Memòries d’Àsia
Fa 16 anys, a Corea del Sud i al Japó, el Senegal va escriure una de les pàgines més boniques de la història arribant als quarts en la seva primera participació en un mundial
31 de maig del 2002. El World Cup Stadium de Seül és l’escenari del partit inaugural del mundial que organitzen conjuntament Corea del Sud i el Japó, un duel en què s’enfronten la vigent campiona, la temible França de Zidane, Henry, Trezeguet i companyia, i una de les teòriques ventafocs del torneig, el Senegal, excolònia francesa, que participa per primer cop en una copa del món. I, com va succeir el 1990, quan el Camerun de Roger Milla va vèncer l’Argentina de Maradona, els lleons de Teranga van causar sensació i, gràcies a un solitari gol de Bouba Diop, es van imposar a França i van encetar un dels relats més meravellosos de la història dels mundials. “Sabíem que tot el món estaria pendent de nosaltres, així que no podíem desaprofitar una ocasió única com aquesta”, va afirmar després del duel El Hadji Diouf, una de les estrelles d’aquella selecció, que no trigaria gaire a guanyar-se les simpaties de tot el planeta.
Per entendre el miracle senegalès del 2002, cal retrocedir dos anys en el temps, quan la federació va decidir apostar pel tècnic francès Bruno Metsu –que passaria a anomenar-se Abdu Karim en convertir-se a l’islam–, un entrenador que, en comptes d’apostar per la disciplina i la mà de ferro per dirigir els díscols jugadors africans, va imposar l’alegria, el futbol ofensiu i l’estímul del talent com a línies mestres, un canvi de rumb que va transformar els lleons de Teranga, ja que en aquell grup de jugadors predominava la qualitat, amb futbolistes com Salif Diao, Fadiga, Diouf i Camara. I així va ser com el Senegal, contra tot pronòstic, va assolir un bitllet per al mundial del 2002 en superar en la fase de classificació potències com el Marroc i Egipte. I és clar, assolit el miracle, havia arribat l’hora d’aprofitar l’experiència per fer història, que no s’acabaria amb la llegendària victòria contra França. En la segona jornada, els de Metsu es van enfrontar amb Dinamarca, un conjunt sòlid i experimentat, que acabaria liderant el grup, amb jugadors com Sörensen, Grönkjaer, Gravesen i Tomasson. Els escandinaus, a més, es van avançar amb un gol de penal, però el Senegal va treure l’orgull i va empatar a l’inici del segon temps, en una gran acció personal de Fadiga que va finalitzar Diao i que va mantenir el somni intacte. I encara hi faltava la cirera: l’històric partit contra l’Uruguai de Recoba, Darío Silva i Forlán, un duel en què el Senegal, amb el seu futbol descaradament ofensiu, va ser capaç d’avançar-se 3-0, i després, amb la reacció dels charrúas, que van aconseguir fer pujar el 3-3 al marcador, va aguantar un empat que li va valdre el bitllet per als vuitens i que va deixar fora del torneig el mateix Uruguai i França.
A les portes de la glòria
“Això no s’ha acabat aquí. El Senegal trencarà més pronòstics. Volem escriure una bonica història del futbol africà”, va afirmar després del partit Bruno Metsu, el pare del miracle, conscient que els seus jugadors tenien el nivell necessari per plantar cara a la Suècia de Larsson i d’Ibrahimovic, el seu rival en els vuitens, que en la fase de grups havia quedat per sobre d’Anglaterra i de l’Argentina. Amb les importants baixes per sanció de Fadiga i de Diao, Metsu va apostar d’entrada per un joc més contemplatiu, una estratègia que li va sortir malament, ja que tot just començar Larsson va fer l’1-0. El Senegal, però, encara no havia dit l’última paraula i, després que Camara marqués l’1-1, va aconseguir dominar el matx, tot i que el desencert en els metres finals va dur el partit a la pròrroga. I va ser en el temps afegit que el somni es va fer realitat, en un cop de taló màgic de Thiaw per a Camara, que va fer l’aleshores vigent gol d’or, que classificava el Senegal per als quarts de final i igualava la fita del Camerun el 1990, quan els lleons indomables van situar una selecció africana entre les vuit millors del món per primera vegada. El Senegal, doncs, estava a punt d’escriure el seu nom amb lletres daurades en la història dels mundials, i més veient com el cúmul de sorpreses del torneig l’havia emparellat amb Turquia, una altra selecció que mai havia arribat tan lluny. Malauradament, els africans van disputar contra els otomans el seu pitjor partit en la competició. Es van mostrar cansats físicament, i això va provocar que Turquia tingués el control i les millors ocasions. El Senegal, però, va ser capaç d’aguantar el 0-0 fins a la pròrroga, moment en què de nou va entrar en joc el gol d’or. I en aquella ocasió la diana decisiva la va marcar el turc Mansiz, que va posar el punt final a una de les pàgines més meravelloses de la història dels mundials.
Ara, 16 anys després, el Senegal està a punt de debutar en el segon mundial de la seva història i, com no podia ser d’una altra manera, ho fa amb un dels components dels lleons de Teranga del 2002 al capdavant, Aliou Cissé, ni més ni menys que el gran capità d’aquell equip, que ha mirat de transmetre als seus pupils l’esperit alegre i desenfadat del grup que a Corea del Sud i al Japó va fer somiar tot un continent.
COP D’EFECTE
En la fase de grups, el Senegal va quedar per sobre de França i de l’UruguaiMÉS HISTÒRIA
En els vuitens, els africans van eliminar Suècia gràcies a un gol d’or en la pròrrogaEL FINAL
Els de Metsu, tocats físicament, van caure en els quarts contra TurquiaLa copa d’Àfrica va ser l’avantsala
El combinat senegalès del malaguanyat Bruno Metsu, que va morir el 2013 després d’una llarga malaltia, va avançar el que podria fer en el mundial del 2002 en la copa d’Àfrica prèvia, una competició en què els lleons de Teranga ni tan sols eren favorits. El Senegal, però, es va imposar en el seu grup, per sobre d’Egipte, Tunísia i Zàmbia, i després va eliminar el Congo en els quarts (2-0). La gran prova de foc, però, va arribar en les semifinals, en què el conjunt de Metsu es va enfrontar amb Nigèria, la selecció que els havia eliminat en la darrera copa d’Àfrica, i que aquells dies tenia en plantilla futbolistes del nivell de Finidi, Kanu, West i Aghahowa. Després que el Senegal s’avancés amb un gol de Diop, Aghahowa, com ja havia fet dos anys abans, va empatar poc abans del final i va enviar el partit a la pròrroga. En aquesta ocasió, però, el tercer gol del duel el va fer el senegalès Diao, que va classificar els de Metsu per a la gran final. I el rival va ser el temible Camerun d’Eto’o, Geremi i Songo’o, que va ser superior. Tot i així, el Senegal va aguantar el 0-0 i va forçar la tanda de penals (3-2), en què va caure per culpa de les errades de Faye, Diouf i Aliou Cissé, curiosament l’actual seleccionador.
Notícies relacionades
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024