La conselleria d’esports, només en dos programes
Eleccions 14-F. Els comuns i el PDeCAT s’hi comprometen i el tema que genera més consens és la potenciació de la igualtat de gènere
Els programes electorals dels diferents partits que es presenten demà a les eleccions al Parlament contenen aportacions que poden ser rellevants per al futur del sector esportiu en la propera legislatura. Un dels afers recurrents, fins i tot aquestes últimes setmanes en les reunions entre el govern i representants del món de l’esport, és la necessitat que Catalunya tingui finalment una conselleria d’esports. Els dos actuals partits de govern (ERC i Junts per Catalunya), amb tot, no ho porten en el seu programa, segons un estudi comparatiu de la UFEC. Sí que ho fan, en canvi, el PDeCAT i els comuns. Els primers són, amb diferència, els que més propostes fan per al sector esportiu (62), davant dels dos partits de govern, ERC (37) i Junts (33). Com a dada interessant, la CUP no presenta aquesta vegada cap proposta que tingui relació amb el món de l’esport.
El punt que genera més consens és la potenciació de la igualtat de gènere, en el qual ERC, Junts, els comuns, el PSC, Ciutadans, el PP i el PDeCAT estan d’acord. Pel reconeixement de les seleccions i el Comitè Olímpic Català només hi aposten Junts, els comuns i el PDeCAT.
Pla de rescat
Ara mateix una de les grans reivindicacions del sector, un dels més damnificats per les restriccions per la pandèmia, és la situació econòmica que està passant. El PP, el PSC, ERC i el PDeCAT proposen, en aquest sentit, un pla de rescat per al sector, tot i que Junts també proposa mesures d’actuació en aquest àmbit.
Respecte de la formalització de la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus per al 2030, que s’haurà de concretar en els propers mesos, els dos partits de govern, més el PSC i el PDeCAT ho volen tirar endavant, tot i que l’última paraula sempre la tindrà el govern espanyol i el COE. L’aprovació d’una nova llei de l’esport també genera consens, tot i que Junts no ho porta explícitament en el seu programa. Els partits sobiranistes també volen establir l’activitat física i l’esport com un servei essencial, però només el PP i el PDeCAT creuen que s’ha de destinar un 1% del pressupost de la Generalitat als esports.