Problemes en el paradís
En la primera jornada, Alemanya, Brasil i Espanya punxen, i França, que sí que guanya, ho fa ‘in extremis’ i amb moltes dificultats
El combinat ‘albiceleste’, amb Messi al capdavant, tampoc ofereix una versió convincent
“A Rússia no volem que ens passi com a Espanya o Itàlia, que van haver de tornar aviat cap a casa com a campions del món.” Rumb al mundial, Joachim Löw havia repetit aquest discurs recurrentment. Al campió tothom l’espera, i porta, a més, un punt més de pressió a les espatlles, per la responsabilitat que implica defensar el tron, i ja és habitual veure com acaba fent les maletes més d’hora del previst. Com explicava Löw, va passar-li a Espanya fa quatre anys i a Itàlia al 2010, que no van passar de la fase de grups, però també al Brasil al 2006, en què va caure als quarts de final, i també a França al 2002, que tampoc no va passar de la primera fasei va acabant última al seu grup. És una obvietat, provada a més, que el favoritisme no aporta res, i això mateix s’està palesant en aquest mundial en què una jornada després, Suècia, Sèrbia i Iran lideren els grups on hi ha Alemanya, Brasil i Espanya, tres de les quatre seleccions que van encetar el torneig amb l’etiqueta de grans candidates i que van punxar en la seva estrena. “Estem decebuts. Hem d’aprendre la lliçó i fer-ho millor en els següents partits”, es resignava diumenge Löw, després que el seu equip protagonitzés exactament l’inici que volia evitar.
I és que la derrota d’Alemanya davant de Mèxic va representar la primera gran sorpresa. “No hem jugat com acostumem”, va simplificar Löw després d’un matx en què el conjunt asteca va fulminar la mannschaft a còpia de contraatacs, mal neutralitzats pels alemanys, que tampoc no van ser clarividents amb la pilota. “La decepció és gegantina. Volíem demostrar que es podia comptar amb nosaltres i no ho hem aconseguit”, va assegurar Marco Reus. “Ara el que hem de fer és guanyar el següent. Aquestes coses poden passar, però ara ens hem d’aixecar”, va indicar Timo Werner. “Tenim experiència i ens sobreposarem. És difícil perdre el primer partit però segur que guanyem el segon, no ens apartarem del nostre camí”, va cloure Löw. El proper partit d’Alemanya és dissabte contra Suècia.
Tampoc el Brasil no va aconseguir la victòria en el debut, va empatar amb Suïssa. Un inici fulgurant amb un golàs de Coutinho va donar pas a un episodi de futbol molt més pla, en què Neymar, molt espès i desencertat, va posar de manifest que encara li falta rodatge per estar afinat, i que va acabar amb la igualada dels helvètics a la sortida d’un córner. “No sé per què hem abaixat el nivell”, va dir Tite. “Pot ser l’ansietat, el nerviosisme de l’estrena, no em sembla una qüestió de relaxació ni complaença”, va completar el seleccionador del combinat verde amarelo que se les haurà divendres amb Costa Rica.
Diferències
Espanya va ser la tercera gran selecció que no va guanyar, però la imatge que va oferir va ser molt diferent. L’equip, dissenyat per Julen Lopetegui i ara dirigit per Fernando Hierro, va marcar-li tres gols a Portugal, la vigent campiona d’Europa, un conjunt que destaca per la seva solidesa defensiva, i els tres que va encaixar van ser un de penal, un altre després d’una pífia descomunal i impròpia de De Gea – que ha fet parlar i ha obert debat a la porteria– i un últim de falta directa. El combinat estatal va fer una bona actuació, exhibint identitat i amb moments de domini important. “Ens hem de quedar amb el joc que hem desplegat. Marxem amb bones sensacions”, va asseverar Hierro. “Dona gust un equip amb aquest compromís, amb aquest orgull i aquesta personalitat. És un equip madur, que no dubta i que sap a què juga”, va afegir l’entrenador.
D’aquesta manera, només una de les quatre favorites va sumar els tres punts: França. Tot i això, l’equip dirigit per Didier Deschamps va deixar dubtes, ja que va imposar-se a Austràlia, la ventafocs del seu grup, amb un gol al minut 80, en un matx en què va manifestar problemes per generar davant rivals que se li tanquen i que va acabar amb Griezmann substituït al minut 70. “Un mundial és un mundial i aquí tots els partits són difícils, tot i això podem fer-ho millor i hem de fer-ho millor”, va explicar Deschamps.
Pressió a l’‘albiceleste’
Tot i no estar en la terna principal, l’Argentina, capitanejada per Messi, és una de les aspirants al títol, i el seu inici també ha estat tortuós amb un empat contra Islàndia. El conjunt islandès es va atrinxerar a prop de la seva àrea i el conjunt dirigit per Jorge Sampaoli no va saber desxifrar l’escenari en cap moment, amb un penal de Messi fallat inclòs. La grisa imatge mostrada com a col·lectiu ha propiciat que les crítiques al país sud-americà s’hagin succeït en els darrers dies Sampaoli n’ha estat el blanc principal. Una de les més ferotges i sonades ha estat la de Diego Armando Maradona: “Crec que l’Argentina jugant així... Sampaoli no pot tornar al país, és una vergonya”, va arribar a assegurar el mite argentí. La pressió és màxima per a l’albiceleste, que dijous s’enfronta a Croàcia, el rival més fort del seu grup, i un resultat advers deixaria molt compromesa la seva participació en la competició.