Espanyol

Un 2024 de contrastos

L’Espanyol ha aconseguit aquest any tornar a primera divisió amb Manolo González a la banqueta, el mateix tècnic que ara, en aquest inici de curs, està sent qüestionat per la falta de resultats en un context ple de dubtes i dificultats

L’Espa­nyol posarà demà punt final a un any que ha estat de con­tras­tos. El 2024 serà recor­dat per haver acon­se­guit, per sisena vegada en la història del club blanc-i-blau, tor­nar a la màxima divisió un any després de bai­xar a l’infern de segona. Un ascens cui­nat a foc molt lent i que es va asso­lir amb Manolo González a la ban­queta. El mateix tècnic que, en aquest inici de curs, està sent qüesti­o­nat d’allò més. Després de 18 jor­na­des, els peri­qui­tos con­ti­nuen enfon­sats en la part baixa de la taula, sense haver tro­bat encara la tecla del camí de la con­tinuïtat pel que fa al bon joc i resul­tats. De fet, aca­ba­ran l’any situ­ats en la zona de des­cens, a un punt de la per­manència, que marca el Getafe. Any de cele­bra­ci­ons però també de molta tensió i ner­vi­o­sisme. L’Espa­nyol viu ins­tal·lat en una mun­ta­nya russa que sem­bla no tenir fi.

La cara i la creu

La pri­mera mei­tat del 2024 va estar mar­cada per molta incer­tesa. I és que el camí fins a la màxima divisió del fut­bol esta­tal no va ser gens fàcil. L’Espa­nyol va patir molt més del que s’espe­rava, amb tres can­vis d’entre­na­dor en un con­text ple de dub­tes i difi­cul­tats. Llui­tant sem­pre con­tra cor­rent i cons­ci­ents de les nefas­tes con­seqüències que com­por­ta­ria a l’enti­tat blanc-i-blava con­ti­nuar un any més a segona. Si no va ser així, va ser gràcies a la feina de Manolo González, que va ater­rar a la ban­queta del pri­mer equip el 12 de març i, des d’ales­ho­res, va apor­tar l’esta­bi­li­tat i la con­fiança que feia falta. Va dotar el seu equip de les eines necessàries per aca­bar asso­lint l’objec­tiu, això sí, en l’últim sos­pir. L’ago­nia va durar fins a l’últim par­tit del play-off, on un doblet de Puado va per­me­tre remun­tar l’1-0 de l’eli­mi­natòria con­tra l’Ovi­edo el 23 de juny. Aquell dia, a l’RCDE Sta­dium es res­pi­rava un sen­ti­ment d’alleu­ja­ment, més que de cele­bració. Nor­mal després d’un any de molt pati­ment i un objec­tiu entre cella i cella que s’havia d’asso­lir tant sí com no. No hi havia un altre camí.

Tot i el retorn a pri­mera, l’enti­tat va optar en el mer­cat d’estiu per no inver­tir ni un euro en les incor­po­ra­ci­ons. Van arri­bar vuit fut­bo­lis­tes, set d’ells en qua­li­tat de cedits i un altre, Álvaro Tejero, lliure pro­ce­dent de l’Eibar. La plan­ti­lla, també amb mol­tes de les peces que van ascen­dir el curs pas­sat, ha demos­trat ser insu­fi­ci­ent per com­pe­tir a pri­mera. Són pocs els que ofe­rei­xen garan­ties d’èxit en la lluita per la per­manència. Manolo González, heroi en el tram final del curs pas­sat, pot estar ara en la corda fluixa, mal­grat que des del club asse­gu­ren que man­te­nen la con­fiança en el tècnic gallec, que ha hagut d’adap­tar-se a un esce­nari de màxima com­ple­xi­tat i con­ti­nua llui­tant per treure el millor ren­di­ment d’un grup que, de moment, no ha estat capaç de mos­trar la soli­desa necessària. Els resul­tats ho demos­tren. L’Espa­nyol només ha sumat 15 punts en les 18 jor­na­des de lliga dis­pu­ta­des, amb un balanç de 4 victòries, 3 empats i 11 der­ro­tes. Els fan­tas­mes del pas­sat tor­nen a aparèixer. Un tram ini­cial del 2024 que con­trasta però, alhora, té mol­tes simi­li­tuds amb el del final. El pati­ment és el màxim deno­mi­na­dor comú.

Els 365 dies

Si ens fixem en els números que ens ha dei­xat aquest any natu­ral que acaba, l’Espa­nyol ha dis­pu­tat un total de 46 par­tits ofi­ci­als. El balanç no pot ser més equi­li­brat: 15 victòries, 15 empats i 16 der­ro­tes. Això sí, on han acon­se­guit els resul­tats més favo­ra­bles és a l’RCDE Sta­dium, on els peri­qui­tos s’han fet més forts i és per on pas­sen totes les seves pos­si­bi­li­tats. En tots aquests com­pro­mi­sos, han mar­cat 46 gols i n’han encai­xat 50. Unes estadísti­ques que no només s’han d’atri­buir a Manolo González, ja que en el pri­mer tram d’any encara hi havia Luis Miguel Ramis a la ban­queta. Si els com­pa­rem, el tar­ra­goní supera lleu­ge­ra­ment el gallec. Ramis va gua­nyar el 40% dels par­tits, con­tra el 30,6% de Manolo. A més, en va per­dre un 30%, i un 36,1% l’entre­na­dor actual. Si ens fixem en els gols, l’Espa­nyol va arren­car l’any fent-ne 1,3 per par­tit, i el tanca amb 0,95. El balanç defen­siu sí que afa­vo­reix Manolo, amb 1,08 gols encai­xats cada 90 minuts, con­tra els 1,1 que s’encai­xa­ven abans.

Un altre aspecte a des­ta­car és l’aposta pels juga­dors fets a casa. Pro­ba­ble­ment, més per neces­si­tat que per con­vicció. Qua­tre dels cinc fut­bo­lis­tes que han acu­mu­lat més minuts a les cames són for­mats a La21. Omar El Hilali (3.457) encapçala una llista en què també apa­rei­xen en el podi el por­ter Joan Gar­cia (3.330) i Javi Puado (3.097). Jofre Car­re­ras és el cinquè (2.541). En el capítol de màxims gole­ja­dors, Mar­tin Braithwaite se situa en pri­mera posició amb 13 dia­nes des del mes de gener fins a final de tem­po­rada. Puado el segueix de prop amb 12. Per aca­bar, també hi ha hagut relleu a la por­te­ria, amb la con­so­li­dació de Joan Gar­cia en detri­ment de Fer­nando Pac­heco.

DOS ENTRENADORS

Manolo González va agafar l’equip el 12 de març per substituir Luis Miguel Ramis

APOSTA PER LA21

Quatre dels cinc futbolistes amb més minuts són jugadors formats al futbol de base
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.