Internacional

En cerca de la redempció

El Brasil, encara amb el dolorós 7-1 contra Alemanya al cap, no hauria de patir per liderar un grup en què la sòlida Suïssa parteix com a favorita per ser segona

Costa Rica, amb el mateix bloc que va sorprendre fa quatre anys, i Sèrbia, farcida de cares noves, tenen arguments suficients, però, per plantar cara als helvètics

Suïssa combina a la perfecció la veterania amb els nous talents
Sèrbia arriba a Rússia després de quedar davant d’Irlanda i Gal·les

Han pas­sat gai­rebé qua­tre anys, però al Bra­sil ningú ha pogut obli­dar encara el 7-1 que els va endos­sar Ale­ma­nya en les semi­fi­nals del pas­sat mun­dial, a Belo Hori­zonte, en la que va ser con­si­de­rada la der­rota més dolo­rosa de la història de la cana­rinha després del Mara­canaço del 1950. Per això, i mal­grat ser una de les fer­mes can­di­da­tes al títol, el Bra­sil de Tite arriba a Rússia amb els peus a terra, cons­ci­ent que una mala tarda pot enge­gar a rodar les bones sen­sa­ci­ons acu­mu­la­des els dar­rers dos anys, en què cap selecció l’ha pogut vèncer en par­tit ofi­cial. I és que aquest Bra­sil ho té tot per tor­nar a reg­nar al pla­neta fut­bol, amb un equip que recorda per estil els que es van endur els mun­di­als del 1994 i del 2002, sòlid al dar­rere, rocós al cen­tre del camp i màgic i reso­lu­tiu al davant. Tot i la baixa de dar­rera hora d’Alves, que serà subs­tituït per Danilo, la defensa del Bra­sil segueix sent tota una garan­tia, amb Alis­son sota pals, Thi­ago Silva i Mar­quin­hos en l’eix –amb Miranda com a ter­cer home– i Mar­celo per la banda esquerra. Al davant, a Tite li agrada jugar amb tres mig­cam­pis­tes més físics que tècnics, i amb arri­bada, com són Case­miro, Pau­linho i Fer­nan­dinho, els guar­da­es­pat­lles per­fec­tes per a Cou­tinho i Ney­mar, els grans talents d’aquest Bra­sil. L’extrem del PSG, de fet, aterra a Rússia amb l’opor­tu­ni­tat d’eri­gir-se en el nou rei del fut­bol mun­dial i amb l’espina del 2014, quan una dura entrada del colombià Zúñiga, en els quarts de final, el va dei­xar fora del tor­neig. I per aca­bar-ho d’ado­bar, aquest Bra­sil es pre­senta al mun­dial amb un davan­ter amb cara i ulls, Gabriel Jesús, un fet que feia massa temps que no succeïa. Amb només 21 anys, el citi­zen ja ha demos­trat ser un dels millors ata­cants del món, una arma afe­gida per a un Bra­sil que ho té tot per lle­par-se les feri­des de Belo Hori­zonte de la millor manera pos­si­ble.

Serà diver­tit

Amb el Bra­sil com a gran favo­rita per pas­sar als vui­tens com a pri­mera de grup, l’altra plaça s’intu­eix força igua­lada, tot i que apa­rent­ment Suïssa està una mica per sobre de Costa Rica i de Sèrbia. No en va, la selecció helvètica, que només ha per­dut un par­tit en els dar­rers dos anys, fa temps que està for­mada pel mateix grup de juga­dors, fet que li ha repor­tat una soli­desa molt des­ta­ca­ble. L’equip de Petko­vic, lide­rat pel nucli dur de la Suïssa que el 2009 es va fer adju­di­car el mun­dial sub-17 –Xhaka, Ricardo Rodríguez i Sefe­ro­vic– i amb Shaqiri com a gran estre­lla, com­bina a la per­fecció la vete­ra­nia dels Lichts­tei­ner, Beh­rami, Som­mer i Džemaili amb la joven­tut de grans figu­res emer­gents com són Akanji, Zaka­ria o Embolo. Tot ple­gat, i mal­grat patir a vega­des en excés per veure por­te­ria, fan que Suïssa par­teixi com a prin­ci­pal can­di­data per acom­pa­nyar el Bra­sil als vui­tens, tot i que per asso­lir-ho abans haurà de superar dos ossos.

El pri­mer serà Costa Rica, una de les grans reve­la­ci­ons del pas­sat mun­dial, i que es pre­senta a Rússia pràcti­ca­ment amb el mateix equip que va enllu­er­nar al Bra­sil. Amb Key­lor Navas i Bryan Ruiz com a grans estre­lles, el con­junt ara diri­git per Óscar Ramírez segueix basant el seu èxit en la soli­desa tàctica, apro­fi­tant la bona entesa exis­tent entre Gian­carlo González, Duarte i Acosta en l’eix, amb Gam­boa i Ovi­edo en els car­rils. El pro­blema, és clar, és que els ticos ja han per­dut l’efecte sor­presa de fa qua­tre anys, un incon­ve­ni­ent al qual cal afe­gir la manca de cre­a­ti­vi­tat en el cen­tre del camp i de pólvora al davant, la qual cosa els obliga a depen­dre massa de l’irre­gu­lar Bryan Ruiz.

És per això que Sèrbia, la quarta com­po­nent del grup, arriba a Rússia amb espe­ran­ces de superar la fase de grups, i això que no dis­puta un gran tor­neig des del 2010, en què va ser eli­mi­nada d’entrada. En aquests vuit anys de sequera abso­luta, però, Sèrbia ha anat rejo­ve­nint l’equip, fins a con­fi­gu­rar un bloc que, sense aixe­car gaire la veu, va asso­lir amb bri­llan­tor el bit­llet per a Rússia, que­dant davant d’Irlanda i de Gal·les. Com en el cas de Suïssa, Sèrbia ha sabut com­bi­nar la vete­ra­nia dels Stojko­vic, Iva­no­vic, Kola­rov i Tosic amb la saba nova apor­tada per alguns dels herois que al 2015 van vèncer el mun­dial sub-20, amb Milinko­vic-Savic al cap­da­vant. El juga­dor del Lazio, de fet, forma part del cen­tre del camp serbi, la seva millor línia, en què des­ta­quen Mili­vo­je­vic, Tadic i, sobre­tot, Matic. Amb bons argu­ments fut­bolístics per fer un bon paper, el prin­ci­pal pro­blema de Sèrbia cal situar-lo als des­pat­xos, com ho demos­tra el fet que després d’asso­lir el passi per al mun­dial la fede­ració decidís des­ti­tuir Sla­vol­jub Mus­lin, el tècnic que havia diri­git l’equip acu­sat, entre d’altres motius, de no fer jugar Milinko­vic-Savic. El lloc va ser per a un dels seus aju­dants, Mla­den Krs­ta­jic, un entre­na­dor inex­pert i, per tant, tot un meló per obrir, un canvi de rumb que a Sèrbia espe­ren que no afecti el bon fun­ci­o­na­ment d’un equip cada vegada més sòlid.

EQUILIBRI

El Brasil és un equip sòlid i físic al darrere i màgic al davant, amb Neymar de líder

ENCORBATADA

Costa Rica depèn massa de les aturades de Navas i de la clarividència de Bryan Ruiz

Sèrbia i la travessia del desert

Una victòria i cinc derrotes en dues participacions. Aquest és el tristíssim bagatge de Sèrbia en els grans tornejos en els darrers 18 anys, en què s’ha quedat fora de dos mundials (Corea i Japó i Brasil) i de quatre Eurocopes. És per això que a Sèrbia s’han pres la cita de Rússia com una excel·lent oportunitat per tornar a treure el cap, i més després de la seva gran fase de classificació. I l’esperança és que en la selecció ja comencen a despuntar alguns dels joves talents que el 2015 van aconseguir el mundial sub-20, com el grup que el 1987, sota la bandera de Iugoslàvia, va guanyar el mundial sub-21, per després, a Itàlia 90, arribar fins als quarts de final, en què la va eliminar l’Argentina de Maradona, i en els penals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.