Lliga femenina

Cayetano Pérez

PRESIDENT de l’UNI GIRONA

“Volem mantenir la identitat”

“Hem aconseguit tots els títols FEB, s’ha fet espectacle i s’han portat les millors jugadores a Girona. Pels recursos que hem tingut, déu-n’hi-do com estirem el xiclet”

“L’objectiu és competir amb garanties en l’Eurolliga, dins les nostres limitacions”

Una fusió amb el Girona no vol dir que el nostre pressupost es dispari. Es tracta de donar continuïtat al que hi ha
El projecte és a llarg termini, el que es pretén és que hi hagi sostenibilitat i que Girona pugui tenir bàsquet molts anys
Som catalans, som d’aquí, i sempre que hem hagut de donar la cara davant segons què ho hem fet. I així ens veuen la resta

La ter­cera lliga seguida del València, amb el 2-0 en la final a Sara­gossa diu­menge, posava punt final a la Lliga Feme­nina 2024/25. És la tem­po­rada del pri­mer lloc en la lliga regu­lar de l’Spar Girona, que tor­narà a l’Euro­lliga i ho farà, a l’espera que se’n facin públics els detalls, amb un nou sta­tus per la nova relació que emprendrà amb el Bàsquet Girona. Caye­tano Pérez, el pre­si­dent de l’Uni des de l’agost del 2017, repassa com arriba el club, a punt de fer 20 anys, a un moment que en mar­carà el seu futur.

L’endemà de Sant Jordi en la roda de premsa que fan amb Pere Puig qua­li­fi­cava la tem­po­rada de frenètica. És així?
Cre­iem que la tem­po­rada ha estat bona, però molt intensa: mol­tes qüesti­ons de des­patx i de pista. S’han hagut de ges­ti­o­nar mol­tes coses i per això la tem­po­rada és frenètica, perquè ens ha pas­sat tot molt ràpid.
Venint de les dues ante­ri­ors, la diferència és haver acon­se­guit la clas­si­fi­cació per a l’Euro­lliga.
Era una mica dife­rent, en les altres per desgràcia es van patir mol­tes lesi­ons i aquest any hi ha hagut altres qüesti­ons, perquè les lesi­ons ens han res­pec­tat. Sem­pre hi ha coses però no greus per haver de fer can­vis.
La final és entre dos clubs que tenen l’equip a l’ACB. És el canvi de tendència, l’únic camí?
Està can­vi­ant, la lliga es pro­fes­si­o­na­litza i evi­dent­ment neces­si­tes altres coses que fins ara no teníem. Els equips ACB tenen estruc­tu­res més for­tes i es fan ser­vir tant pel mas­culí com pel femení. I es nota. Nosal­tres que aquest any hem començat a tre­ba­llar amb el Bàsquet Girona ja em fet coses junts i s’ha notat.
Es redu­eix tot al pres­su­post?
Tot té un cost i si tu vols créixer en estruc­tura, ho has de fer amb pres­su­post. Tot son cos­tos i qual­se­vol millora que vul­guis incor­po­rar al teu equip té un cost econòmic. Nosal­tres podem arri­bar fins on podem arri­bar i quan tens un equip ACB al dar­rera hi ha una estruc­tura que s’ha de tenir: aquests cos­tos es poden com­par­tir, no doblar.
Quina relació hi man­te­nen? La no fusió de fa un any, va ser per una qüestió de cro­no­lo­gia?
La relació és bona, estem tre­ba­llant i l’any pas­sat va ser perquè no hi arribàvem. Fusi­o­nar dos clubs suposa tenir mol­tes coses en compte, no només fer un equip i sor­tir a jugar. Temes econòmics, fis­cals, labo­rals... S’han de posar en ordre i no hi vam arri­bar en aquell, per poder ges­ti­o­nar-ho tot. Es va deci­dir allar­gar-ho un any més i la veri­tat és que aquest any ja hem tre­ba­llat con­jun­ta­ment, fent coses i espe­rem poder-hi arri­bar.
El con­cepte és el de fusió?
No et sé dir la fórmula jurídica exacta, perquè l’estem tre­ba­llant, però el que sí volem és que l’Uni segueixi tenint la seva iden­ti­tat, que el femení con­servi tots els valors que ha man­tin­gut al llarg d’aquests anys.
El tipus d’afició és dife­rent, hi ha un sen­ti­ment de militància.
Hem acon­se­guit una cosa molt maca, que la fusió que aquí sí que podem fer ser­vir la paraula, entre l’afició i l’equip i el club, ha fet que hi hagi aquesta pro­xi­mi­tat. Poden par­lar amb qual­se­vol de nosal­tres, en son una part. I això és el que no volem per­dre, volem que la gent con­tinuï iden­ti­fi­cant-se amb el club i amb l’equip, poder estar a dalt de tot i fer-ho amb un pro­jecte que pel bàsquet gironí és bo.
Me’n vaig molts anys enrere, del 2011 al 2013 que el Girona FC patro­ci­nava els dos clubs de bàsquet. Res a veure amb allò...
És una altra cosa, recordo que en aquell moment hi va haver una pro­posta de patro­cini als dos equips, amb una com­pen­sació econòmica al dar­rera que mai va arri­bar, per cert, i era una altra cosa. Aquí estem par­lant de fer un pro­jecte a llarg ter­mini i altres coses.
Haver-se clas­si­fi­cat per a l’Euro­lliga quan ells encara aquesta set­mana no tenen lli­gada la per­manència matemàtica, els dona una posició de força? No bai­xarà, però si ho hagués fet, la relació hau­ria pogut can­viar?
No. El pro­jecte és a llarg ter­mini, en Marc i jo tenim clar que no és a curt ter­mini i el que es pretén és que hi hagi una sos­te­ni­bi­li­tat i que Girona pugui tenir bàsquet durant molts anys. Unes vega­des esta­rem més a dalt i altres més a baix, però ha de ser de con­tinuïtat.
Esmenta la figura de Marc Gasol. La pre­sidència de Caye­tano Pérez té els dies comp­tats?
Això ja ho par­la­rem en el moment en què es faci, quan es pugui fer. A dia d’avui no està tot con­cre­tat encara, però és evi­dent que el pre­si­dent del Bàsquet Girona és en Marc.
Hi ha la con­cessió de Fon­ta­jau. No és pos­si­ble sense la fusió?
El que sí que et puc dir és que si haguéssim de seguir sols com a Uni Girona nosal­tres no la podem assu­mir, com a club, pels cos­tos de man­te­ni­ment. Seria invi­a­ble i és un tema més entre les ins­ti­tu­ci­ons i el Bàsquet Girona. Si es fa, segu­ra­ment, sigui quan esti­guem inte­grats.
En l’ani­ver­sari de la pri­mera lliga va dir que és quan s’invo­lu­cra al club. Quin balanç en fa?
Jo vaig començar com a patro­ci­na­dor en la tem­po­rada prèvia, va entrar City­lift en un moment en què neces­si­ta­ven créixer i jun­ta­ment amb Spar vam fer un pas enda­vant a nivell pres­su­pos­tari.
Un abans i un després?
Es van poder començar a fit­xar juga­do­res per aspi­rar al pri­mer títol, que era una cosa maca. Jo n’estic molt con­tent i he pas­sat de tot, no ha estat un període tran­quil perquè hi ha hagut covid, el Glòria, lesi­ons... No ha estat gens fàcil però també puc dir que hem acon­se­guit tots els títols FEB, que n’estem con­tents. S’ha fet espec­ta­cle, s’han por­tat les millors juga­do­res a Girona, hi hem tin­gut els millors equips d’Europa i els tor­na­rem a tenir la pro­pera tem­po­rada. Per la meva part, que es podria haver millor? Segu­ra­ment, com tot. L’autocrítica sem­pre hi ha de ser però pels recur­sos que hem tin­gut sem­pre els ho dic, als de la junta, que deu ni do com esti­rem el xiclet. Amb el poc que tenim, que per a uns altres serà molt, hem estat allà dalt i hi tor­nem a ser.
Expli­cava en la roda de premsa que havien reduït un 20% el pres­su­post i com de difícil és dis­po­sar de les sub­ven­ci­ons.
Tot­hom té molt bones inten­ci­ons. I n’estic molt agraït perquè sem­pre que hi he anat a par­lar hi han estat. El pro­blema és que no arri­ben quan han d’arri­bar i això pro­voca unes ten­si­ons de tre­so­re­ria que ens ho fan pas­sar mala­ment. A vega­des hi ha hagut ame­na­ces per part d’alguns agents que si no cobra­ven tal dia no juga­ven. I és nor­mal, les juga­do­res al final son tre­ba­lla­do­res i volen cobrar a final de mes. I toca ras­car-se la but­xaca.
Ara ha trans­cen­dit però segur que haurà pas­sat molts cops.
Aquest any anem molt tard. Menys la dipu­tació, la resta van molt tard i ens estan fent patir molt. Hi ha hagut anys que també, deu ni do. Hi va haver un moment que teníem un acu­mu­lat de 3 o 4 anys de sub­ven­ci­ons que encara no havíem cobrat. Al final, tot això, no és cap crítica a ningú. El que estem dient és que s’han de posar les piles: si volen tenir equips d’elit i equips cata­lans a les màximes com­pe­ti­ci­ons neces­si­tem que les coses es facin bé i que qua­drin els tem­pos amb els paga­ments. Si no, és com­pli­cat.
Fan 20 anys, coin­ci­deix amb la des­a­pa­rició de l’UB Barça i quan no es par­lava de fut­bol, ni esport, femení. I ha pas­sat el procés...
L’Uni té la seva pròpia iden­ti­tat, molt mar­cada i no ens m’ama­guem. Som cata­lans, som d’aquí i sem­pre que hem hagut de donar la cara davant segons què ho hem fet. I així ens veuen la resta, també: pel fet de ser cata­lans també ho hem patit en altres qüesti­ons.
La sanció a Íñiguez? Si li hagués pas­sat el mateix a un altre lloc?
No ho sé. No t’ho sabria dir i ja sé que la sanció és des­me­su­rada i que a en Roberto ja li tenien ganes. Això també hi ha influït. El que no vull és que sem­bli que posem excu­ses. Però aquest any mateix hem patit, entre la sanció i algun arbi­tratge, que en certa manera ens ha per­ju­di­cat.
Fins a quin punt, el següent pro­jecte espor­tiu passa per la seva con­tinuïtat? S’entén que en no dir que no, no és com fa un any.
Nosal­tres, el que et puc dir, és que fa mesos que hi estem tre­ba­llant, en l’equip. Ell ens ha dema­nat uns dies i abans de mar­xar hi vam par­lar: vol des­can­sar i refle­xi­o­nar. Segu­ra­ment la set­mana que ve sabrem alguna cosa però s’ha impli­cat en la cons­trucció de l’equip.
Ell va dir abans de mar­xar, a Tele­visió de Girona, que s’havia de fer un equip ambiciós per a l’Euro­lliga. És el mis­satge que volen trans­me­tre a l’afició?
S’ha fet un equip i ja començarem a anun­ciar algu­nes juga­do­res que no con­ti­nu­a­ran [la pri­mera Mack, dilluns mateix durant l’entre­vista]. S’ha reno­vat alguna posició però sí que puc dir que hi ha una certa con­tinuïtat en el pro­jecte. L’objec­tiu és reforçar-se per poder com­pe­tir amb garan­ties a l’Euro­lliga. També, i sem­pre dic el mateix, dins les nos­tres limi­ta­ci­ons. Par­lar d’una pos­si­ble fusió, o inte­gració, amb el Bàsquet Girona, no vol dir que el nos­tre pres­su­post es dis­pari. Es tracta de donar con­tinuïtat al què hi ha i per tant hem tre­ba­llat amb una idea simi­lar a la d’aquest any.
La con­vivència amb la WNBA, un mal­de­cap o una opor­tu­ni­tat? Han tin­gut les juga­do­res i amb l’objec­tiu com­plert mar­xen. Leo Fie­bich mateix es queda a València perquè li paguen la multa.
El que hem de tenir clar és que, i per això el dia de la roda de premsa ho vaig dir i vaig posar-hi un punt, que el poder econòmic que és un fac­tor deter­mi­nant. El pro­blema és que la WNBA té el seu pro­jecte, a la seva manera, i si com a clubs volem con­ti­nuar tenint juga­do­res de nivell ens hau­rem d’adap­tar, a les nos­tres lli­gues, a allò seu, o hau­rem d’incre­men­tar els nos­tres pres­su­pos­tos per poder rete­nir juga­do­res i que no mar­xin.
Això sem­bla molt com­pli­cat.
Quan vols fit­xar juga­do­res bones ja ho saps, que al final no li podràs pagar perquè no mar­xin. I aques­tes coses pas­sen, no és una decisió nos­tra sinó d’elles, que volen jugar-hi i a menys que els garan­tei­xis un salari, que no ho pots fer, et posen una clàusula que si els crida alguna franquícia tenen aquesta sor­tida. I fins que no resol­guem l’altre pro­blema, el del calen­dari, ho hau­rem d’anar fent com puguem.
I això son els clubs, la fede­ració, la FIBA...? Amb homes no passa, però és un al·lici­ent tenir juga­do­res que juguen a allà també.
Els clubs. Nosal­tres fa temps, i alguns clubs més, no tots, que diem que seria bo reduir la lliga a 14, com abans del covid. La fede­ració és la pro­pietària de la com­pe­tició i qui ha de dir què fa i què no.
Fer com a Tur­quia, que la lliga s’acaba abans que comen­cin la pre­tem­po­rada als Estats Units?
O començar abans... Ara amb la com­pe­tició de 16, si també has de fer la prèvia per a l’Euro­lliga o les atu­ra­des per les selec­ci­ons, fa que hi hagi una con­cen­tració de par­tits que és una bes­ti­esa. I després no podem jugar les fases finals com cal, si no d’anada i tor­nada enlloc de a 3 o 5 par­tits. Des­vir­tua molt la com­pe­tició.
I que ara facin una selecció espa­nyola B, a més de la de sem­pre, el 3x3... És esmu­nyir la baca?
Cadascú té els seus interes­sos i, el pro­blema, és que qui aca­bem pagant la festa som els clubs.
Aquest any, havent mar­xat les juga­do­res als EUA, s’ha vist que la resta esta­ven pre­pa­ra­des, com Carol Guer­rero. Quan par­lava de con­tinuïtat, va per aquí?
Bé, hi ha juga­do­res que en aquest play-off han fet un pas enda­vant i s’agra­eix, el que passa és que la rotació era curta i ho feia molt com­pli­cat. Ho han donat tot, son juga­do­res que quan sur­ten a pista no saben fer-ho d’una altra manera que no sigui llui­tant i, això, és el que neces­si­tem com a club: juga­do­res que ho donin tot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)