Esport i política

RAÜL ROMEVA I RUEDA

EXCONSELLER D’AFERS EXTERIORS, RELACIONS INSTITUCIONALS I TRANSPARÈNCIA DE LA GENERALITAT

“El primer que vaig fer en sortir va ser anar al mar”

Després de més de tres anys com a pres polític, el conseller, activista i nedador del Caldes i el Sabadell admet que la primera cosa que va fer va ser nedar a mar obert

Ha acabat l’estudi sobre l’esport als centres penitenciaris, on destaca el rol dels tècnics esportius

A les presons, com tot en la vida, l’esport és una eina que ben utilitzada té unes potencialitats enormes
Tinc pendents un parell de reptes: les travesses a l’estret de Gibraltar i de les Formigues a les Medes
A Oriola li vaig agrair que jugués amb el lema “Llibertat” a l’Eurolliga, però n’hi ha molts que ens han donat suport
L’Estat espanyol usa les seleccions esportives per exaltar una determinada idea nacional
Prioritzo la condició de pare, però això no em fa renunciar ni un gram al meu compromís polític i social

Un dels pre­sos polítics que més es va impli­car en les acti­vi­tats a Lle­do­ners és l’excon­se­ller d’Afers Exte­ri­ors, Rela­ci­ons Ins­ti­tu­ci­o­nals i Trans­parència de la Gene­ra­li­tat (2016-2017). En la seva ves­sant d’espor­tista i acti­vista refle­xi­ona sobre els més de tres anys a la presó abans de pre­sen­tar la tesi doc­to­ral que ha pre­pa­rat men­tre estava entre bar­rots. És la ter­cera entre­vista que li fem, la pri­mera en lli­ber­tat.

Repre­nent una con­versa que vam tenir el 2020, qui­nes seran les con­clu­si­ons de la tesi sobre l’esport a les pre­sons?
És qüestió de dies que la pugui lliu­rar. Allò que cons­ta­tes en el món de les pre­sons i també a l’altra banda del mur és que l’esport és una eina que ben uti­lit­zada té unes poten­ci­a­li­tats enor­mes i que mal uti­lit­zat, com tot en la vida, pot tenir efec­tes nocius. Hem de posar els recur­sos perquè l’esport sigui una eina als cen­tres peni­ten­ci­a­ris per acom­pa­nyar els interns en el seu procés de canvi. Després hi ha un altre ele­ment que és el focus de la recerca, que és el paper dels tècnics espor­tius. Com situem l’esport en l’ordre de pri­o­ri­tats tant per part de l’admi­nis­tració com per part dels actors polítics. Cons­tato que hi ha hagut una certa tendència a con­si­de­rar que l’esport als cen­tres peni­ten­ci­a­ris és un entre­te­ni­ment.
Si anem més enrere, a l’entre­vista del 2018, es notava la nostàlgia que sen­tia per poder tor­nar al mar.
El pri­mer que vaig fer quan vaig sor­tir va ser anar a nedar a mar obert tants quilòmetres com vaig poder, tant al lito­ral català com al menorquí, on vaig sovint. Ara, amb el fred, faig molta pis­cina. Soc fede­rat màster i tan bon punt pugui hi tor­naré perquè m’estic recu­pe­rant d’una petita lesió al colze.
Té alguna tra­ves­sia pen­dent que sigui un repte per­so­nal?
En tinc una de pen­dent de fa molts anys, que és l’estret de Gibral­tar. L’havia de fer en el seu moment i per cir­cumstàncies òbvies no vaig poder. La colla d’amics amb qui ho havíem pre­pa­rat la van com­ple­tar i ara la volen tor­nar a fer i m’hi afe­giré d’aquí a uns mesos. Estem en llista d’espera. I l’altra és una que en algun moment també m’agra­da­ria nedar, que és de les For­mi­gues a les Medes. Tenia pre­vist fer-la just quan em van pro­po­sar encapçalar la llista de Junts pel Sí i per aquest motiu la vaig haver d’ajor­nar, perquè són 21 quilòmetres i neces­si­tes pre­pa­ració.
El 2020 va expli­car fil per randa tot el que feia a Lle­do­ners per aju­dar els interns en la seva inte­gració. Ara que és fora poden haver per­dut un refe­rent?
Hi ha una dinàmica d’auto­gestió. L’acti­vi­tat espor­tiva és un dels temes més sol·lici­tats. Hi ha gent que pot assu­mir aquest rol que feia, que era de dina­mit­za­dor. El que és més impor­tant és el paper dels tècnics espor­tius, i la meva tesi el que remarca és la seva rellevància, perquè, de fet, l’objec­tiu és que se’ls reco­ne­gui un paper com a per­so­nal de trac­ta­ment. El rol que tenen acom­pa­nyant els interns en el seu dia a dia i en la seva dinàmica de trans­for­mació, de gestió de trac­ta­ment del seu com­pli­ment de pena, és bàsic. Una cosa que vull pen­sar, i espero que la tesi hi ajudi, és que s’elevi el reco­nei­xe­ment que tenen els tècnics espor­tius.
Hi va haver algun retro­ba­ment espe­cial quan va sor­tir lliure?
Amb molta gent. Fins i tot hi ha un punt de certa frus­tració perquè vol­dries tenir la capa­ci­tat de donar les gràcies per­so­nal­ment a tota la gent que t’ha estat acom­pa­nyant aquests anys, i és impos­si­ble. Quan ho fas, la gent ho agra­eix molt, i segu­ra­ment a altres els sap greu quan no ho pots fer, però el volum és tan bes­tial que és impos­si­ble arri­bar a tot­hom. Sí que puc par­lar d’un cas par­ti­cu­lar. Una de les coses que intentàvem fer era por­tar gent de l’àmbit de l’esport a les pre­sons. Un dels col·lec­tius que va venir va ser l’equip del CN Ter­rassa de water­polo. En aquell moment el por­ter era l’Iñaki Agui­lar. Ens vam retro­bar fa uns dies a la gala dels cent anys de la fede­ració cata­lana i se’m va acos­tar molt tocat. “Que sàpigues –em va dir– que una de les experiències més impac­tants de la meva vida va ser quan et vam venir a veure a la presó.” Ells van entrar a dins i vam fer una acti­vi­tat amb els interns, i que algú com ell hagués que­dat tocat amb l’experiència vol dir alguna cosa.
No va ser l’únic que va con­vi­dar.

Va venir Jes­sica Vall a fer una mas­ter class i d’altres a com­par­tir la seva experiència amb els interns. És una cosa que ajuda molt a deses­tig­ma­tit­zar què sig­ni­fica la presó i també a obrir por­tes amb el món exte­rior.

Un altre nom propi amb qui ha man­tin­gut una bona relació men­tre estava tan­cat és el capità del Barça de bàsquet, Pierre Ori­ola.
Sí, i fas bé de recor­dar-ho. Amb ell ens vam escriure diver­ses vega­des i fins i tot un dia va venir a fer una classe de llançament als interns.
Va jugar un par­tit de l’Euro­lliga amb el lema “Lli­ber­tat” a la samar­reta. No li devia pas­sar des­a­per­ce­but.
Ho vam saber ràpida­ment i de fet li vaig escriure per agrair-li el gest com a tants altres que d’una manera més pública o pri­vada ho van fer. Amb ell vam tenir l’ocasió d’inter­can­viar-nos algu­nes car­tes i va venir per­so­nal­ment, com també un grup de juga­dors vete­rans del bàsquet català, que van venir a fer un par­ti­det a la presó.
També va venir a Lle­do­ners Sergi Min­gote, amb qui tenia una bona relació. Devia ser un impacte la seva tragèdia al K2.
Va ser un xoc. Havia vin­gut a pre­sen­tar pre­ci­sa­ment el seu pro­jecte del K2. Va expli­car la duresa del repte i va par­lar dels ris­cos de la mun­ta­nya i de fins a quin punt quan et dedi­ques a una acti­vi­tat com aquesta assu­mei­xes una part d’aquests ris­cos. Ho va expli­car amb imat­ges: gent que es queda a la mun­ta­nya i de qui no poden recu­pe­rar els cos­sos. Era una per­sona d’una vita­li­tat extra­or­dinària i, mal­grat que ell conei­xia els perills, no puc evi­tar pen­sar en la seva filla, perquè en par­lava molt.
Dels valors amb què s’asso­cia l’esport, quins el van aju­dar a supor­tar més bé el temps a la presó?
Si no hagués vis­cut l’esport com ho he fet, pos­si­ble­ment hau­ria estat més difícil ges­ti­o­nar aquests anys. N’hi ha un al qual dono molta importància: la capa­ci­tat de visu­a­lit­zar una difi­cul­tat i, per tant, de pre­pa­rar-te per al tra­jecte. Quan visu­a­lit­zes un objec­tiu i tens clar quin és, assu­mei­xes molt millor el cost que té arri­bar-hi. Això és una cosa que aprens amb l’esport. Ho pots apli­car a molts nivells, tant si llui­tes per una meda­lla olímpica com per fer una tra­vessa.
Val per a les pre­sons i per a la vida en gene­ral?
Sí. Has de tenir molt clar què vols i el preu que té acon­se­guir-ho. En la mesura que ho saps estàs dis­po­sat a pagar un preu perquè allò que vols paga la pena. Si vols ser olímpic, per exem­ple, doncs això té un preu, has d’estar dis­po­sat a pagar-lo, hi ha renúncies i pri­o­rit­za­ci­ons, has d’estar dis­po­sat a con­viure amb el dolor físic, perquè a vega­des el camí és dur però entens que hi ha un objec­tiu. I això és el que a mi m’ha ser­vit molt en totes les eta­pes de la meva vida i també la que m’ha tocat pas­sar a la presó.
El 2018 ens deia que apro­fi­tava el temps per lle­gir o relle­gir lli­bres d’espor­tis­tes de referència. Quins tri­a­ria?
N’he lle­git molts i de molt interes­sants. Ara en tinc un de fantàstic, Córrer, la vida d’Emil Zátopek, i em ve al cap Mari­posa, de la refu­gi­ada siri­ana Yusda Mar­dini, que es va con­ver­tir en un símbol de l’equip de refu­gi­ats. Són històries que nei­xen de l’àmbit de l’esport però que ens aju­den a enten­dre la dimensió humana que hi ha al dar­rere. Demos­tren que la nos­tra vida quo­ti­di­ana és, d’una manera o una altra, esport, sigui des de l’àmbit social, des de l’àmbit de la salut, l’econòmic, el polític... L’esport ha estat pre­sent en el cent per cent de la nos­tra vida, en siguem cons­ci­ents o no.
Kilian Jor­net ha sig­nat el mani­fest con­tra la can­di­da­tura dels Jocs Olímpics d’Hivern. Com­par­teix el seu punt de vista?
Les inqui­e­tuds que mani­festa són no només legítimes, sinó lògiques. Com­par­teixo els ris­cos, les pors i per tant els perills de fer una cosa mal feta, equi­vo­cada o fins i tot con­tra­pro­du­ent. El que ens ha d’inqui­e­tar més no és el tema de fer uns Jocs als Piri­neus sinó quina és la pro­posta que tenim com a país als Piri­neus. Això és el que genera inco­mo­di­tat a la gent del ter­ri­tori. Si tenim clar com enca­rem com a país aquesta situ­ació des d’un punt de vista econòmic i ambi­en­tal, la pre­gunta con­següent és si en aquest pro­jecte hi caben uns Jocs. L’impacte espor­tiu del que repre­sen­ten com­pa­rat amb coses que ja s’estan fent ara no és molt supe­rior.
Caldrà con­sul­tar el ter­ri­tori?
Evi­dent­ment. Si tu fas això sense la impli­cació de la gent del ter­ri­tori, no aniràs enlloc. Això reque­reix impli­car la gent amb un procés de par­ti­ci­pació. Cal pre­gun­tar i fer un debat obert i trans­pa­rent en què la gent pugui par­ti­ci­par i opi­nar. I això ho hem d’enten­dre en tots els àmbits i també en una cosa com aquesta. Aquesta con­sulta d’entrada per­met expli­car i escol­tar i després cons­truir col·lec­ti­va­ment un model que sigui rao­na­ble. Detecto que mol­tes de les inqui­e­tuds es basen no en l’opo­sició sinó en el des­co­nei­xe­ment.
Parlàvem de lli­bres. A la presó va escriure ‘Ubuntu’, basat en el prin­cipi ètic africà de la rellevància de com­par­tir. No va això, per exem­ple, con­tra l’espe­rit de la com­pe­tició espor­tiva?
No necessària­ment. Igual que l’esport és bo o dolent, la com­pe­tició pot ser bona o dolenta, depèn de com la uti­lit­zis. Pro­moure la com­petència en la mesura que això et faci créixer, és posi­tiu. Bus­car l’excel·lència és una cosa que hem de pro­moure. Que­dar pri­mer, segon o ter­cer és un fet cir­cums­tan­cial que òbvi­a­ment té molt valor en el marc d’una com­pe­tició. La vida, de fet, és una com­pe­tició cons­tant. Per entrar en un lloc de tre­ball sovint hi ha cent deman­des i només una plaça, i, per tant, un gua­nya i els altres per­den. Hem d’apren­dre que l’esport ha d’ense­nyar també com viure la victòria i la der­rota. Quan veig un espor­tista que fa la seva millor marca i ha que­dat quart, per mi aquell espor­tista és un tri­om­fa­dor. A la vida també passa el mateix. Ni hem de sacra­lit­zar la com­pe­tició ni l’hem de con­dem­nar o cri­mi­na­lit­zar, és una eina més i és impor­tant ense­nyar-ho des de molt petits.
Com a pare de joves espor­tis­tes, ara ja en pot par­lar.
Sí. Encara s’ha de fer una feina impor­tant al vol­tant dels entorns fami­li­ars i de les gra­des. Per desgràcia he vist esce­nes des­a­gra­da­bles i insults en l’esport de base. Encara passa massa, però tinc la sen­sació que pel que fa a for­mació de tècnics es tre­ba­lla molt bé. Els entre­na­dors tenen aquesta dimensió for­ma­tiva molt inte­ri­o­rit­zada i els matei­xos clubs estan nor­ma­lit­zant la gestió de pro­to­cols de con­flic­tes. És neces­sari que els petits sàpiguen com ges­ti­o­nar la victòria i la der­rota, perquè a la vida es tro­ba­ran situ­a­ci­ons de tot. Ho has de fer de tal manera que ho vis­quin amb nor­ma­li­tat. Sense angoixa perquè no han gua­nyat i sense angoixa perquè se’ls exi­geix que gua­nyin sem­pre.
Els estats sem­pre usen l’esport com a eina de pro­pa­ganda naci­o­nal. Espa­nya en deu ser un cas des­ca­rat.
L’esport és política. Ha de ser neu­tral des d’un punt de vista ideològic però és una política i, com tota política, depèn de com la facis ser­vir tindrà uns efec­tes o en tindrà uns altres. L’esport pot ser­vir per unir soci­e­tats? Sí. Nel­son Man­dela ho va fer amb el rugbi, per crear una consciència de recon­ci­li­ació. De la mateixa manera l’esport és una eina de rei­vin­di­cació. Quan Car­los i Smith aixe­quen el puny a Mèxic posen sobre el mapa un pro­blema. O quan Rapi­noe o els espor­tis­tes nord-ame­ri­cans cla­ven el genoll a terra posen sobre la taula un pro­blema. També quan espor­tis­tes d’elit par­len dels pro­ble­mes de salut men­tal, com Phelps o Biles. Això és política. En el fons ens estan expli­cant com deter­mi­nats estig­mes o exigències soci­als col·lec­ti­ves tenen con­seqüències. També hi ha qui l’usa amb uns interes­sos par­ti­cu­lars, quan vols acon­se­guir amb l’esport allò que no pots acon­se­guir per altres vies.
Amb les selec­ci­ons espa­nyo­les, per exem­ple.
És un para­digma. Ho podries viure amb una nor­ma­li­tat plu­ral fantàstica. Podries uti­lit­zar-les com un ele­ment per expli­car la diver­si­tat lingüística o ter­ri­to­rial, però es fa per exal­tar una deter­mi­nada idea naci­o­nal. Quan això es fa per per­se­guir deter­mi­na­des sen­si­bi­li­tats o ide­o­lo­gies, mane­res de veure o fins i tot opci­ons lingüísti­ques, cul­tu­rals o naci­o­nals, aquí tenim un pro­blema. En el cas de l’Estat espa­nyol s’uti­litza, s’ha uti­lit­zat el fet espor­tiu com a con­tra­po­sició al que en rea­li­tat és una opció legítima i res­pec­ta­ble. Això fa que molta gent s’hi senti incòmoda. Quan en un esde­ve­ni­ment espor­tiu la gent xiula l’himne o xiula el rei no està xiu­lant els espor­tis­tes, està xiu­lant les ins­ti­tu­ci­ons, xiu­lant el sim­bo­lisme d’allò. Ho pots uti­lit­zar des d’una ves­sant política o per enten­dre que hi ha un pro­blema polític. No soc par­ti­dari de xiu­lar enlloc, però quan passa hem de saber que al dar­rere hi ha un pro­blema polític que hem de saber ges­ti­o­nar.

“L’indult no resol el problema”

Romeva va ser destituït el 28 d’octubre del 2017 pel govern espanyol en aplicació del famós article 155 de la Constitució espanyola. El 14 d’octubre, el Tribunal Suprem el va condemnar, junt amb els altres membres del govern legítim que van ser jutjats, a 12 anys de presó pel delicte de sedició. Havia entrat en política amb ICV, partit pel qual va ser escollit eurodiputat (2004-2014) abans de liderar la llista de Junts pel Sí i esdevenir diputat per ERC el 2017, prèviament al seu ingrés a la presó.

Està oficialment retirat de la vida política?
No puc tenir absolutament cap rol institucional, però des d’una vessant de sumar, de participar, d’empènyer com fa en el món casteller el que es coneix com el primeres mans, que és el que aguanta el tronc, tot el que pugui fer ho faré.
Des d’un punt de vista polític, l’indult resol alguna cosa?
D’entrada, malgrat el que digui algú, no el van concedir a canvi d’alguna cosa. L’indult és absolutament parcial i reversible, com la gent ja sap, i no resol res. Tenim una inhabilitació absoluta fins al 2030. Quina solució és aquesta? Nosaltres sempre direm el mateix: la solució és l’amnistia i l’autodeterminació. L’indult és una correcció que fa l’executiu d’un fet que reconeix que era una aberració, que és fer pagar amb presó l’exercici de drets fonamentals. Hi ha molta altra gent, més de tres mil persones, que tenen causes pendents per aquest fet. El problema segueix sobre la taula. No hi ha hagut cap solució estructural.
Deu confiar que algun tribunal europeu, sobretot el de Drets Humans, tombi finalment la sentència de Marchena i el Suprem.
Estic convençut que hi haurà un correctiu. De fet, ja en tenim alguns exemples i en el nostre cas també passarà. Aquests casos són factors que també van incentivar l’indult. Quan algú veu no com funciona la justícia europea sinó en altres estats, o sigui en el seu conjunt, troba una diferència abismal entre un lloc i l’altre. Com que el problema el tenim a l’Estat, el que hem de fer és posar-ho en evidència. No és un problema d’Espanya com a país o com a societat, sinó d’un estat que té unes estructures que no s’han alliberat encara de l’herència franquista i que estan absolutament condicionades per aquesta pàtina que encara avui predomina en els llocs que sabem: la fiscalia, la judicatura, molts àmbits de l’espai judicial, de l’executiu i el legislatiu.
Ja fora de la presó, li agradaria reprendre l’activitat d’activista?
Ara prioritzo molt la meva condició de pare i de parella, perquè després d’aquests anys ara tinc dos fills que ja són adolescents i que reclamen molt la meva atenció. Em sembla que és just i és legítim, i segur que la gent entén que en aquests moments prioritzem aquest espai personal. Però això no em fa renunciar ni un gram al meu compromís polític i social.
L’últim combat que tenim sobre la taula és el de la llengua. No sé si ho considera un ‘déjà-vu’?
Sempre explico que una de les raons per les quals vaig abraçar clarament la causa independentista va ser quan vaig comprovar al Parlament Europeu que una cosa tan fàcil, tan evident, tan necessària com era l’ús del català a la cambra, no passava simplement perquè l’Estat espanyol, llavors amb Zapatero de president, no ho volia. No perquè fos impossible, no perquè fos il·legal, no perquè fos car, sinó simplement perquè no ho volia. Era una qüestió de principis: “No ho volem i com que no volem això, doncs ho prohibim.” En el tema de la llengua passa exactament això: en comptes d’entendre que hauria de ser justament un element d’integració, es busca la mentida. Les polítiques d’immersió han donat bons resultats, però es continua convertint aquest tema en una arma llancívola amb una demagògia i un límit de mentides estructurals que qüestiona la major. Entre tots els motius que tenim per voler ser un estat i tenir un estat a favor, un dels més importants és el tema lingüístic. Si tinguéssim un estat a favor, la llengua no seria un problema com ho és ara per a alguns que volen aprofitar l’Estat per perseguir-la.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)