‘Jugo com una nena!’, una exposició per reivindicar l’esport femení
El Palau Robert acull fins al 25 de setembre una mostra impulsada per la Generalitat per apoderar les noies esportistes
Alguna vegada t’han dit o has dit “jugues com una nena” com un missatge negatiu? Coneixes les cracs de l’esport femení? A la teva habitació tens pòsters d’esportistes referents de l’esport femení mundial com Alèxia Putellas?
Aquestes preguntes es fan a l’exposició que fins al 25 de setembre s’exhibeix al Palau Robert de Barcelona i que ha impulsat la Generalitat de Catalunya. El títol de la mostra ho diu tot: “Jugo com una nena!”, amb un signe d’admiració, amb orgull. Una reivindicació per lluitar contra els prejudicis i donar-li la volta al partit a favor de l’esport femení.
La mostra, que ha estat comissariada per la periodista d’esports Laia Tudel, va dirigida principalment a nens i nenes de 6 a 14 anys i està pensada per ser visitada en família o en grups. L’exposició és d’accés lliure i gratuït.
“Jugo com una nena!” és un exemple més dels projectes per potenciar l’esport femení que està impulsant el Govern, que enguany ha multiplicat per quatre els ajuts destinats a l’esport femení fins a arribar als 3 milions d’euros i que ha impulsat altres iniciatives com, per exemple, la publicació del llibre Superheroïnes de l’Esport o una exitosa fira de Nadal sobre l’esport femení. Tal com sempre assegura la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, aquesta és la legislatura de l’esport femení.
Els objectius de l’exposició són apoderar les noies, generar noves referents, donar visibilitat a l’esport femení i potenciar una pràctica de l’esport sense prejudicis ni estereotips.
La mostra es divideix en quatre àmbits. En el primer, es plantegen preguntes a les persones assistents com ara quantes dones fan esport federat a Catalunya quin és el percentatge de directives i de noies que aposten per formar-se en el Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE). A través d’interactius, es convida a respondre aquestes qüestions i s’escenifica amb una instal·lació immersiva on els i les visitants poden experimentar quins itineraris diferents tenen els nens i les nenes per practicar esport. Al final del recorregut, es demostra que són els nens els qui ho tenen més fàcil.
Una cursa d’obstacles
El segon àmbit està plantejat com una cursa d’obstacles, amb barreres. A cadascuna d’aquestes tanques es tracta un tema sobre l’esport femení: els insults i els estereotips que s’han de sentir dir les esportistes, la diferència salarial respecte als nois, la presència femenina a les institucions de l’esport o el tractament de l’esport femení als mitjans de comunicació.
El tercer àmbit, “Juga amb les cracs”, és l’espai més lúdic. Seguint les referències de tres cracs de l’esport català, les persones assistents viuen el talent de la Laia Palau, la Patrícia Ortega i la Maica García i han d’intentar emular els seus registres.
L’objectiu és crear referents i visibilitzar l’experiència d’èxit d’algunes de les nostres esportistes.
També hi ha una cabina de ràdio on poden retransmetre allò que fan els seus companys i les seves companyes. El repte és doble: ho han de fer amb llenguatge no sexista i en català.
El quart i darrer àmbit de la mostra té la forma d’una habitació d’adolescent: amb pòsters de cracs de l’esport femení català a la paret, un ordinador i una tauleta amb imatges d’esport femení català i el palmarès de l’esport català femení d’aquest segle.
Per endur-se un bon record, els i les visitants podran completar la seva experiència en un photocall on podran fer-se fotos amb les esportistes cracs que han participat en aquesta exposició, com ara la Mapi León, la Laia Palau o la Maica García.
Notícies relacionades
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024