Esport i política

Esportcat promou l’esport segur amb la creació d’un protocol de protecció a infants i adolescents

Es tracta d’una eina per prevenir, detectar i actuar amb diligència per evitar la violència en l’àmbit esportiu

Laura Vilagrà: “Repensem les interaccions amb infants i adolescents perquè tinguin espais i activitats segures”

L’esport és passió, és equip, és essencial, però per sobre de tot, ha de ser esport segur. Des de l’univers Esportcat es treballa per afavorir i garantir la pràctica esportiva i de l’activitat física de manera lliure i sense agressions en tots els espais. Per això, ha creat el Protocol de protecció d’infants i adolescents davant la violència en l’àmbit esportiu, que vol assegurar que “els nostres infants i adolescents no pateixin cap mena de violència quan practiquen esport i activitat física”, assegura la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons.

Aquest document, elaborat pel Departament de la Presidència, fruit del treball d’Esportcat (mitjançant el Consell Català de l’Esport) i la Fundació Vicki Bernadet, entitat reconeguda en la matèria, amb la col·laboració d’entitats i professionals expertes de l’àmbit esportiu, recull les actuacions en diferents àmbits que s’han de dur a terme per “repensar els espais i les interaccions amb els i les infants i adolescents per aconseguir oferir entorns i activitats segures”, afegeix la consellera.

També proposa recursos i accions per la prevenció i la detecció precoç de possibles situacions de risc, i l’actuació davant aquests casos. Així mateix, defineix els circuits de la intervenció i els mecanismes de comunicació i actuació per tal de difondre’ls i posar-los a disposició de les entitats esportives i de les persones que hi treballen o hi estan vinculades.

El Protocol de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu és d’aplicació i serà accessible per a tot el personal, entitats o organismes que treballin o col·laborin en l’àmbit de l’activitat física i de l’esport i es relacionin amb infants i adolescents.

L’elaboració del Protocol respon a un context com l’esportiu, on la possibilitat de crear vincles de confiança amb els i les professionals de les activitats esportives augmenta la probabilitat que un/a infant/adolescent verbalitzi situacions de maltractaments, abusos o altres violències a persones que percep com properes i, a la vegada, en situació d’ajudar-lo. Per tant, es considera fonamental que les persones que estan a prop d’aquestes nenes, nens i adolescents sàpiguen com s’ha d’actuar davant la revelació de situacions de violències sexuals o altres formes de violències interseccionals, i també conèixer el circuit i els recursos als quals poden acudir.

En l’àmbit específic de l’esport, un dels recursos que ha ajudat a elaborar el protocol és la guia pròpia “La violència sexual a l’esport-Guia per a persones adultes: (Re)conèixer, parlar i actuar”, elaborada pel Consell Català de l’Esport, en la qual es donen pautes per a la prevenció, la detecció i l’abordatge de la violència sexual en contextos esportius, i on les entitats esportives juguen un paper clau en l’assoliment d’aquest objectiu per tal que reconeguin la incidència de la violència sexual, se’n parli i s’hi actuï. L’obra proposa actuacions tant per prevenir i detectar casos com per reaccionar-hi.

La creació del present Protocol respon també a l’obligatorietat que marca la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència en front a la violència (LOPIVI) i a la voluntat de la Generalitat de Catalunya de treballar des de la garantia de drets cap a la infància i l’adolescència.

Més informació:

Els objectius del Protocol són:

Establir les pautes d’actuació per a la prevenció, detecció i actuació en relació a situacions de violència que es puguin donar durant la realització d’activitats físico-esportives, o que siguin conegudes en aquest àmbit.

Promoure el bon tracte integral als i les infants i adolescents en l’àmbit esportiu.

Dotar al personal, entitats o organismes d’uns circuits d’intervenció àgils, i assegurar la comunicació i la notificació que permetin l’actuació amb la diligència deguda en casos de violència envers infants o adolescents, a partir de supòsits d’indicis d’aquests fets, garantint la seva protecció i dignitat, com també de les persones afectades.

Incorporar la mirada de la perspectiva de gènere en la prevenció i tractament de les situacions de violència envers infants i adolescents.

Les implantacions que haurien de fer les entitats esportives són:

Fixar el model relacional entre participants menors d’edat i el personal tècnic.

Propiciar conductes sanes i positives.

Formar l’equip professional (personal esportiu i de suport).

Disposar d’unes guies de prevenció de situacions de risc i de violència a les activitats físico-esportives i el seu entorn.

Definir les funcions del/de la Delegat/da de Protecció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.