Esport i política

Catalunya, referent mundial en la lluita contra el dopatge

Esporcat-Generalitat de Catalunya dona suport al centre per garantir la seva viabilitat

Joc net. Esport segur i salu­da­ble. Una de les xacres de l’esport és el dopatge. I és que, a part d’alte­rar el resul­tat de la com­pe­tició i ser una acti­tud contrària al joc net i als valors de l’esport, afecta direc­ta­ment a la salut de l’espor­tista. Cata­lu­nya ha estat com­pro­mesa en la lluita con­tra el dopatge i s’ha con­ver­tit en un país cap­da­van­ter.

En aquest sen­tit, compta amb un dels 30 labo­ra­to­ris d’anti­do­patge acre­di­tats al món per l’Agència Mun­dial Anti­do­patge (AMA), el Labo­ra­tori Anti­do­patge de Cata­lu­nya, situat a l’Hos­pi­tal del Mar Rese­arch Ins­ti­tute. L’any pas­sat, el Labo­ra­tori va ana­lit­zar prop de 10.000 mos­tres d’espor­tis­tes, unes dades que l’esta­blei­xen com el dotzè cen­tre amb més anàlisis anu­als.

Esport­cat-Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya dona suport econòmic al Labo­ra­tori, sense el qual el Labo­ra­tori no seria via­ble. L’acre­di­tació de l’AMA obliga al com­pli­ment d’uns alts requi­sits tècnics i de qua­li­tat que fan molt com­plexa l’acti­vi­tat dels labo­ra­to­ris, i que fan que no siguin sos­te­ni­bles sense el suport ins­ti­tu­ci­o­nal ade­quat. , El Labo­ra­tori col·labora en dife­rents àrees, com la difusió d’infor­mació rela­ci­o­nada amb la pro­tecció de la salut i la lluita con­tra el dopatge i la for­mació de pro­fes­si­o­nals en aquests camps, o en acti­vi­tats d’inves­ti­gació científica i tècnica i inno­vació tec­nològica, entre altres.

Experiència de con­trols en grans com­pe­ti­ci­ons espor­ti­ves

El Labo­ra­tori Anti­do­patge de Cata­lu­nya rep mos­tres de més de 50 països. També compta amb una àmplia experiència en el con­trol de grans esde­ve­ni­ments espor­tius, com són els Jocs Olímpics i Paralímpics de Bar­ce­lona, 1992; Jocs Pana­me­ri­cans 1991, 1995 i 2011; Jocs Medi­ter­ra­nis de Tar­ra­gona 2018, entre d’altres. Per­so­nal del Labo­ra­tori ha col·labo­rat amb els con­trols de dopatge de tots els Jocs Olímpics, de de l’any 1988.

El cen­tre també rea­litza tas­ques de recerca i d’entre­na­ment a altres labo­ra­to­ris. . En el camp de la recerca, a més de ser reco­ne­gut com a Grup de Recerca Con­so­li­dat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Uni­ver­si­ta­ris i de Recerca (AGAUR), les con­tri­bu­ci­ons científiques del Labo­ra­tori són molt valo­ra­des a nivell inter­na­ci­o­nal en el món anti­do­patge, com ho indica que per­so­nal del Labo­ra­tori formi part de dife­rents comitès d’experts de l’AMA La seva direc­tora, Dra. Rosa Ven­tura Ale­many ha estat reco­ne­guda com la quarta autora de més impacte (cator­zena en la llista mixta) en ciències anti­do­patge en un estudi bibliomètric inter­na­ci­o­nal dels últims vint anys.

El Labo­ra­tori també està acre­di­tat com a Uni­tat de Gestió del Pas­sa­port Biològic dels Espor­tis­tes, per revi­sar dades lon­gi­tu­di­nals de cada espor­tista que per­me­ten detec­tar el dopatge san­guini o el dopatge amb este­roi­des ana­bo­lit­zants..

Més informació:

Les autoritats de l’esport català visiten el Laboratori Antidopatge de Catalunya

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula i Paretas, conjuntament amb el director del Consell Català de l’Esport (CCE), Aleix Villatoro i Oliver, i el cap de la Unitat d’Esport i Salut del CCE, Dr. Daniel Brotons Cuixart, van visitar el centre.

Durant la visita, es van compartir les diferents tècniques analítiques que s’utilitzen. També es van conèixer els darrers avenços en la detecció de substàncies prohibides en l’esport, alguns dels quals liderats pel Laboratori de Catalunya, com per exemple la detecció d’agents estimulants de l’eritropoiesis a partir d’una única gota de sang seca.

Totes dues parts van tractar diversos aspectes per millorar les vies de col·laboració i per garantir que el Laboratori Antidopatge de Catalunya continuï sent uns dels més punters en la lluita contra el dopatge i en favor d’un esport net.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.