Esport i política

Gerard Esteva: “El primer pas cap a la igualtat és la dignificació dels directius esportius”

El pre­si­dent de la Unió de Fede­ra­ci­ons Espor­ti­ves de Cata­lu­nya, Gerard Esteva, ha com­pa­re­gut aquest dijous al senat en el marc de la Comissió de Cul­tura i Esport de la cam­bra alta esta­tal. El diri­gent espor­tiu ha començat la seva pre­sen­tació rei­vin­di­cant el seu dret a uti­lit­zar el català en la seva inter­venció al Senat, “com una mos­tra de res­pecte a la diver­si­tat i la cul­tura, no com un símbol de la incom­prensió entre ter­ri­to­ris”, ha mani­fes­tat Esteva. En la ponència sobre esport base i esport femení, el pre­si­dent de la UFEC ha expo­sat la situ­ació de l’esport femení a Cata­lu­nya, apro­fun­dint en l’anàlisi com­pa­ra­tiva amb la resta d’Europa, ha deta­llat les prin­ci­pals acci­ons de la UFEC per acon­se­guir la plena igual­tat en l’esport i ha pre­sen­tat els rep­tes a què s’enfron­ten els diri­gents espor­tius i les pro­pos­tes de la UFEC i les fede­ra­ci­ons per al futur més imme­diat.

Dis­cri­mi­nació sistèmica

“L’arrel de l’exclusió de les dones a la pràctica espor­tiva no es pot sepa­rar de la dis­cri­mi­nació que ha patit al llarg de la història de la nos­tra soci­e­tat”, ha mani­fes­tat Esteva. “És necessària la intro­ducció de la pers­pec­tiva de gènere en l’anàlisi de l’àmbit espor­tiu”. En aquest sen­tit, les dades són cla­ri­fi­ca­do­res. El 75% de les llicències espor­ti­ves són homes, men­tre que les dones supo­sen el 25% res­tant. Una idèntica pro­porció s’esdevé en els càrrecs dins les jun­tes direc­ti­ves de fede­ra­ci­ons.

Pro­gra­mes refe­rents de les fede­ra­ci­ons cata­la­nes

En l’àmbit espor­tiu, “hi ha casos d’èxit en l’intent de rever­tir aques­tes xifres”, ha dit Esteva. Sense anar més lluny, fede­ra­ci­ons espor­ti­ves cata­la­nes com la de fut­bol, bas­quet­bol o hand­bol tenen imple­men­tats plans d’igual­tat refe­rents; des de la UFEC, també, “lide­rem el pro­jecte euro­peu GAP Women, que té l’objec­tiu d’imple­men­tar acci­ons de gènere per incre­men­tar la par­ti­ci­pació de les dones en l’esport”, ha sen­ten­ciat.

En l’àmbit diri­gent, el pre­si­dent de la UFEC ha fet esment del pro­grama Women Exa­cu­tive Sports Edu­ca­tion (WESE), un inno­va­dor post­grau de lide­ratge espor­tiu femení amb el propòsit d’apo­de­rar les dones diri­gents del món de l’esport. Una for­mació de la Unió de Fede­ra­ci­ons amb la col·labo­ració de l’Eun­cet Busi­ness School.

Dig­ni­fi­car els diri­gents espor­tiu

“L’objec­tiu que per­se­guim, com a enti­tat, és rever­tir la desi­gual­tat de gènere que, tot i ser pre­sent en molts àmbits de la soci­e­tat, són més explícits en els espais de poder i de decisió”, ha insis­tit Esteva. Tot i això, també Esteva també ha vol­gut remar­car un altre pro­blema exis­tent a l’esport català: la falta de diri­gents. “No podem per­dre de vista que els diri­gents espor­tius, siguin dones o homes, s’enfron­ten a una pro­blemàtica històrica deri­vada de la seva con­dició de càrrec volun­tari. La poca moti­vació de les noves gene­ra­ci­ons jun­ta­ment amb que les res­pon­sa­bi­li­tats que s’han d’assu­mir són altíssi­mes, tant a nivell jurídic com econòmic i repu­ta­ci­o­nal, estan pro­vo­cant una pre­o­cu­pant falta de diri­gents”, apunta.

En aquest sen­tit, el pre­si­dent de la UFEC ha exi­git “ins­tru­ments perquè sigui moti­va­dor ser diri­gent”, com podrien ser actu­a­lit­zar les des­pe­ses de die­tes i qui­lo­me­tratge o poder apli­car a aquest grup, sense retri­bu­ci­ons en la majo­ria de casos, una reducció de l’IRPF. “El pri­mer pas cap a la igual­tat és dig­ni­fi­car els direc­tius espor­tius”, ha sen­ten­ciat Esteva.

Rei­vin­di­cació de les selec­ci­ons cata­la­nes

Fora del con­text pròpia­ment dit de la ponència, en el torn de pre­gun­tes Esteva ha apro­fi­tat per fer una rei­vin­di­cació inequívoca i sense mati­sos de les selec­ci­ons cata­la­nes. Davant de l’horitzó d’opor­tu­ni­tat que ha obert la nova llei de l’esport esta­tal, “que les selec­ci­ons cata­la­nes puguin com­pe­tir hau­ria de ser vist com una opor­tu­ni­tat per mos­trar la riquesa i diver­si­tat de l’estat, i pro­jec­tar-nos inter­na­ci­o­nal­ment”, ha reblat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)