Internacional

Els estius de Txérixev

L’extrem, nascut a Rússia però criat a Espanya, torna a gaudir de la terra on de petit passava llargues jornades estivals pescant al riu Okà, afluent del Volga

La Rússia de Denís Txérixev (Nijni Nóvgo­rod, 1990) és com un amor d’estiu, gra­ti­fi­cant però fugaç, quasi com una illa en la rutina diària. Ha estat així tota la vida, no només ara que la llum del mun­dial li banya el ros­tre. Hi va haver una època en què el mateix sol que ara apa­reix precoç, a les tres de la mati­nada, que quasi no arriba a ama­gar-se en la nit, també el des­vet­llava. Era senyal de calma, de vacan­ces. Un poble d’onze cases a tocar de Nijni Nóvgo­rod, dues canyes de pes­car i la com­pa­nyia de Niko­lai, que avui voreja els 80 anys. “Es lle­vava a les qua­tre de la mati­nada i li encan­tava anar a pes­car al riu Okà, un aflu­ent del Volga. És un dels millors records de la seva infan­tesa. Era la seva calma”, con­fessa Dimi­tri, exfut­bo­lista de l’Spor­ting de Gijón entre d’altres i cul­pa­ble que el seu fill, avui por­tada dels grans dia­ris rus­sos, sigui un espec­tre difícil de reconèixer en l’ina­bas­ta­ble gegant eslau, algú amb les fac­ci­ons inne­ga­bles dels seus orígens però criat en la cul­tura medi­terrània. “Sem­pre hem inten­tat que fos molt cons­ci­ent d’on ve, però òbvi­a­ment podem dir que és més espa­nyol que rus”, admet Dimi­tri.

Els que tenen la sort de domi­nar els dos idi­o­mes coin­ci­dei­xen que Denís té un grau més de fluïdesa en cas­tellà que en rus. I de fet, hi va haver un dia en què la seva pri­o­ri­tat va ser la selecció espa­nyola. Però com en la vida, els camins del fut­bol no sem­pre són visi­bles i a Txérixev el van aca­bar con­duint a l’ori­gen de tot, a una Rússia que de nou li ser­veix per tren­car la quo­ti­di­a­ni­tat, com quan s’asseia a la vora d’un llac a pes­car. I ara, per esca­par d’una rea­li­tat negra. “Ha patit molt, li ha tocat viure una cara de l’esport que no és agra­da­ble, i la veri­tat que espe­rar un mun­dial com el que estem vivint no era real”, afirma Dimi­tri, en una mes­cla de sobri­e­tat de qui sap lle­gir la vola­ti­li­tat del fut­bol i l’orgull de pare, que a més veu com Denís intima amb una terra que no sem­pre va poder sen­tir tan seva. “Ell més que ningú con­fi­ava en mi; vaig par­lar amb ell abans del par­tit con­tra l’Aràbia Sau­dita i ho vaig poder sen­tir. Estic con­tent de poder fer rea­li­tat el seu somni”, s’enor­gu­llia fa uns dies el mateix Denís, que està dis­pu­tant el mun­dial del qual el seu pare, deu vega­des inter­na­ci­o­nal amb Rússia, no va poder gau­dir mai. Un estiu de reen­car­nació, en què l’esti­lit­zat extrem for­mat al Real Madrid, on va créixer admi­rant Luís Figo i Ruud van Nis­tel­rooy, ha soter­rat anys d’una angoixa indes­crip­ti­ble. Una ali­ne­ació inde­guda con­tra el Cadis en la copa el va con­ver­tir en la riota del fut­bol espa­nyol fa dues tem­po­ra­des i els seus cons­tants pro­ble­mes físics, amb una lesió greu de genoll inclosa, van tallar les ales d’un fut­bo­lista que solia recórrer la banda amb lleu­ge­resa.

Si Denís Txérixev està dis­pu­tant el mun­dial, és més per la pre­ca­ri­e­tat de la sbórnaia, l’equip naci­o­nal, que pels seus mèrits pre­vis sobre la gespa. “[Sta­nis­lav] Txert­xe­sov mai el va per­dre de vista. Li tru­cava tot sovint per saber com estava”, sosté el seu pare. Però el fet és que sense la lesió d’Alek­san­dar Koko­rin, ata­cant del Zenit, pot­ser ni tan sols seria al mun­dial, i sense la d’Alan Dza­goev en el par­tit inau­gu­ral con­tra els sau­di­tes, la història difícil­ment segui­ria el guió actual. Però el mun­dial és fugaç, estar en el moment i el lloc ade­quats. I no va fallar Denís al seu, per omplir el buit del díscol mig­cam­pista del CSKA de Mos­cou, després de quasi tres anys sense enfun­dar-se la samar­reta de la selecció naci­o­nal en un par­tit ofi­cial i davant la mirada sos­pi­tosa d’un estadi Luj­niki que rece­lava dels seus fut­bo­lis­tes. Però de sobte, el bàlsam dels seus dies en les pro­xi­mi­tats de Nijni Nóvgo­rod tor­na­ria a con­tem­plar Denís Txérixev, que va sor­tir de la fos­cor per apli­car una trans­fusió de sang calenta a un país de pul­sa­ci­ons tem­pe­ra­des. Pri­mer ful­mi­nant dos defen­ses amb un toc deliciós i, després, superant el por­ter. Després amb una defi­nició plena d’elegància amb l’exte­rior del peu, i dies més tard repe­tint con­tra Egipte per des­fer­mar l’eufòria d’un país que havia arri­bat depri­mit al seu propi mun­dial.

“La veri­tat és que no sabria des­criure el que estic vivint, però ho he de fer amb tran­quil·litat i sabent que aquí et des­pis­tes una vegada i ets fora”, admet el mateix Denís, pot­ser cons­ci­ent que els seus estius a Rússia sem­pre tenien un final. “Espe­rem que aquest no s’acabi i que li pugui can­viar la vida. Però de la mateixa manera que hem après a patir, ara hem de gau­dir amb mesura, perquè cada par­tit és una història nova”, tanca Dimi­tri, orgullós que el cognom Txérixev pugui sonar amb força en un país on l’horitzó sem­pre queda una mica més lluny.

LES FRASES

És difícil descriure tot el que estic sentint, però també soc conscient que en un mundial bades un instant i ja estàs eliminat
El meu pare sempre ha tingut molta fe en mi, m’ho ha transmès i li n’estic molt agraït
Denís Txérixev
FUTBOLISTA
Sempre hem intentat que sigui molt conscient dels seus orígens, però per la manera de ser diria que és més espanyol que rus
Denís ha patit molt. Ara és moment de celebrar-ho, però amb mesura; cada partit és un món
Dimitri Txérixev
exfutbolista i PARE DE DENÍS TXÉRIXEV
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)