Espanyol

Manolo González

Entrenador de l’espanyol

“La pressió que teníem ha estat com fer un màster”

“Se sentien comentaris que em venia gros, que no tenia experiència, que venia d’entrenar a segona FEF, però hem pujat i per la via d’un ‘play-off’ exigent”

“Veig l’equip endollat i amb ganes de fer un gran curs”

Demano que em deixin treballar. Amb un mes o dos és complicat que facis un equip teu, i més si els nous arriben tard

Manolo González (14/1/1979, Folgoso do Courel) va ser el tercer entrenador que va rebre el curs passat l’encàrrec de l’Espanyol de tornar-lo a primera. Després de formar-se i passar per la Muntanyesa, el Badalona, l’Ebre o la Peña Deportiva, el gallec va assolir l’objectiu i aquest estiu el club l’ha premiat per ser el tècnic de mantenir-lo a la màxima categoria, on s’estrenarà.

S’acaba l’estada a Torremirona. Suposo que ha estat productiva per implantar conceptes nous i fer grup?
Sí. Ha estat una concentració positiva i hem treballat molt bé. Hem fet doble sessió i hem espremut els jugadors. També hem avançat pel que fa a conceptes en atac i en defensa. Estic content perquè veig l’equip endollat i amb ganes de fer un gran curs.
Va agafar l’equip amb la temporada començada, després que l’haguessin dirigit dos entrenadors abans… Deu haver estat un luxe aquests dies i una oportunitat d’implantar el seu segell?
Sobretot he valorat la calma que no teníem en la lliga. Havíem d’anar amb el gas a fons per preparar els partits i no teníem prou temps de preparar l’equip com volíem. El millor és preparar l’equip des del punt de vista estructural i després aplicar matisos segons el rival, però la feina estructural nosaltres no la vam tenir i directament anàvem a les coses puntuals.
Tres setmanes i comença la lliga. El preocupa treballar faltant tantes peces?
Tenim gent del filial que té nivell i hem de recórrer a ells com sempre ha fet l’Espanyol.
Què és el que més falta?
A la davantera, algú que jugui per darrere... Hem de trobar l’equilibri, estic tranquil perquè sé que arribaran. S’ha de tenir paciència ja que sempre és millor fer coses amb cap que no corrents i malament.
Tot i l’ascens, hi ha hagut crítiques a escala institucional. Vostè s’ha erigit en una figura d’estabilitat i tranquil·litat?
Amb la gent ho sento així. A part del respecte, sento l’estima de la gent de l’Espanyol. El nivell de respecte ha pujat, vam agafar seguretat amb l’equip i el vam estabilitzar. La plantilla i la gent ha vist que la feina s’ha fet i que hem treballat molt.
L’ascens, doncs, l’ha reforçat en la figura d’entrenador?
M’ha reforçat més de cara a la gent que de cara als jugadors. Des del primer dia van veure que els encaixava i estem molt bé. De la gent, se sentien els comentaris que em venia gros, que no tenia experiència, que venia d’entrenar a segona FEF… Però hem pujat, per la via d’un play-off molt exigent.
N’era conscient, d’aquests comentaris?
No gaire, perquè m’he aïllat bastant i ho continuo fent. Qui és una mica llest ja sap com es maneja el futbol, un mai ha entrenat a primera, agafes l’Espanyol i ja saps com pensa la gent.
Muntanyesa, Badalona, Ebre, Peña Deportiva, Espanyol B... De tot el que ha après, què és el que està aplicant més ara?
Com que he patit força i n’he vist de tots colors, la situació actual em fa estar tranquil. El cos tècnic i els jugadors m’hi veuen i això és important. A Badalona vaig arribar amb tres jugadors a la plantilla el 3 de juliol, amb pocs diners; l’any següent encara amb menys diners... Quan arribes a l’Espanyol és un altre món. És clar que les categories són més o menys exigents, però estic tranquil perquè amb feina es podrà fer un bon any.
Va arribar a dubtar que li oferissin la continuïtat?
No. Amb en Garagarza en vam parlar i quan vaig arribar no vaig demanar cap clàusula, vam fer reunions durant la temporada i teníem clar que en cas de no aconseguir l’ascens no tenia sentit seguir perquè la pressió cap a mi i els jugadors hauria estat massa i a les primeres de canvi es dubtaria. En cas d’ascens era més clar tot, la dinàmica és bona i la feina s’ha fet bé.
Creu que hi ha massa classisme o barreres entre el futbol professional i d’elit i l’amateur?
No sé si és classisme però és clar que hi ha barreres. Quants entrenadors pugen de primera FEF a primera o segona? Jo vaig tenir la sort però hi ha molts tècnics i jugadors que són bons però no se’ls valora la feina feta. L’exemple de Fermín, del Barça, és bo. Va jugar al Linares i si no hagués estat per Xavi potser s’hauria perdut pel camí o hauria arribat a segona A com a molt. S’ha de mirar més enllà.
Continua pendent del futbol català?
Sí, miro pàgines web i m’interesso pel mercat, les altes, les baixes de tercera FEF cap amunt. No tinc temps per mirar més avall.
A què ha d’aspirar l’Espanyol?
Primer a salvar la categoria, però estic convençut que farem un any per estar tranquils. Els condicionants econòmics són els que són, ho ha dit el mateix club, i amb això haurem de lluitar a primera i és complicat.
El fet que els jugadors nous tardin a arribar és un condicionant gros?
Demano que em deixin treballar. Amb un mes o dos és complicat que facis un equip teu. Que ens deixin treballar, sobretot si els reforços arriben tard.
Demana paciència però l’afició sol tenir la metxa curta, no?
Han passat anys dolents i s’ha de comprendre. Quan vam pujar vaig veure molta gent plorant i valores el sentiment que tenen cap a l’equip i el club. Sense la gent no tindríem el que tenim i entenc que es cabregin i s’empipin. Han de tenir en compte que no hi ha els diners de quan es va fitxar RDT, entre d’altres.
Fa respecte debutar a primera o ja n’hi va fer entrar al vestidor el curs passat?
El que em feia més respecte era al començar a treballar amb els jugadors comprovar si em seguien o no. Si no ho haguessin fet hauria marxat. Però vam entrar bé, la pressió que hem tingut a segona dubto que la tinguem a primera, tot i que la lliga serà difícil. Aquella pressió d’haver de guanyar cada matx ha estat un màster accelerat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)