ACB

La metamorfosi

Lliga Endesa. El pòsit col·lectiu i l'estabilitat en la plantilla situen el Montakit als antípodes de la situació d'ara fa un any

Visita Manresa aquesta tarda i, per sort, el seu rendiment a fora (2-7) no té res a veure amb el de casa (9-2 i set victòries seguides), però el Montakit Fuenlabrada és un exemple perfecte de com poden canviar les dinàmiques d'un any a un altre si hi ha criteri –i encert– a l'hora de formar la plantilla i si se li dóna estabilitat.

Sí, l'equip madrileny ha canviat d'entrenador (Jota Cuspinera va recollir l'equip de mans de Zan Tabak en la jornada 7 –3-3– i ara el té amb 11-9), però la plantilla no ha tingut cap canvi essencial, a diferència del curs passat, quan tres entrenadors es van succeir a la banqueta (Luis Casimiro en les 15 primeres jornades, Hugo López de la 16 a la 27 i Jesús Sala de la 28 a la 34), es van fer quatre canvis de jugadors i l'equip va acabar últim amb 8-26 i es va salvar perquè no hi va haver ascensos.

Ara fa un any el Fuenlabrada acreditava un 4-16 i era cuer. Avui es presenta al Nou Congost sisè amb 11-9. Ja ha superat el registre del curs passat i és a un triomf del sostre de les cinc últimes temporades, les 12 victòries que solen marcar la permanència. Si els quarts es juguen amb 19, amb la progressió actual hi serà. Acaba de privar l'Unicaja, tot un equip d'Eurolliga, de disputar la copa i, si bé no va tenir res a fer contra el Madrid (101-84), el seu bàsquet és sòlid per competir.

Un perímetre demolidor

Aquesta solidesa la marquen tant la capacitat de passar-se la pilota (16,5 assistències, 5è) com el 53% en tirs de 2 i, sobretot, l'amenaça del seu perímetre. Ivan Paunic, Jonathan Tabu, Marko Popovic i Álex Urtasun formen una bateria de petits que garanteixen 44,9 punts, 10,4 assistències, 6,5 triples i 43,6 de valoració en cada partit. És clar que, en un equip que és el segon que llança més triples i el tercer que n'anota més, els pivots juguen a bloquejar i a finalitzar, amb fogonades puntuals de Sobin (8/9 tirs contra el Sevilla i 12/13 contra el Madrid).

Però no hi ha dependència. Andy Panko va ser el far intocable (actuava 34 minuts per partit el curs passat). Ara Paunic no passa de 28 i la resta, per sota. Va marxar l'MVP de la lliga, però el col·lectiu és més potent, amb jugadors experimentats i amb nivell de competició europea, com Popovic (33 anys i 10 temporades seguides en competició europea), Tabu (30 i 8) i Paunic (29).

I estabilitat no vol dir necessàriament continuïtat. De fet, dels dotze de la plantilla actual, només dos hi eren dotze mesos enrere, el jove Rolands Smits i el pivot del planter José María González.

3,6
rebots
atrapa el millor rebotejador del Montakit, Wear. Sis jugadors més n'agafen entre 2,7 i 3,3.
8
homes
del conjunt madrileny anoten entre 12,2 punts (Paunic i Popovic) i 5,2 (Smits).
90,6
punts
anota el Montakit a casa des que el dirigeix Cuspinera. A fora, la mitjana baixa a 76,8.

El mal record de Dejan Musli

El Baskonia el va cedir per un mes i 2:40 en joc en un únic partit, justament contra el Manresa, constitueix el trist record del pas per Fuenlabrada de Dejan Musli. L'ara pivot de l'ICL Manresa tenia 20 anys i va anar a l'equip madrileny per cobrir una lesió, però Porfi Fisac no el va tenir en compte. “No vaig tenir temps de res, va ser una experiència frustrant. Vaig tornar al meu país perquè necessitava jugar”, recordava en una entrevista a L'Esportiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)