ACB

Una final, molts desenllaços

‘Play-off' LEB Or. L'Andorra i el Lucentum es jugaran a partir de divendres el darrer bitllet per a la lliga Endesa, si bé el club alacantí sap que no podrà pujar ni aquesta temporada ni la següent

Amb el Burgos buscant recursos de sota les pedres a la recerca de finançament per confirmar l'ascens a la lliga Endesa –va pujar-hi, com a campió de LEB Or–, el segon bitllet se'ls disputaran, a partir d'aquest divendres, l'Andorra i el Lucentum, en una final al millor de cinc partits i amb el factor pista per a l'equip del Principat, segon durant la fase regular. El més curiós de tot plegat és que el beneficiat del resultat de la sèrie no sigui al final cap dels dos equips. De moment, en el dia d'avui i passi el que passi a la pista els propers dies, ja se sap que el Lucentum no jugarà la lliga Endesa la temporada que ve. I tampoc hi serà en la 2014/15.

La clàusula ‘amagada'

La situació actual neix arran de les decisions que es van prendre fa un any, just al final del curs passat. Llavors el Lucentum vivia un moment crític econòmicament –en l'aspecte esportiu, havia disputat la copa i el play-off– i el destí tenia tuf de desaparició. Però va salvar el coll després de rebre el suport unànime dels clubs de l'ACB per intercanviar la seva plaça amb la del Canàries, diners que li van anar de primera a l'hora de fer neteja de deutes. Això sí, la condició exigida era la renúncia a pujar a la lliga Endesa durant dues temporades, encara que ho aconseguís per la via esportiva. I el president, Luis Castillo, ho va acceptar.

L'existència d'aquesta clàusula mai no s'ha fet pública, per bé que aquest diari ho va destapar en l'edició del 24 d'agost. En aquell moment, el Lucentum va negar-ho rotundament, tot i que el pas del temps ja ha demostrat el contrari. Josep Vives, president de La Bruixa d'Or, ho va explicar en una conversa també amb El 9 Esportiu, dos dies després de consumar el descens esportiu: “Està registrat i votat, però ho vaig recordant de tant en tant.” I és així. El matís és que ningú no ho va posar a l'acta de l'assemblea, però sí que hi ha l'enregistrament. Tot i saber que no podia pujar, Castillo va optar per fer un projecte ambiciós, amb una plantilla de luxe –sens dubte, la millor de la categoria tot i la seva irregularitat–, amb la idea de no generar destrempada a la ciutat, ni pel que fa a l'afició ni pel que fa als patrocinadors. Ni els jugadors ni els tècnics, però, no sabien res quan van firmar els contractes a l'estiu. A partir de la temporada 2015/16 sí que podria tornar a l'elit i ho podria fer sense haver d'abonar el cànon de tres milions d'euros. Tan sols hauria de pagar el fons de compensació d'ascensos i descensos, d'1,8 milions.

Altres implicats

El Lagun Aro i La Bruixa d'Or, penúltim i últim classificat en la lliga Endesa, estan atents al que pugui succeir en els propers dies. La seva il·lusió és que, tal com va passar el curs passat, no hi hagi descensos a LEB Or: l'Estudiantes i el Valladolid es van salvar i el cas de l'Alacant va ser per problemes econòmics.

En principi, els interessa la victòria del Lucentum perquè, si guanyés l'Andorra, s'hauria de veure si podria fer front a tots els pagaments exigits per l'ACB per ingressar-hi. En total, i amb pressupost inclòs, al voltant de vuit milions d'euros. Una renúncia ja salvaria automàticament el Lagun Aro. En el cas dels del Bages, encara els en faria falta una altra. I aquesta podria arribar a través de la negativa del Burgos, si bé el Valladolid, salvat esportivament, està immers en una situació crítica, ofegat pels deutes a proveïdors i jugadors, des del curs passat. Tampoc és descartable la possibilitat que el Burgos i el Valladolid executessin un intercanvi de places a l'estil del que van fer el Lucentum i el Canàries fa una temporada. Així, l'equip val·lisoletà, com a mínim, conservaria el cànon i les perspectives de tornar algun dia a mitjà termini a la màxima categoria. Aquest pas, però, ha de rebre el vistiplau unànime de l'assemblea i únicament es tiraria endavant en cas que no hi hagués ni un sol club actual de l'ACB que en sortís perjudicat.

LA CONDICIÓ

Va renunciar dos anys a l'ascens a l'ACB a canvi de rebre l'aprovació per intercanviar la seva plaça amb la del Canàries

DE REÜLL

El Lagun Aro i La Bruixa d'Or augmentarien les esperances de salvar-se en cas de triomf alacantí en la final

Segons l'ACB, el Lucentum hi té dret

L'ACB es va remetre ahir a l'explicació de l'acord d'intercanvi de drets a què l'estiu passat van arribar el Canàries i el Lucentum per argumentar que el club alacantí manté intactes els drets de reingressar en l'ACB. En la nota del 20 de juliol es deia: “L'ACB ha formalitzat el procés amb la conformitat del Lucentum i l'acceptació i aprovació del jutjat i l'administrador concursal del club. L'ACB abonarà a l'administrador la quantitat fixada en concepte del fons de regulació d'ascensos i descensos i el club continuarà mantenint el dret esportiu d'ascens.” Aquest era l'enunciat de la nota, prou explícit per sostenir que el Lucentum podria pujar, que preserva la seguretat jurídica del règim d'ascensos i descensos però que contradiu l'acord de renúncia pactat amb el club.

Sense Dani Pérez, de moment

La principal preocupació de l'Andorra amb vista a la final és la lesió del seu base titular. Dani Pérez va notar una punxada en un abductor en els primers minuts del segon partit de la sèrie contra el Càceres i, a banda de no tornar a participar en la semifinal, també està descartat per als dos primers partits de la final, divendres i diumenge al Principat. El club andorrà confia que estigui a punt quan la sèrie es traslladi a Alacant. A més, Anton Maresch arrossega problemes a l'espatlla després d'un xoc amb Hernández Sonseca en el quart partit de la sèrie contra la Corunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)