XXXII Torneig Sant Julià de Vilatorta
Osona, terra de bàsquet
El torneig s'ha convertit ja en una referència al país amb la implicació de més de 2.000 joves, 200 equips i 21 poblacions
Després de 32 edicions, s'espera que al setembre els seguidors catalans puguin gaudir dels seus equips, i també en volen portar d'altres de fora
Era l'any 1984 quan Miquel Sans, un estiuejant de la petita localitat de Sant Julià de Vilatorta (3.123 habitants), a la comarca d'Osona, va decidir organitzar un torneig de bàsquet. Les primeres edicions van transcórrer entre amics fins que, quinze anys després, coincidint amb la medalla d'or de Raül López en el mundial júnior de Lisboa, es va decidir fer un homenatge al mític base tenint en compte que va començar a jugar a bàsquet amb el seu pare precisament a Sant Julià de Vilatorta. I una vegada van contactar amb el Joventut van veure la possibilitat de fer un partit entre dos equips ACB. Va ser així quan, el 1999, el torneig ja comptava amb 150 equips, es va jugar el primer partit de màxim nivell: Penya-Casademont Girona. I a partir de llavors ja ha estat un element més del torneig amb els equips catalans de referència. Els basquetmaniàtics tenen una cita obligada perquè enguany s'espera un cartell de luxe d'equips ACB.
Però a banda del tema ACB, si per alguna cosa s'ha caracteritzat el torneig és per la dimensió que ha agafat a Catalunya. No hi ha club que no el conegui, i és una manera d'arrencar la temporada. Enguany hi haurà el torneig júnior amb la Penya, el Sant Josep, l'Hospitalet i l'Olost, i en categoria cadet, la Unió Manresana, la Penya, l'Hospitalet i, probablement, l'UBSA Sant Adrià. Enguany la pilota de bàsquet botarà en 20 poblacions: Vic, Ripoll, Manlleu, Torelló, Gurb, Calldetenes, Prats de Lluçanès, Olost de Lluçanès, l'Esquirol, Tona, Taradell, Balenyà, Roda de Ter, Montesquiu, Centelles i Sant Quirze de Besora, als quals s'hi han afegit la Garriga, del Vallès Oriental, i Arbúcies, Sant Hilari i Viladrau, de la Selva. En l'edició de l'any passat hi van haver 200 equips i, per primera vegada, n'hi va haver més de femenins que de masculins.
Concentració a Sant Feliu de Guíxols
El torneig ha anat creixent tant que va arribar un moment que es va haver de crear l'Associació de Bàsquet Sant Julià, una entitat sense ànim de lucre. El gros de la gent que tira endavant aquest esdeveniment el formen unes 25 persones, i porta tanta feina que, aprofitant el pont del Dia del Treballador, tots agafen un hotel a Sant Feliu de Guíxols per posar en comú tots els aspectes esportius, tècnics, patrocinadors, seus... Evidentment, durant el curs hi ha dues trobades fixes per trimestre. Per Toni San Nicolás, el mèrit és de molta gent que hi ha al darrere: “Tots tenim clar que sense el Micky Sans no ho haguéssim tirat endavant, però hi ha molta gent, perquè porta molta més feina de la que et pots arribar a imaginar. Però per als que ho portem cada any és un orgull veure com creix, és com un fill.”