Erasmus+ Sport, una oportunitat per a la projecció internacional de l’esport català
Més de 135 projectes amb participació d’entitats catalanes han permès millorar i innovar en el sistema esportiu del país
En un món globalitzat i hiperconnectat com el d’avui, l’esport català s’ha convertit en un actor rellevant en l’establiment d’aliances amb altres països que busquen enfortir el sector, promoure els hàbits saludables i, a la vegada, projectar internacionalment Catalunya.
Catalunya és un país esportiu i ho és en part “gràcies a aquest esperit emprenedor de les nostres entitats, de prendre la iniciativa a l’hora d’impulsar projectes que pretenen millorar el nostre sistema esportiu i, en paral·lel, tenen un impacte positiu molt important entre la ciutadania”, assegura Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física. L’esport demostra així el seu rol com a instrument de transformació i cohesió social.
L’aposta d’Esportcat-Generalitat de Catalunya per la internacionalització i l’enfortiment de l’esport del país ha trobat encaix en el programa Erasmus+ Sport. Impulsat per la Comissió Europea, cada any més d’una quinzena d’entitats catalanes de tot tipus reben finançament europeu per dur a terme projectes esportius d’èxit i pioners, com a líders o sòcies, establint sinergies arreu del continent, en àmbits com la promoció de l’activitat física i la salut, la bona governança de l’esport, les carreres duals dels esportistes, la inclusió social i la igualtat d’oportunitats o la lluita contra la violència en l’esport.
Des del 2014, any de naixement de l’Erasmus+ Sport, més de 135 projectes han estat liderats o participats per entitats catalanes. El percentatge d’èxit dels projectes que es presenten des de Catalunya i que reben finançament és molt elevat. “Això demostra la qualitat i el reconeixement de les iniciatives sorgides des de Catalunya”, afirma Anna Caula, que anima les entitats a “ser ambicioses” i apostar en el futur per noves aliances que “ajudin al creixement qualitatiu de l’esport del país i a refermar el nostre com un model esportiu de referència a Europa i al món”. En un marc d’esport circular, “ens nodrim d’experiències d’altres cultures per avançar i innovar”.
Recentment, la Comissió Europea ha fet pública la selecció de projectes seleccionats per rebre finançament europeu de la convocatòria 2023 del programa Erasmus+ Esport 2021-2027. Amb un pressupost total disponible de més de 59 milions d’euros, s’han seleccionat 320 propostes, sis de les quals liderades per entitats catalanes: 113 associacions de cooperació, 180 associacions a petita escala, 22 esdeveniments esportius europeus (inclosos 2 esdeveniments a gran escala) i 5 desenvolupament de capacitat en l’àmbit de l’esport.
El Consell Esportiu del Pla de l’Estany, la Fundació Gasol, l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), la Universitat Ramon Llull Fundació, el Club d’Escacs Llinars i la Fundació Privada Johan Cruyff han estat triades per liderar projectes que se centren en la gestió sostenible de l’esport i l’activitat física, l’impuls d’estils de vida saludables, la governança de l’esport, la inclusió de col·lectius amb capacitats diverses en l’esport o la millora de metodologies per motivar la presència dels infants en clubs. A més, també rebran ajut econòmic més entitats catalanes que participen, com a sòcies de ple dret, en altres projectes seleccionats per la Comissió Europea.
El Govern, des d’Esportcat i altres departaments com el d’Acció Exterior i Unió Europea, dona suport i acompanya les entitats en tot el procés, i col·labora en la difusió dels projectes. Així, celebra periòdicament jornades informatives sobre les novetats de cada convocatòria anual d’ajuts, assessora i fa seguiment dels projectes i participa activament en iniciatives -a través del Consell Català de l’Esport, l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) o el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat-.
6 projectes 2023 liderats per entitats catalanes
Consell Esportiu del Pla de l’Estany
Projecte REGENERA WATER SPORT ’Sustainable and Regenerative management of physical activity and practice of sport in water-areas and surrounds’
Fundació Gasol
Projecte HEAL ’Healthy Accessible Lifestyle For all’
Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC)
Projecte OD4SG 2.0 ’Open Data For Sport Governance 2.0’
Universitat Ramon Llull Fundació
Projecte JIDP ’Judo for Intellectual Disability Project’
Club d’Escacs Llinars
Projecte GAMBIT ’Improving chess trainers’ methodologies and abilities to motivate and retain children at clubs’
Fundació Privada Johan Cruyff
Projecte Streetwise14Paris24 ’Streetwise Cup for Inclusion, Paris 2024’
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024