Internacional

Caviar danès

Eriksen ha estat clau en els dos primers partits de Dinamarca, en què ha fet un golàs i ha donat una assistència

El migcampista va completar un ‘hattrick’ en la repesca contra Irlanda

“El fut­bol de Chris­tian Erik­sen m’agrada amb tota l’ànima. No crec que tri­gui gaire a ser el líder de Dina­marca. El pots com­pa­rar tant amb Mic­hael Lau­drup com amb Brian. El talent hi és, ara tot depèn d’ell.” Aquesta frase la va pro­nun­ciar ni més ni menys que Johan Cruyff, al juny del 2011, quan Erik­sen va ser nome­nat “talent de l’any de l’Ajax”, en ser el líder de l’equip aja­cied que va tor­nar a gua­nyar l’Ere­di­vi­sie després de set llar­gues tem­po­ra­des de sequera. Lla­vors, el talent danès tenia només19 anys i ja enca­de­nava dues cam­pa­nyes i mitja sent titu­lar a l’Ams­ter­dam Arena i por­tava un mun­dial a les esque­nes, el de Sud-àfrica, en què sent el juga­dor més jove de tota la com­pe­tició va dis­pu­tar dos enfron­ta­ments. I és que Erik­sen sem­pre ha estat un avançat al seu temps, un juga­dor que, sent molt i molt petit, ja tenia clar que ho faria tot i més per ser una estre­lla en el món del fut­bol.

Nas­cut el dia dels ena­mo­rats del 1992 a Mid­del­fart (Dina­marca) en el si d’una família de classe mit­jana apas­si­o­nada del fut­bol –la seva mare hi jugava i la seva ger­mana ha arri­bat a ser inter­na­ci­o­nal abso­luta–, Erik­sen va començar a donar pun­ta­des de peu a una pilota amb només dos anys, quan es va apun­tar a l’equip del seu poble jun­ta­ment amb el seu veí i millor amic. “M’entre­nava en el club, i després ho feia a casa, amb el meu pare. I així va ser fins que vaig com­plir els 13 anys, quan em va fit­xar l’Odense”, recorda Erik­sen en la seva auto­bi­o­gra­fia. Ja lla­vors s’intuïa en ell unes qua­li­tats espe­ci­als per jugar a fut­bol que va cer­ti­fi­car amb la selecció sub-17, amb la qual va mar­car nou gols en 16 par­tits, el que va pro­vo­car l’interès de diver­sos gegants euro­peus com el Chel­sea, el Milan, el Manc­hes­ter Uni­ted, el Real Madrid i el Barça. Cap d’aque­lles pro­ves, però, no va sor­tir bé, i final­ment Erik­sen va fit­xar per l’Ajax, un club més pro­per a casa i espe­ci­a­lit­zat a donar opor­tu­ni­tats als joves talents. “Ho vaig par­lar amb els meus pares i vam con­si­de­rar que el millor era anar a poc a poc, pri­mer mirar de créixer a l’Ajax per després pas­sar a un club d’una lliga supe­rior. I és clar, només d’arri­bar vaig poder posar-me a tre­ba­llar amb Bergkamp. Allò era increïble.” En un Ajax en hores bai­xes incapaç de gua­nyar l’Ere­di­vi­sie, un talent del nivell d’Erik­sen no va tri­gar gens a cri­dar l’atenció dels tècnics del pri­mer equip, i així va ser com Mar­tin Jol pri­mer i Frank de Boer després, el van con­ver­tir en el líder del cen­tre del camp dels aja­cied, que amb Erik­sen d’estre­lla va enca­de­nar tres lli­gues i va gua­nyar una copa d’Holanda, que va supo­sar un munt de dis­tin­ci­ons indi­vi­du­als per al juga­dor danès. Després de 163 par­tits amb l’Ajax, en els quals va mar­car 32 gols i va repar­tir 56 assistències, Chris­tian Erik­sen, amb 21 anys, va deci­dir can­viar d’aires l’estiu del 2013 i va accep­tar l’oferta que li va fer el Tot­ten­ham Hots­pur, que el va fit­xar per poc més de 12 mili­ons d’euros. Havia arri­bat l’hora de pujar el nivell.

Camí de l’estre­llat

Tot i alter­nar la titu­la­ri­tat amb la ban­queta en la seva pri­mera tem­po­rada a Lon­dres, el cert és que Erik­sen no va patir en excés per adap­tar-se a la sem­pre com­pe­ti­tiva Pre­mier Lea­gue, on ràpida­ment van apre­ciar el seu enorme poten­cial. El juga­dor, a més, va enten­dre que havia de cui­dar-se al màxim, cosa que el va con­ver­tir en un autèntic estudiós del fut­bol. Com ell mateix admet en la seva auto­bi­o­gra­fia, Erik­sen acos­tuma a veure vídeos dels juga­dors que més admira i dels equips rivals, a banda de cui­dar fins al més mínim detall la seva pre­pa­ració. “Per ren­dir al màxim has de men­jar bé, des­can­sar, cui­dar el teu cos... Alguns juga­dors neces­si­ten ajuda externa, però jo estic acos­tu­mat a fer-ho”, va expli­car el juga­dor poc després d’ater­rar a Angla­terra, en una entre­vista en què fins i tot va adme­tre que tras­llada des de fa molts anys el seu somni als vide­o­jocs. “Tan bon punt vaig començar a aparèixer en el Foot­ball Mana­ger, m’agra­dava fit­xar-me, posar-me el 10 a l’esquena i inten­tar ser el millor juga­dor del món. Amb el FIFA, és clar, m’enfa­dava bas­tant, ja que no em feien gaire bo, cosa que pro­vo­cava que perdés molts par­tits amb mi al camp.” Aquest fet, tot i ser anecdòtic, mos­tra el grau de com­pe­ti­ti­vi­tat d’Erik­sen, que en les cinc tem­po­ra­des que fa que juga a Angla­terra ha cres­cut notòria­ment en l’aspecte físic, ja que ara és molt més fort i potent, a banda d’haver millo­rat molt davant les por­te­ries rivals. I la prova més evi­dent es va veure a la fase de clas­si­fi­cació per al mun­dial, en què l’estre­lla danesa va fer vuit gols, el cinquè millor regis­tre. Tres d’aques­tes dia­nes, a més, les va mar­car en tor­nada de la repesca, con­tra Irlanda, un hat­trick clau perquè Dina­marca assolís la clas­si­fi­cació per al mun­dial.

Vuit anys després de la seva par­ti­ci­pació a Sud-àfrica, Chris­tian Erik­sen es va pre­sen­tar a Rússia com el líder abso­lut de Dina­marca, i ha res­post a la crida en els dos pri­mers par­tits. En el pri­mer, con­tra Perú, de les seves botes va sor­gir el gol de la victòria, obra de Poul­sen, men­tre que davant d’Austràlia ell mateix es va encar­re­gar de mar­car, amb un xut fantàstic des de fora de l’àrea, fent bona la seva fama de ser un juga­dor de “golas­sos”, com l’ano­me­nen els seus com­panys del Tot­ten­ham. Tot ple­gat, però, haurà ser­vit de poc si Dina­marca no acon­se­gueix avui un bon resul­tat con­tra França, o com mínim per­dre per una diferència de gols menor a la xifra que asso­leixi Austràlia si gua­nya al Perú. I és que ja han pas­sat 16 anys de la dar­rera vegada que Dina­marca va dis­pu­tar els seus dar­rers vui­tens de final d’una copa del món. Amb el caviar danès a les seves files, però, tot és pos­si­ble.

23

gols

ha mar­cat amb Dina­marca

TRAMPOLÍ PERFECTE

Va fitxar per l’Ajax amb només 16 anys i en poc temps ja es va erigir en l’estrella

MÉS FORT I POTENT

Encadena cinc cursos en el Tottenham, on ha millorat molt en l’aspecte físic

UN NOI AVANÇAT

Al 2010 va ser el jugador més jove a disputar el mundial de Sud-àfrica

El dia que Eriksen va poder entrar en el futbol de base del Barça

“Vam jugar un partit contra una selecció de jugadors catalans i només vaig poder tocar la pilota tres vegades, literalment. No sé si va ser perquè no m’entenien quan parlava, però vaig estar 90 minuts corrent i demanant la pilota sense èxit.” Així recorda Christian Eriksen la seva frustrant prova amb el Barça, al 2008, quan el migcampista danès va decidir abandonar l’Odense per créixer com a futbolista. Els seus valedors van ser José Ramón Alexanko, llavors director del futbol de base blaugrana, i Albert Capellas, coordinador, que seguint els consells de Keld Bordingaard, l’ajudant de Martin Olsen, van decidir veure de més a prop aquell jove talent danès. Eriksen, que es va estar cinc dies a Barcelona amb la seva mare, es va entrenar amb el cadet A i amb el juvenil B, al costat de jugadors com Bartra, Sergi Roberto i Montoya, i tot i la mala experiència en el recordat amistós contra un combinat català, el Barça va decidir donar el pas i agafar els seus serveis. El problema, però, és que l’Odense, veient l’enorme cartell que havia assolit Christian Eriksen, va voler cobrar un milió d’euros per traspassar-lo, una xifra molt elevada al 2008 per a un futbolista del futbol de base. Tot plegat, doncs, va fer anar en orris l’operació i Eriksen finalment va fitxar per l’Ajax, iniciant la seva carrera a l’estrellat del futbol europeu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.