Esport i política

Berni Álvarez prioritza l’accés de les dones a l’esport i l’actualització dels equipaments

El nou Conseller d’Esports Berni Álvarez ha recalcat avui en la comissió d’Esports del Parlament de Catalunya l’orgull de ser el primer en el càrrec de nova creació i, alhora, la responsabilitat que això li suposa, en una compareixença en què ha exposat les línies mestres del seu programa, amb una nova Llei de l’Esport en l’horitzó que aixoplugui les polítiques d’actuació, la promoció de la igualtat de gènere i un nou pla de xoc d’infraestructures com a eixos bàsics. De la mateixa manera, ha fet una declaració de principis respecte del consens: “El treball en equip és imprescindible per a què l’engranatge funcioni correctament, per això treballarem colze a colze amb aquesta comissió per posar encara més en valor l’esport i l’activitat física a Catalunya com a pilars per a la cohesió social, la salut i el desenvolupament econòmic i segur que ens trobarem.” En una primera exposició generalista, Álvarez ha posat èmfasi en la necessitat de facilitar l’accés a l’esport i als càrrecs esportius de les dones, que ara representen un 27,6% de les llicències. La promoció de la igualtat de gènere en l’esport és una prioritat de la nova conselleria, amb l’objectiu de garantir que totes les dones i nenes puguin accedir a la pràctica esportiva en igualtat de condicions i ocupar llocs de responsabilitat dins de les entitats i organitzacions esportives.

Catalunya, ha recordat, és líder a l’Estat en llicències amb 687.000, amb dades del 2023, i més de 21.000 clubs. En aquest sentit i fent referència a l’esport social que es practica fora de recintes esportius i que té una gran importància, ha avançat que es farà un estudi sobre hàbits esportius.

La recepta esportiva

A més a més, ha explicat que es vol integrar l’esport al sistema sanitari a través dels centres d’atenció primària perquè els metges facin prescripció de la practica esportiva. El programa es bateja amb el nom de la recepta esportiva. “Els professionals sanitaris no només prescriuran medicaments, sinó també exercici físic com a part del tractament de diverses malalties, des de la hipertensió fins a la reducció de l’estrès i l’ansietat, com ja indiquen diversos estudis de dues universitats catalanes”, ha destacat el conseller.

Llei de l’Esport

Sigui com vulgui, el conseller advoca per establir un nou marc d’actuació elaborant una nova Llei de l’Esport que substitueixi a la que hi ha vigent des de l’any 2000. “La llei de l’Esport ja no reflecteix adequadament la realitat del sector esportiu al segle XXI. El primer pas fonamental és l’aprovació d’una nova Llei de l’Esport i l’Activitat Física que reculli mesures per a la promoció, difusió i projecció de l’esport i l’activitat física a Catalunya. Aquesta nova normativa ha de tenir en compte no només la pràctica esportiva federada, sinó també l’esport de base, el turisme esportiu, l’esport recreatiu i l’activitat física com a element essencial per a la salut i el benestar de la població”, ha traslladat davant de la Comissió del Parlament. Un altre dels propòsits quant al marc legal és un una aposta per una nova llei de mecenatge.

El tarragoní també ha admès que “ens trobem amb un dèficit d’infraestructures amb moltes construccions dels anys vuitanta i que han quedat obsoletes. Això requereix una inversió urgent per adaptar-les”. Ha avançat, seguint el fil de propostes, l’encàrrec d’un nou estudi sobre el pes econòmic de l’esport a Catalunya, ja que l’anterior és del 2013 i ha recordat que “el turisme esportiu és una de les nostres fortaleses”.

Tot seguit, el conseller ha detallat els punts concrets previstos :

1. Agilitzar els tràmits administratius: establir una col·laboració més estreta entre clubs, ajuntaments, federacions i altres agents per optimitzar els recursos. i millorar els processos administratius. “Aprofitant la creació de la nova conselleria, aprofundirem en la millora dels procediments per assolir un departament més eficient, que sigui capaç de digitalitzar i simplificar els tràmits en benefici de les entitats esportives”, ha remarcat Berni Álvarez.

2. Actualitzar les infraestructures. “Proposem un pla de xoc amb la col·laboració activa d’ajuntaments i de les Diputacions.”

3. L’Esport 360. Una aposta per les polítiques inclusives que fomentin l’accés a l’esport al llarg de tot el cicle de vida. Això contempla programes per infants, adults i persones grans, així com iniciatives que facilitin la pràctica esportiva per a persones amb discapacitat.

4. Reforçar el paper de l’esport com a motor econòmic i turístic.

5. Reconeixement i accés de les dones a l’esport.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)