El CT Girona s’incorpora al centre d’especial atenció a la pràctica esportiva de Salt
El Departament de la Presidència, mitjançant la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, i el Departament d’Educació, han escenificat aquest migdia la signatura del conveni amb l’Ajuntament de Salt, pel qual el Club Tennis Girona s’uneix al centre d’especial atenció a la pràctica esportiva de Salt. A més, també s’ha ratificat el conveni amb el Salt Gimnàstic Club.
L’acte ha tingut lloc a la biblioteca de l’IES Vallvera, de Salt, amb la presència de l’alcalde de Salt, Jordi Viñas; la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula; el cap de l’àrea de la coordinació i planificació escolar dels Serveis Territorials a Girona del Departament d’Educació, Xavier Vilà; la directora de l’IES Salvador Sunyer i Aimeric, Pilar Figueras, i de l’IES Vallvera, Eva Rigau; el president del Club de Tennis Girona, Carles Montañés; i la fundadora del Salt Gimnàstic Club, Montse Hugas. També hi ha assistit la representant territorial de l’Esport a Girona, Anna Julià.
La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha comentat que “la peça de l’engranatge que promou que estiguem avui aquí és el món de l’esport. Ens toca trencar una llança perquè l’esport sigui una educació de 360º i que tingui una mirada integral. A nosaltres, això ens agrada anomenar-ho com a esport circular, ja que és una roda en la qual tots ens anem retroalimentant. D’aquesta manera, des de les diferents parts que hi treballem, nodrim a un infant de diversos aprenentatges”. A més, Anna Caula ha recordat que “com a entrenadora, per a mi era molt important que la ment estigués cultivada perquè, indirectament, eren millors esportistes. Així, construïm millors persones, millors ciutadans i, conseqüentment, tindrem millors esportistes. I és que les dades també ens diuen que l’esport nodreix”.
Agraïment
Així mateix, la secretària general ha volgut “agrair la feina de tota la gent que hi ha darrere d’aquest projecte, gent que treballa molt, que hi posa els cinc sentits i que moltes vegades és anònima, però fa funcionar tot l’engranatge. Des d’Esportcat, hem intentat que hi hagi més recursos, fer que les coses passin i generar espais com aquest”.
El projecte, que ja es va iniciar la temporada passada amb l’adhesió de l’IES Salvador Sunyer i Aimeric, el mateix IES Vallvera i el Salt Gimnàstic Club, parteix de la necessitat expressada per famílies i esportistes de poder compaginar la seva carrera dual -esportiva i d’estudis reglats- en la fase d’alt rendiment, ja que necessiten moltes hores d’entrenament a la setmana.
El Club Tennis Girona és referent en l’àmbit del tennis per al desenvolupament integral dels i les esportistes, fomentant els valors del club i potenciant el talent. Actualment, té monitors/es de tennis i de pàdel, i compta amb un grup d’alt rendiment de tennis de competició amb alumnat d’entre els 10 i els 18 anys.
Així doncs, a través d’aquest conveni es farà una adaptació curricular en l’etapa d’Educació Secundària Obligatòria i de Batxillerat a l’institut Vallvera de Salt. D’aquesta manera, es permetrà als tenistes sortir a entrenar en horari lectiu durant algunes assignatures i disposar d’una figura de coordinador entre l’institut i el Club Tennis Girona, que els ajudarà a fer compatible la competició esportiva amb les necessitats educatives. El projecte també compta amb la col·laboració de la Federació Catalana de Tennis.
Per la seva banda, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha assenyalat que “des del consistori veiem amb satisfacció que el projecte es consolida i ara agafa més força en afegir-s’hi el Tennis Girona, més enllà del Salt Gimnàstic Club. Això permet que els instituts Vallvera i Salvador Sunyer siguin un referent a la comarca per adaptar els estudis a esportistes d’elit, i esperem en els propers anys poder incorporar al projecte nous clubs”.
22 centres a tot Catalunya
Les comarques gironines compten amb el precedent dels instituts dels municipis de Banyoles, que, conjuntament amb el Club Natació Banyoles, havien estat els pioners en la xarxa de centres d’especial atenció a la pràctica esportiva. Deu dels vint-i-dos centres catalans d’aquesta tipologia estan ubicats a la demarcació de Girona, la que en té més. A banda dels dos de Salt, també n’hi ha a Ribes de Freser (SES Joan Triadú-esquí), Blanes (Institut Serrallarga-vela), Puigcerdà (Institut Pere Borrell-esports d’hivern), Banyoles (Institut Josep Brugulat, Institut Pere Alsius i Torrent, Casa Nostra i Institut Pla de l’Estany-rem, piragüisme, atletisme i natació) i Ripoll (Institut Abat Oliba-ciclisme i motociclisme).