Més bàsquet

La paradoxa de Ricky

NBA.Imprescindible en l'entramat defensiu i ofensiu dels TWolves, el base català acredita ara els seus pitjors percentatges de tir en la competició

L'últim duel dels TWolves, a casa contra els Clippers –quarta derrota seguida, i onzens a l'oest (8-12)–, ha suposat també el segon del curs en el qual Ricky Rubio ha arribat almenys al 50% en tirs de camp en un partit (4/8). Va rubricar la seva actuació amb 16 punts, 7 assistències, 5 rebots i 6 pilotes perdudes. No tenia un dia tan afinat de cara a cistella des del debut, el 28 d'octubre a la pista dels Lakers: 28 i 10/17. Pel mig, dotze partits i sis més que es va perdre, un altre cop, pels seus problemes al turmell esquerre, el que el va deixar fora en 60 dels 82 duels del curs passat. I una altra vegada, el handicap el torna a privar d'assolir un estadi superior en el seu joc.

Encallat

Des de la seva arribada en la competició, el base ha tingut problemes de fiabilitat en el tir. Tant és així que, a l'estiu, acreditava el pitjor percentatge de l'últim mig segle (36,7%) entre els que han intentat un mínim de 1.500 tirs de camp, en què hi havia inclosos uns 1.300 jugadors.

Ja abans que se sabés el registre, Ricky va intentar trobar el camí per millorar en aquest aspecte. Fa poc més d'un any, es va posar en mans de Mike Penberthy per millorar la mecànica. El base, amb experiència a Europa i també als Lakers (2000-02), va treballar el curs passat en nòmina als TWolves i ara ho fa en solitari. Ell ha estat el causant del canvi en la tècnica de Ricky –més ràpida i amb un llançament amb més arc que abans–, si bé va advertir d'entrada que el gran escull que afrontava Ricky era mental. “Si tothom et va dient que ets un mal tirador, al final t'ho acabes creient”, deia. Tot i l'enlluernadora arrencada de curs, el seu encert ha decaigut fins a situar-se en els seus pitjors dígits en l'NBA, tot i ser més agressiu, obligat pel pes contractual (aquest curs, 12,7 milions de dòlars). No ha arribat ni al 30% en tirs en sis partits, i especialment dura és l'estadística en el triple. Després del 2/4 a l'Staples en el primer duel, té 2/21 des de llavors. Tot això, afegit a les molèsties que no li permeten agafar regularitat ni seguretat en el seu cos.

Bàsic

Per a molts, unes dades així serien demencials, però no per a Ricky. I a Minnesota ho saben. Ell sol, sense necessitat d'anotar, pot governar i tenir una incidència en el joc fins al punt de canviar de manera considerable les xifres col·lectives dels TWolves. En números rodons, els seus anoten cinc punts més i n'encaixen cinc menys, per cada cent possessions quan ell és a la pista. El registre encara creix més quan parlem de resultats. Aquest curs, en els sis partits que ha estat baixa, el balanç ha estat d'1-5. Però si s'agafa la recta final de la temporada passada, el bagatge és d'1-16 en els darrers 17 duels sense Ricky a l'equip.

“És un veterà amb lideratge. És un veritable base que entén el ritme, el moment, quan cal cada cosa”, deia Kevin Garnett sobre el català. Un català que, aquest curs, està exhibint el millor ràtio entre assistències (8,4) i pilotes perdudes (2,5) des que va aterrar a la competició.

Punts
10,4
Tirs de camp
34,7%
Triples
16,0%
Tirs lliures
86,6%
Rebots
4,9
Assistències
8,4
Pilotes recuperades
1,9
Pilotes perdudes
2,5
Minuts
30,0
Partits
14 (*) - en negreta, mínims de la carrera
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)