Finlàndia passa a la segona fase ajudada per Macedònia
Europeu 2011. El triomf dels balcànics catapulta entre els 12 millors un dels dos equips que arribaven a la competició de la fase prèvia. També passa Geòrgia, debutant en un gran torneig
El trepidant desenllaç del grup C va posar en evidència els llestos que no s'han cansat de menystenir tota la primera fase del present europeu. Si bé és cert que hi ha hagut sobretot dues seleccions que han fet el ridícul –Portugal i Bèlgica; Letònia, tot i ser l'altre que marxa cap a casa amb 0-5, ha ofert una imatge millor–, les sorpreses han anat apareixent i ahir va cristal·litzar la més notòria. Finlàndia, que prové de la prèvia, va aconseguir una fita impensable fa només una setmana. Va fer la seva feina desfent-se de Montenegro i, hores més tard, Macedònia li donava el cop de mà final en vèncer a la imprevisible Bòsnia. El triple empat entre aquests últims, Croàcia i Finlàndia afavoria els finesos gràcies a la pallissa que van infligir dissabte a Bòsnia (+28). Tot un èxit per a un país que només havia participat en un europeu en els últims 44 anys (1995), i el va acabar en 14è lloc. I un fracàs per a Croàcia, que firma el pitjor resultat històric en un europeu.
No tan sorprenent, però igual de ressenyable, és la classificació de Geòrgia. El país caucàsic, debutant en un gran torneig, es va beneficiar dels averages particulars amb Bulgària i Ucraïna. Aquesta última no tenia res a fer ahir, però el seu triomf, previsible, contra Bèlgica el va dur en un triple empat que l'únic que va provocar va ser que Bulgària quedés fora.
El somni de Polònia
Es va palpar per moments una altra sorpresa que hauria dinamitat, sens dubte, l'europeu. Polònia era conscient que si derrotava Gran Bretanya continuava en competició i, alhora, feia fora el vigent subcampió mundial, Turquia. En un final agònic, als d'Ales Pipan els va faltar serenor i els turcs van respirar. I de quina manera. Després, frenaven Espanya i esgarrapaven un triomf que pot valdre el seu pes en or en la segona fase. Aquí, els resultats amb rivals que també han superat el primer tall es comptabilitzen i, dels 12 equips que continuen en competició, només tres comencen amb un 2-0. Es tracta de França en el grup E i de Rússia i Macedònia, en l'F.