Més futbol

El potencial de França

El portentós equip que posseeixen els ‘bleu’, subcampions d’Europa i uns dels principals candidats a guanyar la copa del món, eclipsa un grup en què Perú, Dinamarca i, amb menys opcions, Austràlia aspiren al segon lloc

Autoritzat pel tribunal federal de Suïssa que va suspendre la sanció que li impedia disputar la competició, el capità és el principal argument dels peruans

França és una de les grans can­di­da­tes a acon­se­guir aquesta copa del món. L’equip diri­git per Didier Desc­hamps és un dels com­bi­nats més por­ten­to­sos del pla­neta, amb fut­bo­lis­tes de pri­meríssim nivell en totes les posi­ci­ons, encara que col·lec­ti­va­ment no s’escapa d’uns dub­tes que haurà d’esvair durant la com­pe­tició. I és que el con­junt bleu, sub­campió en l’última Euro­copa en què va ser l’amfi­trió i va per­dre la final con­tra Por­tu­gal, no ha tin­gut un camí plàcid fins a Rússia, amb enso­pe­ga­des sona­des com l’empat con­tra Luxem­burg (83è en el rànquing de la FIFA) que li van com­pli­car la clas­si­fi­cació. No ha aca­bat d’ofe­rir, la selecció del gall, una versió con­vin­cent amb regu­la­ri­tat, però tot i això, far­cida de talent aspira a tot en el mun­dial.

Entre els dèficits mos­trats, l’equip francès peca sobre­tot de falta de clare­dat al mig del camp. Davant de rivals que se li tan­quen, ha tin­gut difi­cul­tats per cir­cu­lar, donar con­tinuïtat al joc i fer arri­bar pilo­tes als seus ata­cants en posi­ci­ons peri­llo­ses que l’acostés a gene­rar situ­a­ci­ons de gol, un aspecte al qual Desc­hamps no dona espe­ci­al­ment rellevància tenint en compte el per­fil de mig­cam­pista que s’ha endut. Els mig cen­tres que com­po­nen la nòmina bleu són Pogba, Tolisso, Kante, Matuidi, Nzonzi, tots fut­bo­lis­tes físics, potents, de des­ple­ga­ment i arri­bada, en el que és tota una decla­ració d’inten­ci­ons. De fet, Desc­hamps ha pres­cin­dit per al tor­neig de Rabiot, un mig­cam­pista amb unes carac­terísti­ques més d’asso­ci­ació que podria apor­tar aquesta cla­ri­vidència que falta tant en la sor­tida de la pilota com a camp rival.

França és, doncs, un equip que busca sen­tir-se còmode en fase defen­siva, pro­te­git amb un mig del camp rocós, sus­ten­tat al dar­rere per Varane i Umtiti a l’eix de la defensa, i que s’entrega a la ins­pi­ració dels seus homes de dalt, on Gri­ez­mann és el líder d’un atac en què l’acom­pa­nya Mbappé i en què també són impor­tants Giroud i Dembélé. Que jugui l’ariet blue o l’extrem blau­grana dependrà del plan­te­ja­ment pel qual es decanti Desc­hamps. Giroud és un punta que dona una alter­na­tiva en el joc en llarg i també és útil fixant els cen­trals per gene­rar espais a Mbappé i Gri­ez­mann; Dembélé, en canvi, és un home de banda, que dese­qui­li­bra en l’u con­tra u i la seva entrada suposa posar Gri­ez­mann de 9, amb els seus pros i con­tres; l’opció que juguin tots dos, implica que el tècnic de Baiona tre­gui un mig cen­tre, endar­re­reixi Pogba i el situï en un doble pivot, la qual cosa limita molt el fut­bol del mig­cam­pista del Uni­ted i debi­lita el mig del camp bleu.

Els rivals

El poten­cial de França és fàcil­ment per­cep­ti­ble amb la gent que s’ha que­dat fora. Ben­zema, Len­glet, Laporte, Rabiot, Kon­dog­bia, Mar­tial, Coman, Lacaz­zete, Payet i Kos­ci­elny –els dos últims per lesió– són alguns dels juga­dors que no seran a Rússia repre­sen­tant una França que se les haurà amb Perú, Dina­marca i Austràlia, selec­ci­ons davant les quals és clara­ment favo­rita. Perú i Dina­marca són els dos com­bi­nats que més pro­ble­mes li poden donar, i, a pri­ori, són els que es dis­pu­ta­ran la segona plaça del grup.

Pel que fa a l’equip sud-ame­ricà, arriba a la cita mun­di­a­lista pels núvols, després de saber que podrà comp­tar amb el capità Paolo Guer­rero. L’ariet, san­ci­o­nat per la FIFA per dopatge, un càstig rati­fi­cat i ampliat pel TAS, estava fora del mun­dial, però a última hora, l’últim dia de maig, el tri­bu­nal fede­ral de Suïssa va auto­rit­zar-lo a dis­pu­tar el tor­neig. Guer­rero, que va donar posi­tiu per un metabòlit de la cocaïna en un con­trol anti­do­patge, sem­pre va defen­sar la seva innocència argu­men­tant que hau­ria pogut inge­rir una infusió con­ta­mi­nada en un hotel. Final­ment, i després de com­plir sis mesos d’inha­bi­li­tació, la justícia suïssa va dei­xar en sus­pens la sanció a l’ídol i refe­rent de la bico­lor. Entre­nat per Ricardo Gareca, que ha conduït l’equip cap a un mun­dial 36 anys després, el com­bi­nat andí s’aferra, a més del seu capità, a homes com Flo­res, Cueva o Car­ri­llo, ata­cants molt interes­sants.

A Dina­marca, el prin­ci­pal argu­ment és Erik­sen. El mit­ja­punta és la llum de la selecció entre­nada per Age Hareide i, amb l’equip escan­di­nau, a més, s’exhi­beix com a gole­ja­dor. Amb onze gols a la fase de clas­si­fi­cació, el del Tot­ten­ham va ser clau.

Final­ment, Austràlia, diri­gida per Bert van Marwijk, relleu d’Ange Poste­co­glou, que va dimi­tir el pas­sat mes de gener després de sege­llar la clas­si­fi­cació, par­teix com el rival més feble del grup. No obs­tant, Van Marwijk ha sabut ori­en­tar altres selec­ci­ons; sense anar més lluny ell va lide­rar l’Aràbia Sau­dita a aquest mateix mun­dial, abans de dimi­tir, i al 2010 a Sud-àfrica, a la ban­queta d’Holanda, va arri­bar a una final que va per­dre con­tra la selecció espa­nyola. Ara, amb juga­dors com Leckie, Kruse o Mooy, tots a l’elit euro­pea, i amb l’incom­bus­ti­ble Cahill a la plan­ti­lla, l’objec­tiu dels aus­sies és com­pe­tir i bus­car la sor­presa.

DEPENDÈNCIA

A Dinamarca, el referent és Eriksen, autor d’11 gols en la fase de classificació

ADAPTACIÓ

Austràlia buscarà sorprendre després d’estrenar tècnic fa tres mesos
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.