Lliga femenina

Bàsquet

Laia Raventós, bitllet d’anada i tornada

La jugadora Laia Raventós (Santa Eulàlia de Riuprimer, 1997) explica què la va portar a frenar la seva carrera professional de bàsquet durant un any

Finalitzada la seva temporada de retorn a la competició, la catalana valora l’experiència d’aturar-se i les raons que la van motivar a reprendre la seva trajectòria a la Seu d’Urgell

Una de les obres del poeta palestí Mah­moud Darwis qüesti­ona: “Som el que fem amb el temps, o som allò que el temps fa amb nosal­tres?” Aquesta podria ser una de les refle­xi­ons que Laia Raventós (Santa Eulàlia de Riu­pri­mer, 1997) es va fer quan, immersa en la tem­po­rada 2022/23 amb el Cadí la Seu, va deci­dir que l’any següent no juga­ria a bàsquet. Una decisió sor­pre­nent per a un talent a l’alça de 26 anys i que havia fet tots aquells pas­sos que calia o es pres­su­po­sava que havia de fer fins a arri­bar a l’elit del seu esport: selec­ci­o­nada per al pro­grama de for­mació del Segle XXI, tres meda­lles d’or euro­pees i una de plata mun­dial en cate­go­ries infe­ri­ors amb Espa­nya, minuts i moments impor­tants en una uni­ver­si­tat ame­ri­cana (Char­lotte) i amb un crei­xe­ment con­so­li­dat en un equip de la màxima cate­go­ria.

Pot­ser perquè a vega­des el que fem con­su­meix allò que som, i qui som queda diluït en una rutina d’entre­na­ments, viat­ges, hores de fisi­o­teràpia, hores de recu­pe­ració, par­tits i encara més viat­ges. Un cúmul de cir­cumstàncies que van por­tar l’oso­nenca a dir prou. “Durant el meu ter­cer any als Estats Units vaig fer un viatge a Tailàndia i em vaig que­dar amb ganes de tor­nar-hi i tenir temps per viat­jar. No dic que sigui l’única raó, però sí que tenia l’espina cla­vada d’aga­far les male­tes, de mar­xar i no tenir obli­ga­ci­ons de tor­nar. La Seu d’Urgell és una segona casa per a mi, però neces­si­tava una pausa, men­tal i física. I ales­ho­res vaig dir: d’acord, l’any que ve no vull con­ti­nuar, i no sé si vull jugar més”, reme­mora Raventós.

Capaç d’aïllar-se del soroll que fa una ter­rassa d’un cafè de Gurb a l’hora punta de l’esmor­zar i pen­sa­tiva a l’hora de res­pon­dre al que se li pre­gunta, reco­neix que és difícil enu­me­rar els sacri­fi­cis que demana l’esport d’alt ren­di­ment, un dels més cos­to­sos, el temps: “Renun­cies a moltíssi­mes coses. De les més impor­tants, la família i els amics. Sem­pre que ells feien plans xulos, era ‘no puc, tinc entre­na­ment’ o ‘no puc, tinc par­tit’. I quan estàs amb la selecció, tots els dies de vacan­ces tens con­cen­tració, euro­peus... Crec que t’hi acos­tu­mes i no tens les expec­ta­ti­ves de tenir aquest temps perquè ja saps el que hi ha. Vas empal­mant i no te n’ado­nes, i pot­ser quan ets més gran dius: ostres, m’he per­dut mol­tes coses! A la vegada també tinc experiències que sense aquest temps no hau­ria pogut viure.”

La decisió estava presa: en aca­bar el curs hi hau­ria una pausa. Ara tocava el més difícil, aca­bar la tem­po­rada. “Em lle­vava als matins i deia, quina man­dra o quin pal anar a entre­nar-me avui, demà i demà pas­sat. Que­da­ven molts dies per aca­bar la lliga. I tot i saber que era l’última tem­po­rada, perquè per a mi era l’última tem­po­rada, doncs ho veia molt lluny. I cada dia se’m feia més gros i cada vegada em cos­tava més. I això sumat a les ganes que tenia de fer altres coses, que no podia fer perquè durant la tem­po­rada no tens temps de fer gai­rebé res, va ser el que em va fer ado­nar que no volia con­ti­nuar. Jo abans arri­bava als entre­na­ments feliç, fent bro­mes a tot­hom… I després d’això ja no hi era. Sem­blava que estigués sem­pre enfa­dada i se’m va fer llarg, però alhora curt perquè tot passa volant. I va arri­bar l’últim par­tit i jo era super­feliç.”

Res­pon­sa­ble de cap a peus, per a Raventós el com­promís pesava molt i anava per davant de les ganes o la neces­si­tat d’invo­car un temps mort. “No m’agrada dei­xar les coses a mit­ges. En aquell moment tenia un paper impor­tant dins l’equip i no em veia capaç de dei­xar-los pen­jats. L’entre­na­dor havia con­fiat molt en mi i volia aca­bar.” I així va ser. Només la mateixa Raventós sap la sen­sació d’alli­be­ra­ment que va recórrer el seu cos quan va sen­tir el tri­dent arbi­tral xiu­lar el final d’aquell par­tit de play-offs con­tra el Per­fu­merías Ave­nida. Era 23 d’abril del 2023. El Sedis va per­dre con­tra un transatlàntic, però la der­rota era el menys impor­tant. “Va ser com si m’hagués tret un pes molt gran de sobre. Les per­so­nes del meu entorn ho sabien, l’entre­na­dor, en Jordi Acero, també… Podia haver dit, fins aquí, però jo volia aca­bar encara que m’estigués cos­tant”, recorda.

Un temps mort

La tem­po­rada va aca­bar. L’anti­ci­pat estiu, habi­tual en les juga­do­res pro­fes­si­o­nals de bàsquet que sovint aca­ben con­tracte quan la pri­ma­vera es des­perta, va arri­bar. Però al setem­bre d’aquell any, en comp­tes de fer les male­tes per anar a l’Alt Urgell, Laia Raventós va fer les male­tes per mar­xar de viatge. “Jo mai he sabut tro­bar què vull fer quan el bàsquet no sigui una opció. I sí, en aquell moment vaig estar l’estiu a casa i no sabia què dir a la gent. Fins aquell moment jugava a bàsquet i després ja no. Sabia que al setem­bre mar­xava, i això em moti­vava, mar­xar.” I així va ser, va començar el viatge. Nou mesos recor­rent països amb la seva pare­lla. El calen­dari? auto­de­fi­nit. Els objec­tius de la tem­po­rada? Pro­var plats exòtics i des­co­brir com dir hola i adeu en idi­o­mes nous. Les juga­des des­ta­ca­des? Apren­dre els fusos hora­ris de cada país i viure en pri­mera per­sona la diver­si­tat del pla­neta.

Durant aquesta pausa, només un nen a les Fili­pi­nes va reac­ti­var la vena com­pe­ti­tiva de Laia Raventós. Va ser un un con­tra un impro­vi­sat, al car­rer, davant d’una botiga que de reclam publi­ci­tari feia ser­vir la frase order joy (demana feli­ci­tat) i on el públic assis­tent encara no és cons­ci­ent del duel que va pre­sen­ciar. “Només vaig tocar una pilota allà, però perquè en aquell país hi havia cis­te­lles i pilo­tes arreu, fins i tot en el poble més remot hi havia una pista coberta”, explica.

La tor­nada

L’autora ame­ri­cana Kate Dou­glas Wig­gin relata a New Chro­ni­cles of Rebecca que es pro­du­eix quel­com màgic quan hom torna d’un viatge llunyà. “Va ser una experiència increïble que em va aju­dar molt a aga­far ganes i moti­vació. Jo volia tor­nar amb les idees clares de què fer amb la meva vida. I no és que no ho acon­seguís, però no pen­sava tor­nar a fer el mateix. Aquest viatge va ser un reset molt impor­tant de moti­vació, i física­ment també, perquè em noto millor que abans”, reco­neix l’atleta. Perquè tot i que Laia Raventós deixés tem­po­ral­ment el bàsquet, el bàsquet no va dei­xar Laia Raventós. I gai­rebé sense ado­nar-se’n, l’octu­bre del 2024, l’oso­nenca tor­nava a fer les male­tes per ater­rar altre cop a la Seu d’Urgell: “Vaig tor­nar i no vaig tenir temps per pen­sar. Vaig anar a veure la Lliga Cata­lana, a Vic. I vaig tenir dub­tes. I vaig pen­sar que si tenia dub­tes era perquè volia tor­nar a jugar. I res, vaig deci­dir pro­var-ho i tor­nar-hi.”

L’onada de reac­ci­ons de com­pa­nyes de pro­fessió no es va fer espe­rar. “No és el pri­mer cop que algú em diu, ‘Quina enveja! Tant de bo pogués! Però a la vegada penso, doncs fes-ho! Crec que és un tema tabú perquè mol­tes juga­do­res ho vol­drien fer però no ho fan per aquesta por a no poder tor­nar. I és una cosa que em va cos­tar molt deci­dir, i va ser difícil de fer i amb mol­tes pre­gun­tes al dar­rere: què pen­sarà la gent? I després què? Però quan vaig aca­bar em sen­tia molt bé i tenia ganes dels mesos que em venien”, con­clou.

Laia Raventós porta una vida dedi­cada a l’esport que és la seva vida. I pre­ci­sa­ment per això, pro­ba­ble­ment una de les victòries que més recor­darà serà la que va començar el dia que va deci­dir mar­xar.

L’aturada
9
mesos.
De durada de viatge en un full de ruta que va incloure països del sud-est asiàtic.
18
mesos.
El temps que Laia Raventós es va absentar de la competició, entre maig del 2023 i octubre del 2024.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)