Berni Álvarez anuncia un pla de xoc per infraestructures
Política esportiva. Impulsar una nova llei de l’esport, promoure l’accés de les dones a la pràctica esportiva i la integració del món sanitari a l’equació, altres eixos de la nova conselleria
El nou conseller d’Esports, Berni Álvarez, va recalcar ahir en la comissió d’Esports del Parlament de Catalunya l’orgull de ser el primer nomenat en el càrrec i, alhora, la responsabilitat que això li suposa, en una compareixença en què va exposar les línies mestres del seu programa, amb una nova llei de l’esport en l’horitzó que aixoplugui les polítiques d’actuació, la promoció de la igualtat de gènere i un nou pla de xoc d’infraestructures com a eixos bàsics. “Ens trobem amb un dèficit, amb moltes construccions dels anys vuitanta obsoletes. Això requereix una inversió urgent.” El conseller no va fer cap referència explícita a les seleccions catalanes. En el torn de paraula, la diputada de Junts Montse Ortiz li va fer una pregunta retòrica: “Ens hem de creure que un govern de vocació espanyolista promourà el reconeixement de les seleccions esportives catalanes?”
Álvarez va fer d’entrada una declaració de principis: “El treball en equip és imprescindible perquè l’engranatge funcioni correctament, per això treballarem braç a braç amb aquesta comissió i segur que ens trobarem.” Álvarez va posar èmfasi en la necessitat de facilitar l’accés a l’esport i als càrrecs esportius a les dones, que ara representen un 27,6% de les llicències. La promoció de la igualtat de gènere en l’esport és una prioritat, amb l’objectiu de garantir que totes les dones i nenes puguin accedir a la pràctica esportiva en igualtat de condicions i ocupar llocs de responsabilitat. Catalunya, va recordar, és líder a l’Estat en llicències amb 687.000, amb dades del 2023, i més de 21.000 clubs. En aquest sentit i fent referència a l’esport recreatiu que es practica fora de recintes esportius, va avançar que es farà un estudi sobre hàbits esportius.
La recepta esportiva
A més a més, va explicar que es vol integrar l’esport al sistema sanitari a través dels centres d’atenció primària perquè els metges facin prescripció. El programa es bateja amb el nom de la recepta esportiva. “Els professionals sanitaris no només prescriuran medicaments, sinó també exercici físic com a part del tractament de diverses malalties, des de la hipertensió fins a la reducció de l’estrès i l’ansietat.”
Llei de l’esport
Sigui com vulgui, va advocar per establir un nou marc d’actuació elaborant una nova llei de l’esport que substitueixi la que hi ha vigent des de l’any 2000. “La llei de l’esport ja no reflecteix adequadament la realitat del sector. El primer pas fonamental és l’aprovació d’una nova llei de l’esport i l’activitat física que tingui en compte no només la pràctica esportiva federada, sinó també l’esport de base, el turisme esportiu –en aquest sentit, es continuarà potenciant, amb esdeveniments internacionals–, l’esport recreatiu i l’activitat física com a element essencial per a la salut”, va traslladar a la comissió. Un altre dels propòsits quant al marc legal és una aposta per una nova llei de mecenatge.
A més, va avançar l’encàrrec d’un nou estudi sobre el pes econòmic de l’esport a Catalunya, ja que l’anterior és del 2013, i va proclamar: “El turisme esportiu és una de les nostres fortaleses.” Tot seguit, va detallar altres objectius, com ara agilitzar els tràmits administratius establint una col·laboració més estreta entre clubs, ajuntaments, federacions i altres agents per optimitzar els recursos, i millorar els processos administratius; l’Esport 360: una aposta per les polítiques inclusives que fomentin l’accés a l’esport al llarg de tot el cicle de vida. Això preveu programes per a infants, adults i persones grans, així com iniciatives que facilitin la pràctica esportiva per a persones amb discapacitat, i reforçar el paper de l’esport com a motor econòmic i turístic.
EL PROTAGONISTA
Publicat a
Notícies
Divendres,22 novembre 2024