Internacional

Talent per al talent

El tècnic balaguerí Robert Martínez ha aconseguit millorar el rendiment col·lectiu de Bèlgica, un dels combinats amb més qualitat tècnica de tot el món

Bèlgica va fitxar Robert després d’organitzar un càsting mundial

Estiu del 2016. Marc Wil­mots, selec­ci­o­na­dor de Bèlgica des del 2012, anun­cia que aban­dona el càrrec, en no pas­sar dels quarts de l’Euro­copa de França. La decisió dei­xava sense entre­na­dor una de les plan­ti­lles amb més talent del fut­bol inter­na­ci­o­nal, amb peces com Hazard, De Bruyne, Cour­tois i Lukaku. Arran d’aquesta situ­ació, i amb el mun­dial de Rússia entre cella i cella, la fede­ració belga pren una decisió força con­tro­ver­tida. En comp­tes d’anar temp­te­jant pos­si­bles can­di­dats, opta per posar un anunci al seu web, amb un seguit de requi­sits, perquè siguin els interes­sats els que es postu­lin per fer-se càrrec de la ban­queta dels dia­bles ver­mells. I és clar, l’allau de peti­ci­ons va ser bru­tal, amb més de qua­ranta can­di­da­tu­res seri­o­ses, i amb noms il·lus­tres com els de Mar­celo Lippi, Lau­rent Blanc o Rudi Gar­cia. Final­ment, i con­tra tot pronòstic, l’esco­llit va ser el català Robert Martínez, que tot i no tenir experiència en el fut­bol belga, enca­de­nava nou tem­po­ra­des d’èxit a Angla­terra, on havia coin­ci­dit, a més, amb juga­dors de la selecció com Lukaku o Kevin Mira­llas. “Tot­hom amb qui he par­lat a Angla­terra m’ha dit el mateix d’ell: tre­ba­lla dur i és un inno­va­dor”, va afir­mar el dia de la seva pre­sen­tació Chris van Puy­velde, direc­tor espor­tiu de Bèlgica, en ser qüesti­o­nat sobre quin havia estat el motiu prin­ci­pal pel qual s’havia deci­dit pel tècnic de Bala­guer. “El més difícil és vèncer quan tot­hom esperi que ho facis. Un dels meus objec­tius és crear una men­ta­li­tat gua­nya­dora en el grup i no estar con­di­ci­o­nat pel que tot­hom pugui dir de Bèlgica”, va dir, per la seva part, Robert Martínez, que després d’un inici dece­be­dor, en què Espa­nya, en un amistós, va der­ro­tar el seu equip per 0-2, va començar a implan­tar el seu tarannà fut­bolístic, a poc a poc, cons­ci­ent que amb aque­lla matèria pri­mera era difícil fra­cas­sar. “Robert Martínez té una idea de joc molt defi­nida i tota la capa­ci­tat del món per implan­tar-la amb bons resul­tats allà on vagi, i sense obli­dar on es troba en cada moment. En el Swan­sea va anar a poc a poc, ja que l’estil anglès hi estava molt arre­lat, però va aca­bar jugant amb un 4-3-3, amb la pos­sessió i la inten­si­tat com a ele­ments clau, i asso­lint èxits”, recorda Andrea Orlandi, juga­dor que va coin­ci­dir amb l’entre­na­dor en el Swan­sea. “És un estudiós de les estadísti­ques. Recordo que donava molta importància al nom­bre de pas­sa­des bones que havíem fet en cada par­tit, a la pos­sessió, a les pèrdues... En un fut­bol on només es miren les recu­pe­ra­ci­ons, els tack­les o els córners”, afe­geix l’exju­ga­dor, entre d’altres clubs, del Barça B.

Només cinc dies després de la des­feta con­tra Espa­nya, Bèlgica va ence­tar la fase de clas­si­fi­cació per al mun­dial amb un 0-3 con­tra Xipre que va anar seguit d’un 4-0 a Bòsnia i d’un 0-6 a Gibral­tar, un inici espec­ta­cu­lar que no va tenir atu­ra­dor, fins al punt que els dia­bles ver­mells van asso­lir el bit­llet per a Rússia amb 28 punts de 30 pos­si­bles, i amb una mit­jana de 4,3 gols a favor per par­tit i de només 0,6 en con­tra. I és clar, com era d’espe­rar, Robert Martínez no es va que­dar quiet repe­tint allò que havia imple­men­tat Wil­mots, sinó que no va parar de donar vol­tes a la manera d’explo­tar la gran vir­tut de Bèlgica, la qua­li­tat dels seus mit­ja­pun­tes, i de mini­mit­zar el seu punt més feble, la faci­li­tat amb què l’equip es par­tia en dos. I la solució va ser apos­tar per un canvi de dibuix, amb tres cen­trals, seguint la moda que havia ini­ciat Conte en la Juve i després en el Chel­sea. “És un estudiós de tot el que fan els altres tècnics, així que no m’estra­nya que adaptés el sis­tema de tres cen­trals de Conte que aquest any, per exem­ple, també ha usat en oca­si­ons Guar­di­ola. Robert, com Pep, no ho fa per enfor­tir defen­si­va­ment l’equip, sinó per tenir més sor­tida de pilota, per mini­mit­zar espais i per pro­te­gir els mit­ja­pun­tes”, afirma Orlandi.

Fidel als seus prin­ci­pis

Entre l’espec­ta­cu­lar llista de noms que figu­ren en la con­vo­catòria de Robert Martínez per a la copa del món des­taca una absència, la de Radja Naing­go­lan, que després d’estar-se pràcti­ca­ment un any sense ser citat pel tècnic bala­guerí, va rea­parèixer el pas­sat mes de març en un amistós, con­tra l’Aràbia Sau­dita, que a Bèlgica es va enten­dre com el retorn d’una peça clau en temps pretèrits. Robert, però, no ho va veure així, i a l’hora de la veri­tat, i mal­grat les pres­si­ons de l’opinió pública belga, no ho va dub­tar i va dei­xar el mig­cam­pista del Roma a casa. “És un exem­ple per­fecte de la seva manera d’actuar. Té una gran per­so­na­li­tat, una manera d’enten­dre les coses, així que una vegada va deci­dir que Naing­go­lan li faria més nosa que ser­vei el va dei­xar fora del mun­dial, peti qui peti”, emfa­titza Andrea Orlandi, que entre les mol­tes vir­tuts de Robert Martínez des­taca la gran capa­ci­tat per for­mar grups de tre­ball, un dels secrets de l’èxit del pre­pa­ra­dor nas­cut a Bala­guer. “El seu equip tècnic és sagrat per a ell, i una prova evi­dent és que segueix man­te­nint pràcti­ca­ment el mateix grup de tre­ball de quan estava en el Swan­sea. El seu segon, Gra­ham Jones, aporta la mala llet i la duresa en els entre­na­ments. Ber­gara, el pre­pa­ra­dor de por­ters, és boníssim en la seva feina, així com també l’equip de fisi­o­teràpia. I després, és clar, no cal obli­dar que Robert hi va afe­gir la figura de Thi­erry Henry, tot un refe­rent per als juga­dors de Bèlgica.”

Poc menys de dos anys després que Robert Martínez guanyés el càsting per diri­gir Bèlgica, els dia­bles ver­mells debu­ta­ran avui en el mun­dial, un pri­mer par­tit ideal per pal­par de pri­mera mà si el tècnic català ha estat capaç de fer punta a una de les millors gene­ra­ci­ons de la història del fut­bol belga. No serà fàcil, però quan al talent li sumes talent els resul­tats acos­tu­men a ser satis­fac­to­ris.

LES FRASES

Robert Martínez té una idea de joc molt definida i tota la capacitat del món per implantar-la amb bons resultats allà on vagi
És un estudiós de les estadístiques. Donava molta importància al nombre de passades bones que havíem fet, a la possessió...
El cas de Nainggolan és un exemple perfecte de la gran personalitat que té Robert
Andrea Orlandi
exjugador del swansea

Un tècnic forjat a les banquetes del futbol anglès

Robert Martínez es va fer un nom com a tècnic en la seva primera experiència, en el Swansea, club que va agafar el febrer del 2007, com a jugador entrenador, i al qual va ascendir a la Premiership. D’allà va marxar al Wigan, on, com a Gal·les, va deixar una empremta inesborrable, ja que va ser el tècnic que va assolir el primer títol de la història dels latics, la FA Cup, tot i que després de tres cursos aconseguint la permanència, finalment no va poder fer res per evitar el descens. Havia acabat un cicle, i Robert Martínez en va obrir un altre, a l’Everton, on va assolir un bitllet per a l’Europa League en el seu primer curs. En les dues següents temporades, però, els toffies no van superar la zona mitjana, fet que va provocar que el tècnic de Balaguer fos acomiadat. Després de nou anys forjant-se a les banquetes del futbol anglès, el 2016 Robert Martínez va decidir fer un canvi de rumb i postular-se com a tècnic de Bèlgica, un repte majúscul per continuar creixent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)