ACB

JOAN CREUS

DIRECTOR ESPORTIU DEL BARÇA REGAL

“Podríem tenir més de 12 jugadors”

Creus no descarta ampliar la plantilla perquè en l'Eurolliga hi haurà vuit partits més

Es mantindrà el pressupost del curs passat, que ha estat d'uns 28 milions d'euros

El pressupost es manté. A partir d'aquí, hem de jugar amb les quantitats i intentar fer la millor plantilla possible
El que sí que veig en l'arbitratge és que la tendència a igualar els partits pot haver existit en algun moment determinat

Totes les mirades van dirigides cap a ell. Joan Creus (Ripollet, 1956) passa a ser el protagonista durant aquests mesos a can Barça. Després d'una llarga temporada, amb el títol de l'ACB aconseguit fa pocs dies en la final contra el Real Madrid, el director esportiu de la secció de bàsquet blaugrana afronta unes setmanes que s'entreveuen atrafegades.

El plantejament per a la temporada vinent serà de 12 peces, o de 14 o 15 com els altres equips que van disputar la final a quatre?
Ja ho veurem. Ara estem intentant planificar la campanya vinent barrejant diverses possibilitats. En funció de com vagi tot, agafarem un camí o l'altre. És important el tema del pressupost i també les característiques de com estigui el mercat. Depenent de les possibilitats que tinguem, farem una cosa o l'altra. Podríem tenir més de dotze jugadors perquè, per exemple, aquest any l'Eurolliga serà més exigent, amb vuit partits més. Ens aniria bé tenir una plantilla més llarga, i aquesta possibilitat la tenim en compte.
Hi ha jugadors del B amb possibilitats de reforçar el primer equip?
Si la plantilla és llarga, jugadors del Barça B podrien ampliar el primer equip. A més, en l'Eurolliga no hi ha problema perquè sempre pots posar fins a 16 fitxes, i en l'ACB tens l'avantatge de ser l'equip vinculat. En aquest cas, els jugadors poden passar d'un costat a l'altre sense computar com a canvi.
Veient la voluntat d'Àlex Abrines de sortir de l'Unicaja, el considera un jugador interessant per al Barça?
El seu agent [Igor Crespo] ens va comunicar que ell volia sortir d'allà i a partir d'aquest moment és un jugador interessant, però per qui lluitaran uns quants equips.
Ara mateix disposen d'un jugador de característiques semblants com és el suec Marcus Eriksson.
El Barça és un equip gran, i amb molta competència entre els jugadors, tant en els joves com en els elements del primer equip. I així ens ho hem de marcar.
El pressupost baixa. Quant?
El pressupost es manté [d'uns 28 milions d'euros]. A partir d'aquí, hem de jugar amb aquestes quantitats. I després intentarem fer la millor plantilla possible.
El fet de mantenir el pressupost és una clara mostra que Sandro Rosell aposta pel bàsquet.
Sí. Crec que mantenint el pressupost lluitem per mantenir jugadors, fitxar-ne de nous, etc. Tot amb aquestes xifres. Sabem el que tenim i lluitem per això.
Personalment, quina és la diferència entre treballar amb una directiva amb Joan Laporta o amb Sandro Rosell com a presidents?
Jo m'he trobat bé amb les dues directives. Molt bé amb l'anterior i també amb aquesta. No tinc cap problema.
Grècia perd potencial, però com es pot competir amb equips de Turquia i Rússia i el mateix Milà italià?
Els equips de la lliga turca tenen avantatges fiscals que nosaltres no tenim. Pel que fa a la lliga russa, penso que també. A més, inverteixen una gran quantitat de diners en els equips. Llavors cada cop és més difícil competir amb ells a aquests nivells de pressupostos. És cert que la lliga grega ha baixat, però quan baixa una n'hi ha d'altres que pugen. Actualment, els turcs i sobretot els russos poden presentar unes ofertes molt bones sobre els jugadors d'alt nivell. I aquests són els que intentem portar nosaltres. És difícil.
Parlant de l'arbitratge que han tingut aquesta temporada en l'ACB, s'han sentit perjudicats?
Hi ha un procés que hem anat seguint els darrers anys, comentant els arbitratges amb el director tècnic i el director d'arbitratge. Normalment, els clubs fan un seguiments de les actuacions, es comenta, etc. Nosaltres en cap moment hem mostrat públicament les queixes. Hem fet la feina que havíem de fer, analitzant partits, parlant amb ells de situacions i criteris, de si aquests criteris han anat canviant... Tot això ho hem anat fent durant la temporada. Crec que hi hagut una relació correcta en aquest sentit.
Si hagués de valorar l'arbitratge com ho faria?
No és fàcil arbitrar, però sí que al final penso que la conclusió seria buscar que les línies mestres de l'arbitratge siguin sempre les mateixes i es mantinguin al llarg d'una temporada. És a dir, si una falta és falta en el minut 1 també ho és en el minut 40. Tant si es guanya de 20 punts com si es perd de 10. El que sí que veig en aquest sentit i també ho hem comentat és que la tendència a igualar els partits pot haver existit en algun moment determinat. I sé que hi ha corrents que diuen que no existeix això, però sí d'altres que sí. Això també és una interpretació de cadascú.
Com veu els canvis de dates de la propera edició de l'Eurolliga, i la possibilitat de poder jugar divendres?
Penso que nosaltres tindrem més tendència a jugar dijous. Ho espero, seria millor. Divendres i diumenge? Nosaltres sempre intentem que hi hagi dos dies de diferència entre un partit i altre, però això és una situació extraordinària. Com a mínim n'hi hauria d'haver tres. Hem d'evitar que passi això. Jugar amb dos dies de diferència va fatal.
El fet que Juan Carlos Navarro disputi els Jocs crea un problema al Barça?
A nosaltres ens agradaria que Navarro estigués recuperat, que és el principal. Ara té deu dies per veure com evoluciona. D'altra banda, la il·lusió d'anar a uns Jocs i fer alguna cosa gran s'ha de respectar. El més important és que es curi i que la temporada vinent pugui començar en perfecta disposició física.
Descarteu el quiròfan?
Això és un tema del departament mèdic, però crec que no s'operarà.
Pel que fa a temes contractuals... Aquesta setmana Andoni Zubizarreta va renovar com a director esportiu del futbol. Quina és la seva situació contractual?
Sóc amant d'anar fent contractes d'any a any. Em queda aquesta temporadai després ja en parlarem.
Xavi Pascual té un any més de contracte.
Sí. Normalment a l'inici de temporada de l'últim any de contracte és quan parlem i així ho farem.
Hi ha hagut veus crítiques cap al tècnic. En algun moment l'han qüestionat?
A mi no m'ho ha semblat mai que estigués qüestionat. Assumeixo tota la responsabilitat de la plantilla d'aquest any i en cap moment s'ha qüestionat res del Xavi. M'han arribat aquestes opinions, però m'han sorprès.
Aquesta temporada ja s'ha estat treballant per al curs vinent. Ho feia juntament amb Pascual?
Sí. Vam començar a iniciar converses per planificar la temporada.
A Pascual li queda un any però els seus ajudants acaben.
També entra dins la planificació de la temporada vinent. Ara ens asseurem amb el Xavi i decidirem tots els temes del cos
tècnic.
Ja centrats en la plantilla del primer equip, cal un reforç en la línia exterior perquè físicament Mickael i Navarro han viscut un any complicat?
Sóc optimista que estaran bé tots dos. Ho desitjo. Hi ha hagut jugadors que han complert amb el seu rol, que els han anat complint. La temporada ha estat molt exigent i som l'equip d'Europa que menys partits hem perdut. L'equip és un equip i funcionem com a grup. Ha pogut fallar algú en algun moment determinant, però en general l'equip ha funcionat.
Un altre que acaba és Fran Vázquez, que ha manifestat que tenia al cap marxar a l'NBA. La seva continuïtat depèn només de la lliga nord-americana o hi ha més equips a banda del Barça?
No sé quins equips interessats hi ha més. Nosaltres només podem parlar de la relació Fran-Barça. Però no sabem si hi ha més clubs. Amb tots els jugadors que acaben parlem i intentem arribar a un acord.
Lorbek, l'MVP de la final, sembla cada vegada més a prop dels Spurs. Han perdut l'esperança de renovar-lo?
Es parla molt de la seva possible marxa, i és cert que cada vegada queden menys dies per decidir-ho. Encara queda una petita esperança que es pugui quedar. No sabem el termini, no hi ha un dia determinat. Penso que possiblement la setmana vinent ell prendrà una decisió.
També acaba Perovic.
Amb ell tenim una opció de tall, però hem de veure què fem. Tenim l'opció de renegociar-lo, com vam fer amb Boniface Ndong l'any passat. Ja veurem què fem.
Abans de la marxa de Lorbek les prioritats per fer més gran l'equip eren un 2 i un 5?
És cert que aquest any on tenim més dificultats de reforçar és la posició interior. Ens acaben la majoria de jugadors o els hem de renovar. I en canvi a la línia exterior gairebé tots tenen contracte. Possiblement el que hem de fer és reforçar la posició de cinc. També arribem a la conclusió que amb el que tenim ja podem afrontar el curs, però intentarem millorar-ho.
Eidson va arribar com a estrella i no ha complert ambl'aportació esperada. Què li ha
passat?
El Chuck és un jugador que ha demostrat durant molts anys a Europa un alt nivell, i fins a la copa del Rei va estar prou bé.
Va anar millorant el seu joc, però la darrera part de la temporada no ha acabat gaire bé. Això és cert perquè les estadístiques contra el València i el Madrid així ho diuen. Això pot passar en jugadors, que tenen una pèrdua de confiança. Se li ha notat a la pista i no se n'ha sortit. Però ha demostrat en altres temporades que és un jugador d'alt nivell. Potser una mica inexplicable o estranya la seva baixada de confiança, però són situacions que poden passar i a ell li han passat
Mickeal i Eidson tenen dues mentalitats diferents.
Això depèn molt de cada jugador. A alguns els surt un mal partit i donen un cop sobre la taula i no tenen dos partits seguits dolents. El Chuck ha demostrat que sabia sortir-se'n i ho farà.
Tot i ser campió de l'ACB s'ha criticat molt el Barça de fer un joc poc vistós. Ho comparteix?
No. Perquè s'han de tenir en compte moltes situacions, per exemple, què fan i com juguen els rivals quan juguen contra tu. No diré noms, però hi ha equips que han vingut aquí, al Palau, i els sis primers atacs els han llançat al segon 24, i de vegades encistellant cada cop. És molt fàcil parlar i fer crítica, però s'ha de veure com ens juguen els rivals per no perdre de diferència. Al final, mirant l'estadística, hem anotat més punts que l'any passat, hem tingut millor defensa que el curs passat, som l'equip més espectacular de la lliga en esmaixades i taps... Sí que hi ha equips que fan més punts que nosaltres, però les crítiques són incomprensibles.
Un dels alma mater de l'equip és Víctor Sada, que també
acaba contracte. Ja li van
passar una oferta a mig curs. Com està la seva situació?
Amb el Víctor estem parlant. Reuneix les característiques i el perfil del Barça, perquè és d'aquí, format en el planter, aporta lluita... Esperem que tot arribi a bon port i renovi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)