Internacional

Memòries d’Àsia

Fa 16 anys, a Corea del Sud i al Japó, el Senegal va escriure una de les pàgines més boniques de la història arribant als quarts en la seva primera participació en un mundial

31 de maig del 2002. El World Cup Sta­dium de Seül és l’esce­nari del par­tit inau­gu­ral del mun­dial que orga­nit­zen con­jun­ta­ment Corea del Sud i el Japó, un duel en què s’enfron­ten la vigent cam­pi­ona, la temi­ble França de Zidane, Henry, Tre­ze­guet i com­pa­nyia, i una de les teòriques ven­ta­focs del tor­neig, el Sene­gal, excolònia fran­cesa, que par­ti­cipa per pri­mer cop en una copa del món. I, com va suc­ceir el 1990, quan el Came­run de Roger Milla va vèncer l’Argen­tina de Mara­dona, els lle­ons de Teranga van cau­sar sen­sació i, gràcies a un soli­tari gol de Bouba Diop, es van impo­sar a França i van ence­tar un dels relats més mera­ve­llo­sos de la història dels mun­di­als. “Sabíem que tot el món esta­ria pen­dent de nosal­tres, així que no podíem des­a­pro­fi­tar una ocasió única com aquesta”, va afir­mar després del duel El Hadji Diouf, una de les estre­lles d’aque­lla selecció, que no tri­ga­ria gaire a gua­nyar-se les sim­pa­ties de tot el pla­neta.

Per enten­dre el mira­cle sene­galès del 2002, cal retro­ce­dir dos anys en el temps, quan la fede­ració va deci­dir apos­tar pel tècnic francès Bruno Metsu –que pas­sa­ria a ano­me­nar-se Abdu Karim en con­ver­tir-se a l’islam–, un entre­na­dor que, en comp­tes d’apos­tar per la dis­ci­plina i la mà de ferro per diri­gir els díscols juga­dors afri­cans, va impo­sar l’ale­gria, el fut­bol ofen­siu i l’estímul del talent com a línies mes­tres, un canvi de rumb que va trans­for­mar els lle­ons de Teranga, ja que en aquell grup de juga­dors pre­do­mi­nava la qua­li­tat, amb fut­bo­lis­tes com Salif Diao, Fadiga, Diouf i Camara. I així va ser com el Sene­gal, con­tra tot pronòstic, va asso­lir un bit­llet per al mun­dial del 2002 en superar en la fase de clas­si­fi­cació potències com el Mar­roc i Egipte. I és clar, asso­lit el mira­cle, havia arri­bat l’hora d’apro­fi­tar l’experiència per fer història, que no s’aca­ba­ria amb la lle­gendària victòria con­tra França. En la segona jor­nada, els de Metsu es van enfron­tar amb Dina­marca, un con­junt sòlid i expe­ri­men­tat, que aca­ba­ria lide­rant el grup, amb juga­dors com Sören­sen, Grönkjaer, Gra­ve­sen i Tomas­son. Els escan­di­naus, a més, es van avançar amb un gol de penal, però el Sene­gal va treure l’orgull i va empa­tar a l’inici del segon temps, en una gran acció per­so­nal de Fadiga que va fina­lit­zar Diao i que va man­te­nir el somni intacte. I encara hi fal­tava la cirera: l’històric par­tit con­tra l’Uru­guai de Recoba, Darío Silva i Forlán, un duel en què el Sene­gal, amb el seu fut­bol des­ca­ra­da­ment ofen­siu, va ser capaç d’avançar-se 3-0, i després, amb la reacció dels charrúas, que van acon­se­guir fer pujar el 3-3 al mar­ca­dor, va aguan­tar un empat que li va val­dre el bit­llet per als vui­tens i que va dei­xar fora del tor­neig el mateix Uru­guai i França.

A les por­tes de la glòria

“Això no s’ha aca­bat aquí. El Sene­gal tren­carà més pronòstics. Volem escriure una bonica història del fut­bol africà”, va afir­mar després del par­tit Bruno Metsu, el pare del mira­cle, cons­ci­ent que els seus juga­dors tenien el nivell neces­sari per plan­tar cara a la Suècia de Lars­son i d’Ibra­hi­mo­vic, el seu rival en els vui­tens, que en la fase de grups havia que­dat per sobre d’Angla­terra i de l’Argen­tina. Amb les impor­tants bai­xes per sanció de Fadiga i de Diao, Metsu va apos­tar d’entrada per un joc més con­tem­pla­tiu, una estratègia que li va sor­tir mala­ment, ja que tot just començar Lars­son va fer l’1-0. El Sene­gal, però, encara no havia dit l’última paraula i, després que Camara marqués l’1-1, va acon­se­guir domi­nar el matx, tot i que el des­en­cert en els metres finals va dur el par­tit a la pròrroga. I va ser en el temps afe­git que el somni es va fer rea­li­tat, en un cop de taló màgic de Thiaw per a Camara, que va fer l’ales­ho­res vigent gol d’or, que clas­si­fi­cava el Sene­gal per als quarts de final i igua­lava la fita del Came­run el 1990, quan els lle­ons indo­ma­bles van situar una selecció afri­cana entre les vuit millors del món per pri­mera vegada. El Sene­gal, doncs, estava a punt d’escriure el seu nom amb lle­tres dau­ra­des en la història dels mun­di­als, i més veient com el cúmul de sor­pre­ses del tor­neig l’havia empa­re­llat amb Tur­quia, una altra selecció que mai havia arri­bat tan lluny. Malau­ra­da­ment, els afri­cans van dis­pu­tar con­tra els oto­mans el seu pit­jor par­tit en la com­pe­tició. Es van mos­trar can­sats física­ment, i això va pro­vo­car que Tur­quia tingués el con­trol i les millors oca­si­ons. El Sene­gal, però, va ser capaç d’aguan­tar el 0-0 fins a la pròrroga, moment en què de nou va entrar en joc el gol d’or. I en aque­lla ocasió la diana deci­siva la va mar­car el turc Man­siz, que va posar el punt final a una de les pàgines més mera­ve­llo­ses de la història dels mun­di­als.

Ara, 16 anys després, el Sene­gal està a punt de debu­tar en el segon mun­dial de la seva història i, com no podia ser d’una altra manera, ho fa amb un dels com­po­nents dels lle­ons de Teranga del 2002 al cap­da­vant, Aliou Cissé, ni més ni menys que el gran capità d’aquell equip, que ha mirat de trans­me­tre als seus pupils l’espe­rit ale­gre i desen­fa­dat del grup que a Corea del Sud i al Japó va fer somiar tot un con­ti­nent.

COP D’EFECTE

En la fase de grups, el Senegal va quedar per sobre de França i de l’Uruguai

MÉS HISTÒRIA

En els vuitens, els africans van eliminar Suècia gràcies a un gol d’or en la pròrroga

EL FINAL

Els de Metsu, tocats físicament, van caure en els quarts contra Turquia

La copa d’Àfrica va ser l’avantsala

El combinat senegalès del malaguanyat Bruno Metsu, que va morir el 2013 després d’una llarga malaltia, va avançar el que podria fer en el mundial del 2002 en la copa d’Àfrica prèvia, una competició en què els lleons de Teranga ni tan sols eren favorits. El Senegal, però, es va imposar en el seu grup, per sobre d’Egipte, Tunísia i Zàmbia, i després va eliminar el Congo en els quarts (2-0). La gran prova de foc, però, va arribar en les semifinals, en què el conjunt de Metsu es va enfrontar amb Nigèria, la selecció que els havia eliminat en la darrera copa d’Àfrica, i que aquells dies tenia en plantilla futbolistes del nivell de Finidi, Kanu, West i Aghahowa. Després que el Senegal s’avancés amb un gol de Diop, Aghahowa, com ja havia fet dos anys abans, va empatar poc abans del final i va enviar el partit a la pròrroga. En aquesta ocasió, però, el tercer gol del duel el va fer el senegalès Diao, que va classificar els de Metsu per a la gran final. I el rival va ser el temible Camerun d’Eto’o, Geremi i Songo’o, que va ser superior. Tot i així, el Senegal va aguantar el 0-0 i va forçar la tanda de penals (3-2), en què va caure per culpa de les errades de Faye, Diouf i Aliou Cissé, curiosament l’actual seleccionador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)