Un clàssic entre dubtes
L’Uruguai, amb un mig del camp renovat, és el gran candidat en un grup en què Rússia afronta el mundial envoltada de pessimisme i en què Egipte viu pendent de Salah
L’hispanoargentí és el gran al·licient de l’Aràbia Saudita
Quan sembla que no hi pot haver res més, l’Uruguai sempre troba. L’aixeta dels futbolistes mai deixa de rajar en un país de tan sols tres milions d’habitants però amb una passió i una tradició que rarament l’empenyen a la sequera futbolística. Bicampió del món i rei del palmarès en la copa Amèrica, el conjunt celeste afronta la tretzena participació en el mundial en plena transició, però enclavat en un grup A de perfil baix, amb una Rússia que acull la copa immersa en una evident crisi futbolística, un Egipte que resa per la recuperació de la seva gran estrella, Mohamed Salah, i una Aràbia Saudita que viu una realitat allunyada del focus mediàtic.
Un entorn propici perquè l’Uruguai pugui creuar l’Atlàntic amb optimisme i mesurar el potencial del que ha de ser l’inici d’una nova era, encara amb referents de màxima vigència com Diego Godín, Luis Suárez i Edinson Cavani, però sobretot amb la irrupció d’una nova fornada de futbolistes que han modificat la fisonomia d’un país acostumat a competir des de la passió i la brega, però que ara es prepara per guanyar nitidesa en el joc, sobretot amb el sorgiment de futbolistes de bona concepció com De Arrascaeta, Torreira o Bentancur, que han donat el relleu a perfils més barroers com Arévalo Ríos o Diego Pérez. “Els joves ens estan aportant alguna cosa diferent amb la pilota que ens fa ser més equilibrats”, ha reconegut l’etern Óscar Washington Tabárez, que dirigirà la celeste per quarta vegada en un mundial amb un objectiu clar: mirar al futur però sense perdre la recepta del passat.
Una identitat eterna per als uruguaians i que és el calvari de Rússia, que arriba al seu mundial amb l’autoestima per terra, deixant males sensacions en els amistosos previs i penalitzada per absències importants com les de Kokorin (Zenit), Vasin (CSKA) o Dzhikiya (Spartak). Liderada per l’exporter Stanislav Cherchesov, mundialista com a jugador el 1994, Rússia intentarà superar el grup per primera vegada des de la dissolució de l’URSS i després d’haver treballat durant els mesos previs amb un sistema de tres centrals i carrilers .
El talentós Aleksandr Golovin i Aleksei Mirantxuk, futbolista de tres quarts de camp amb arribada al gol del Lokomotiv de Moscou, són les dues esperances d’un país amb una realitat futbolística volàtil, amb la gran actuació en l’Eurocopa del 2008 com un miratge enmig del desert, i en què costa desenvolupar talent jove. Cherchesov, a més, ha pres alguna mesura dràstica d’última hora, com ara deixar fora de concurs, aprofitant una petita lesió, Gluixakov, capità de l’Spartak i que, tot i haver rendit per sota de les seves possibilitats enguany, era un fix al mig del camp.
Egipte espera Salah
Si els faraons estan a les portes de disputar el tercer mundial de la seva història, és en gran part responsabilitat del vertiginós extrem del Liverpool, que amb 5 gols en 6 partits de classificació va liderar un equip que du el segell d’Héctor Cúper, ben organitzat defensivament, amb dos centrals robustos i forts com Ali Gabr i Ahmed Hegazy, amb el treball al mig del camp de Mohamed Elneny com a gran valor, però que sense la velocitat de Salah, que viatjarà fins a Rússia tot i estar lesionat, perd el seu factor diferencial i la seva etiqueta de possible revelació després d’haver estat subcampió de la copa d’Àfrica l’any passat.
Més incert encara és el rendiment que pot oferir l’Aràbia Saudita, un equip en què pràcticament tots els jugadors actuen en la lliga local, d’un to competitiu per sota de la mitjana, i que ha tingut diversos canvis de rumb en els últims mesos. Després de classificar el país per al seu cinquè mundial, Bert van Marwijk no va arribar a un acord amb la federació per comandar el projecte a Rússia i, després d’un pas efímer per la banqueta d’Edgardo Bauza, la responsabilitat ha recaigut en Juan Antonio Pizzi, amb molt poc marge per treballar un equip.
TALENT EMERGENT
De Arrascaeta, Torreira o Bentancur han de dotar de nitidesa el joc ‘charrúa’HORES BAIXES
Les baixes de Dzhikiya, Kokorin i Vasin penalitzen encara més les possibilitats russesEnllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024