La Diputació de Girona ha destinat 14,2 milions en l’últim trienni per l’activitat fisicoesportiva
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el diputat d’Esports, Jordi Masquef, han presentat aquest dimarts migdia a la sala Ferran Agulló de la corporació el balanç del servei d’Esports en el darrer trienni (2022-2024).
Quan acabi aquest exercici, la corporació haurà destinat 14.193.799,30 euros durant aquests tres últims anys a ajuntaments, entitats i associacions esportives, consells esportius, centres educatius públics i privats i associacions esportives escolars per promoure l’activitat fisicoesportiva a les comarques gironines.
El pressupost del servei d’Esports en aquest període s’ha reforçat i incrementat de forma notable, per fer front i minimitzar l’impacte negatiu que va generar la covid-19 en aquest àmbit i, especialment, per atendre les peticions i les necessitats que arriben des dels diferents punts del territori.
El president, Miquel Noguer, ha destacat que l’increment en relació amb el període 2019-2021 ha estat del 36,5 %. En aquell trienni, s’hi van destinar 10.429.910,35 euros: «Hem apostat decididament per impulsar l’activitat esportiva arreu de la demarcació tot i no tenir-ne les competències directes [corresponen a la Generalitat]. I ho fem en tots els àmbits, des d’aquells esdeveniments més petits fins als més internacionals, donant suport als esportistes de tots els nivells o contribuint a la millora i manteniment de camps de gespa artificial, pavellons o instal·lacions esportives».
En aquest sentit, ha remarcat la xifra rècord prevista per aquest 2024 (5.162.239,97 euros) davant dels 3.369.500 euros del 2019, any previ a la pandèmia. «Quan vaig arribar a la Diputació l’any 2011, l’aportació era d’uns dos milions d’euros. El salt que s’ha fet és realment molt gran».
«Fer exercici físic regular, amb bons hàbits quotidians, és imprescindible per a la millora de la salut i la qualitat de vida de les persones. Per això, hi posem tant d’èmfasi des de la Diputació», ha continuat Miquel Noguer, que ha recordat el suport que també s’ofereix a clubs que es troben a l’elit com el Girona FC, el Bàsquet Girona i l’Uni Girona, que «suposen uns 800.000 euros més aquest any».
La corporació ha reforçat també en aquests últims anys la seva aposta per l’esport femení i l’adaptat. En aquest cas, amb la creació l’any 2022 de la Taula de l’Esport Adaptat, liderada per la mateixa Diputació i que reuneix entitats, associacions i institucions d’arreu de la demarcació.
Centenars d’activitats al territori
El suport en l’àmbit esportiu es concreta en línies de subvencions de concurrència competitiva, directes o nominatives, que permeten inversions per instal·lar camps de gespa artificial, canvis de parquet o el manteniment d’instal·lacions esportives que ho requereixen; la col·laboració amb l’activitat regular (municipal, escolar, federada, de consells esportius o adaptada), i el suport en esdeveniments esportius puntuals o a esportistes gironines, alguns dels quals d’alt rendiment.
El diputat d’Esports, Jordi Masquef, ha subratllat la capacitat de la Diputació de Girona per arribar «a tot el territori»: «Són 1.677 accions de suport a l’activitat regular i la participació en 1.628 esdeveniments, ja sigui en aportacions econòmiques o en préstec de material o cessió de trofeus. Són xifres que posen de manifest el paper primordial que atorguem a l’esport com a eina de salut, d’educació i de formació, i també d’inclusió social de col·lectius desfavorits».
El servei d’Esports també treballa per ajudar a millorar la qualitat dels serveis esportius adreçats a la ciutadania. Ho fa mitjançant un pla de formació esportiva que, en els darrers tres anys, ha inclòs cinquanta-cinc accions per als diversos agents esportius locals (regidors, directius, tècnics, monitors i operaris).
Totes aquestes activitats s’organitzen en col·laboració amb entitats com els consells esportius de les comarques de Girona, la Càtedra d’Esports i Educació Física de la Universitat de Girona, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya o l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya.