escriu­ria Lluís Dupré a La Van­guar­dia, “con muc­hos ner­vios y con el ambi­ente muy cal­de­ado”, i el matx va aca­bar amb victòria blau­grana per 82 a 81 gràcies a una dar­rera cis­te­lla de Car­mic­hael que va posar la cule­rada en èxtasi men­tre Casa­no­vas par­lava de “alegría incon­te­ni­ble de una afición for­jada en los esta­dios de fútbol a la que en oca­si­o­nes el balon­cesto le va grande”. El blau­grana Char­les Tho­mas, amb 21 punts, i el base madri­dista de l’equip espa­nyol Car­melo Cabrera (22) van ser els màxims ano­ta­dors del par­tit.

Anys després Manolo Flo­res recor­da­ria aquell enfron­ta­ment en una entre­vista també a Mundo Depor­tivo: “El ambi­ente que envolvió al tor­neo fue de lo más tenso. Al público le sentó muy mal que no fuese lla­mado ni un solo juga­dor bar­ce­lo­nista y eso hizo que en todos los par­ti­dos de la selección naci­o­nal tomase par­tido por el equipo adver­sa­rio. [...] Que el Bar­ce­lona ganase a la selección sentó fatal en las altu­ras fede­ra­ti­vas.”

De fet, el Barça no en va tenir prou der­ro­tant Espa­nya, ja que l’endemà, en la segona jor­nada de la com­pe­tició, l’equip va vèncer també Iugoslàvia (81-78), per tan­car la com­pe­tició caient davant el Bra­sil per 66-85. Amb un tri­ple empat a dues victòries entre cata­lans, bra­si­lers i espa­nyols, els sud-ame­ri­cans s’endu­rien el tro­feu per la diferència de punts. El Barça, però, havia gua­nyat dues selec­ci­ons que esta­rien mesos després als Jocs Olímpics i havia fet història superant Espa­nya, un par­tit el record del qual va ser ràpida­ment desat en el calaix de les coses que en aquell moment con­ve­nia obli­dar. I òbvi­a­ment, és sobrer expli­car que aquell tor­neig mai no va tenir una segona edició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)