Més bàsquet

La preparació

Fer-la molt grossa, entre cella i cella

Europeu 2011. Lituània i Sèrbia encapçalen la llista de candidats amb nivell per poder fer ombra a Espanya

La lògica, al cap de 19 dies, pot sal­tar pels aires. I sem­pre hi ha selec­ci­ons pre­pa­ra­des per apro­fi­tar qual­se­vol escletxa per tas­tar una estona de cel. Ho va fer Rússia el 2007, per exem­ple, en gua­nyar un euro­peu que, a pri­ori, tenia un campió inqüesti­o­na­ble. Com lla­vors, l'Espa­nya de Pau Gasol és l'única favo­rita. Retindrà l'or asso­lit a Polònia fa dos estius si explota el seu poten­cial. Si no ho fa, sem­pre hi ha algú que espera.

Boge­ria litu­ana

Ni les bai­xes (Siskauskas, Maciu­lis i Kleiza) ni la història –cap amfi­trió ha gua­nyat l'euro­peu des que ho va fer Ale­ma­nya el 1993– han miti­gat la devoció del país per a la seva selecció. Les entra­des estan esgo­ta­des i l'afició està a punt per arri­bar on els de Kem­zura no puguin arri­bar. L'ines­pe­rat bronze en el mun­dial pas­sat i el feno­men Valan­ciu­nas són aire fresc per a un grup que ja està bre­gat en mil bata­lles.

A Sèrbia, sub­cam­pi­ona fa dos anys, sim­ple­ment hi ha hagut mati­sos a un bloc que té els auto­ma­tis­mes ja tei­xits i creença en el que fa. Tant, que ni el fet que alguns hagin flui­xe­jat el curs pas­sat (Tepic, Mac­van, Bje­lica o Pero­vic) ha alte­rat els plans d'Ivko­vic. També hi ha una línia de con­tinuïtat a la selecció turca. Plata durant el dar­rer mun­dial, té un equip temi­ble, tot i alguna baixa a la zona. La incògnita serà a la ban­queta, sense el mes­tratge tàctic de Bog­dan Tan­je­vic. L'assis­tent, Ohrun Ene, té el repte de no alte­rar un model que s'ha vist gua­nya­dor. Per això, Tan­je­vic el tutela com a coor­di­na­dor tècnic.

Cap d'aques­tes tres selec­ci­ons, però, ha fet resul­tats per llançar coets en la pre­pa­ració. La que arriba a ter­ri­tori bàltic amb el millor full de ser­veis previ és França, la perenne decepció. Des del bronze del 2005, tot han estat fias­cos en un dels equips amb més peces de l'NBA –cinc, una menys que Espa­nya (6), el que més– i capa­ci­tat atlètica. Només ha per­dut un par­tit, en què va ser anor­reat per la selecció espa­nyola. També ha ren­dit a un alt nivell Grècia, si bé no s'ha vist les cares con­tra els grans aspi­rants al podi. A més, arriba mase­gada, orfe de refe­rents dels últims cam­pi­o­nats. No serà fàcil l'estrena d'Ilias Zou­ros a la ban­queta, tot i que la saba jove i un calen­dari pro­pici el poden aju­dar a créixer poc a poc, durant la com­pe­tició.

Eslovènia i Rússia són rivals gens menys­pre­a­bles. Tenen dos gats vells de tècnics –Maljko­vic i Blatt, res­pec­ti­va­ment–, que han incul­cat l'agres­si­vi­tat defen­siva per inco­mo­dar el rival. El punt fràgil, sobre­tot en els balcànics, és una dis­con­tinuïtat que sem­pre li ha impe­dit fer el salt de qua­li­tat.

1. França
9-1 (90%)
2. Espanya
7-1 (88%)
3. Grècia
10-2 (83%)
4. Itàlia
9-2 (82%)
5. Croàcia
7-3 (70%)
6. Alemanya
7-3 (70%)
7. Eslovènia
7-3 (70%)
8. Rússia
6-3 (67%)
9. Sèrbia
7-4 (64%)
10. Turquia
5-4 (56%)
11. Geòrgia
6-5 (55%)
12. Ucraïna
5-5 (50%)
13. Lituània
4-5 (44%)
14. Israel
4-5 (44%)
15. Montenegro
3-5 (38%)
16. Gran Bretanya
3-5 (38%)
17. Bèlgica
4-7 (36%)
18. Macedònia
3-7 (30%)
19. Letònia
2-6 (25%)
20. Bòsnia
2-7 (22%)
21. Polònia
2-8 (20%)
22. Bulgària
2-8 (20%) (*) - Finlàndia (4-0) i Portugal (2-2) han fet la fase prèvia durant l'agost
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)